Letošnji državni praznik smo obeležili z nekoliko drugačnim dogodkom v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Udeleženci dogodka, učiteljice in učitelji, dijaki in dijakinje višjih letnikov ter zainteresirana splošna javnost

Letošnji državni praznik smo obeležili z nekoliko drugačnim dogodkom v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Udeleženci dogodka, učiteljice in učitelji, dijaki in dijakinje višjih letnikov ter zainteresirana splošna javnost, so lahko prisluhnili dvema govorcema, priznanima strokovnjakoma s področja obramboslovja in zgodovine, dr. Urošu Svetetu in dr. Vladimirju Prebiliču.

Letos mineva 32 let odkar smo Slovenci pokazali največ enotnosti v vsej svoji zgodovini. Na plebiscitu, ki je potekal 23. decembra leta 1990, se je 93,2 odstotka vseh volivcev odločilo, da se bo Slovenija odcepila od Jugoslavije, s čimer se je začela osamosvojitev. Rezultati plebiscita so bili razglašeni tri dni kasneje, 26. decembra, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. 

Kaj vse je vplivalo na to, da smo začeli svojo pot in kako je potekalo osamosvajanje Slovenije, je naprej osvetlil dr. Uroš Svete, strokovnjak s področja obrambe in varnostnih študij, izredni profesor na Katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede in direktor Urada RS za informacijsko varnost. V nadaljevanju je dr. Vladimir Prebilič predstavil koncept domoljubja, ki ga ne smemo enačiti z nacionalizmom, je poudaril. V drugem delu pa je pojasnil zakaj je bila vojna za Slovenijo pravna in pravična vojna. Dr. Vladimirja Prebiliča poznamo v domačih krajih predvsem kot župana občine Kočevje, a je tudi izredni profesor na Katedri za obramboslovje, ljubljanske Fakultete za družbene vede, še posebej pa se ukvarja s sodobno vojaško zgodovino in raziskovanjem domoljubja med mladimi.
Za glasbeni del programa je poskrbela Glasbena šola Kočevje. Nastopile so Tjaša Kastelic Bizjak, Iva Žganjar, Neža Sečnik, prof., Danica Kavrakova Žganjar, prof., in Anamarija Brezovar.

VIR: Občina Kočevje