Občinski svet je na včerająnji seji sprejel zaključni račun proračuna za leto 2021 in rebalans proračuna, ki med drugim predvideva vzpostavitev ...

Izola, 18. marec 2022 – Občinski svet je na včerająnji seji sprejel zaključni račun proračuna za leto 2021 in rebalans proračuna, ki med drugim predvideva vzpostavitev javnega avtobusnega prometa kot prevoza na klic in zagotavlja sredstva za nabavo dveh električnih minibusov.
 
Uvodoma je občinski svet potrdil zapisnik predhodne seje, za tem pa letno poročilo, finančni načrt ter program dela in razvoja javnih zavodov Obalne lekarne Koper, Centra za kulturo, ąport in prireditve Izola, vzgojno-izobraľevalnega zavoda Scuola elementare – Osnovna ąola Dante Alighieri Isola-Izola ter Vrtca Mavrica Izola.
V nadaljevanju so svetniki potrdili tudi letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta občine Izola in se seznanili s planom dejavnosti za leto 2022.
Sledila je prva obravnava odloka o ustanovitvi Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starąe PIKA, ki so ga svetniki sprejeli. Javni zavod bo deloval pod okriljem Mestne občine Koper, Občine Piran in Občine Izola. Cilje zavoda, poslanstvo ter pomen svetovalnega dela je svetnikom orisal pobudnik zavoda in član delovne skupine za oblikovanje svetovalnega centra, prof. Anton Baloh, ravnatelj O© Vojke ©muc Izola.
 
Seja se je nadaljevala s prvo obravnavo in sprejetjem predloga odloka o ustanovitvi javnega lekarniąkega zavoda Istrske lekarne – Farmacie Istriane. Občine slovenske Istre so/bodo na ta način uskladile delovanje zavoda s predpisi, ki urejajo lekarniąko dejavnost. Predlog odloka se posreduje članom občinskega sveta v 30-dnevno obravnavo. Enotno besedilo bodo sprejele vse občine soustanoviteljice zavoda.
 
Nadalje je občinski svet zavzel soglasno staliąče v povezavi s prenosom lastninske pravice za območje nekdanje ladjedelnice na drľavo. Občinski svet pozdravlja odločitev DUTB. ®eli si dialoga med lokalno skupnostjo in drľavo o potencialnih vsebinah na dotičnem območju, upoątevajoč interes lokalne skupnosti in umestitev programov, ki so v javnem interesu, na to območje, nadgraditev navtično-servisne dejavnosti ter zagotovitev poplavne varnosti. Svetniki soglaąajo s ąirąo javno razpravo, v kateri bodo sodelovali vsi zainteresirani deleľniki. Po identifikaciji moľnih programov si ľelijo izvedbe urbanističnih delavnic in prikaza potencialnih reąitev ąirąi javnosti. Obenem DUTB in Vladi predlagajo, naj se enakega postopka posluľita tudi v primeru nepremičnin na območju nekdanje tovarne Argo.
 
Svetniki so za tem obravnavali in sprejeli prečiąčeno besedilo odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraľevalnega zavoda Vrtec Mavrica Izola. Na ta način sta zagotovljeni večja preglednost in jasnost vsebine. 
 
Korak več k trajnostni mobilnosti – občina uvaja javni avtobusni prevoz na klic
Občinski svet je nadaljeval sejo s prvo obravnavo sprememb in dopolnitev Odloka o gospodarskih javnih sluľbah – s predlogom za skrająani postopek. Svetniki so soglaąali s predlogom, ki izboljąuje področje trajnostne mobilnosti v občini. Gre za uvedbo t. i. javnega avtobusnega prevoza na klic, ki bi izboljąal povezavo starega mestnega jedra Izole z obstoječimi parkiranimi povrąinami ter upravnimi organi v občini. Prav tako bi se trajnostno izboljąala povezava do trgovskih in poslovnih subjektov ter posledično zmanjąala uporaba osebnih prevoznih sredstev.
 
Za tem so svetniki obravnavali in sprejeli predlog pravilnika o brezplačnem prevzemu azbestnih odpadkov na območju občine Izola. Cilj zagotavljanja brezplačnega prevzema tovrstnih odpadkov je skrbeti za zdravo okolje in spodbujati zamenjavo azbestnih materialov z okolju in zdravju prijaznejąimi. Upravičenci do brezplačnega prevzema odpadkov so lastniki/solastniki/najemniki zasebnih objektov oz. zemljiąč na območju občine Izola, s katerih se odstranjujejo azbestni odpadki.
 
 
Občinski svet sprejel zaključni račun proračuna za leto 2021 in rebalans proračuna
Občina Izola je v letu 2021 realizirala 90 % načrtovanih prihodkov (21,3 milijona EUR) in 79 % načrtovanih odhodkov (21,1 milijona EUR). Izvedenih investicij je bilo za skoraj 6 milijonov EUR.
Z rebalansom proračuna se med drugim zagotavlja vire financiranja za novogradnjo vodovoda na Baredih v viąini 500.000 EUR in sredstva za zagotovitev izvajanja brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov na območju občine Izola v viąini 20.000 evrov. Na osnovi rebalansa proračuna bo omogočena nabava dveh električnih minibusov v viąini 200.000 EUR, zagotovljena bodo tudi sredstva za financiranje izvedbe dejavnosti javnega avtobusnega prometa kot prevoza na klic. Na tej osnovi bo občina lahko kandidirala na razpisu Eko sklada in se potegovala za sofinanciranje minibusov v viąini 130.000 EUR.
 
V okviru razpolaganja z nepremičnim premoľenjem Občine Izola so svetniki potrdili prodajo več nepremičnin in menjavo solastniąkega deleľa. Predmet prodaje so nepremičnine, ki v naravi predstavljajo zemljiąča pod glavno cesto, ki vodi od Izole proti ©aredu. Območje je strmo, terasasto, s pogledom na morje. Vsaka izmed parcel ima tri oz. ątiri terase, ki so zatravljene, deloma porasle z grmičevjem in drevjem ter predstavljajo nezazidana stavbna zemljiąča. Njihova skupna vrednost znaąa 745.000 evrov. Občina prodaja tudi stanovanje v starem mestnem jedru, na Kumarjevi ulici 6, natančneje v 3. etaľi. Meri 38,7 m2 in je potrebno temeljite obnove. Izklicna vrednost zanj znaąa 114.000 evrov.
 
Občinski svet je potrdil ąe predlog Sklepa o določitvi javne infrastrukture na področju kulture v občini Izola in tako določili Podestatovo palačo na naslovu Verdijeva ulica 1 za javno kulturno infrastrukturo. S sprejetjem sklepa se zagotavlja podlaga za kandidaturo na javnih razpisih za sofinanciranje obnove objektov na področju kulture, ki jih izvaja Ministrstvo za kulturo oziroma drugi organi.
 
Svetniki so nazadnje potrdili predloge Komisije za mandatna vpraąanja volitve in imenovanja. Za ravnateljico javnega vzgojno-izobraľevalnega zavoda Osnovna ąola Livade Izola je bila ponovno imenovana Maja Cetin, za vrąilko dolľnosti poslovno-programskega direktorja javnega zavoda Center za kulturo, ąport in prireditve Izola pa Branislava Lipar, dolgoletna usluľbenka centra, koordinatorka kulturnih prireditev. Razreąili so tudi člana Nadzornega odbora Občine Izola, Milana Bogatiča, ki je pred kratkim podal odstopno izjavo iz osebnih razlogov.
 
PR: Občina Izola