Po podatkih Mednarodne agencije za obnovljivo energijo IRENA so se stroški pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov v zadnjem desetletju krepko znižali in so v večini primerov že nižji od tistih iz fosilnih virov.

Datum objave:
4. september 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay
Po podatkih Mednarodne agencije za obnovljivo energijo IRENA so se stroški pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov v zadnjem desetletju krepko znižali in so v večini primerov že nižji od tistih iz fosilnih virov.

Po izsledkih zadnje raziskave, ki so jo opravili v mednarodni agenciji za obnovljivo energijo IRENA, je energetska kriza še povečala konkurenčnost obnovljivih virov energije, pri čemer je že približno 86 odstotkov (187 GW) vseh na novo zagnanih zmogljivosti obnovljivih virov v letu 2022 imelo nižje stroške pridobivanja  električne energije v primerjavi z viri na fosilna goriva. Tako naj bi se na račun uporabe novih zmogljivosti na obnovljive vire namesto klasičnih termoelektrarn, ki so bili zgrajeni po letu 2020, stroški za nakup goriva v sektorju pridobivanja električne energije na globalni ravni zmanjšali za najmanj 520 milijard dolarjev.
Generalni direktor agencije IRENA Francesco La Camera je ob objavi izsledkov zadnje analize poudaril, da je bilo leto 2022 prelomno pri uvajanju obnovljivih virov energije, saj so se ti kljub dolgotrajni inflaciji in naraščanju stroškov blaga in opreme po vsem svetu, pokazali kot stroškovno konkurenčni. Poleg tega so se regije, ki so v zadnjem desetletju pospešeno uvajale sončne in vetrne elektrarne, izkazale tudi kot odpornejše na velike cenovne šoke.

Stroški obratovanja elektrarn na OVE se nenehno znižujejo

Podatki, ki so jih zbrali v agenciji IRENA kažejo, da so se kljub splošni rasti stroškov surovin in opreme, ki je bila sicer po posameznih državah različna, na globalni ravni stroški proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov tudi lani zmanjšali. Tako naj bi se strošek proizvodnje iz sončnih elektrarn v povprečju zmanjšal za tri odstotke, iz vetrnih elektrarn na kopnem za pet odstotkov, za koncentrirano sončno energijo za dva odstotka, za bioenergijo za trinajst odstotkov in za geotermalno energijo za dvaindvajset odstotkov. Nekoliko so se zvišali le stroški proizvodnje iz vetrnih elektrarn na morju, za dva odstotka, in iz hidroelektrarn, za osemnajst odstotkov, in sicer predvsem zaradi zmanjšanja deleža Kitajske na področju izrabe vetrne energije na morju ter prekoračitve stroškov pri projektih izgradnje velikih hidroelektrarn.

Drugače pa so se v zadnjih trinajstih do petnajstih letih stroški proizvodnje iz sončnih in vetrnih elektrarn vztrajno zmanjševali, pri čemer sta med letoma 2010 in 2022 sončna in vetrna energija postali stroškovno konkurenčni fosilnim gorivom tudi brez finančnih podpor. Tako so se povprečni stroški električne energije iz sončnih elektrarn na globalni ravni v navedenem obdobju zmanjšali za 89 odstotkov na 0,049 dolarja za kWh, kar je skoraj tretjino manj od najcenejšega fosilnega goriva, stroški iz kopenskih vetrnih elektrarn pa za 69-odstotkov na samo 0,033 dolarja za kWh, kar je skoraj polovica cene od najcenejše možnosti na fosilna goriva v letu 2022.

Pripravljavci poročila ob tem še ugotavljajo, da bodo pričakovane visoke cene fosilnih goriv v prihodnje še utrdile strukturni premik na področju proizvodnje električne energije, pri čemer lahko obnovljivi viri uspešno zaščitijo potrošnike pred cenovnimi pretresi na energetskem trgu, zagotovijo potrebno zanesljivost oskrbe z električno energijo in povečajo energetsko varnost.

VIR: Naš Stik