Na včerajšnjo volilno nedeljo smo volivke in volivci po vsej Sloveniji volili nove župane, svetnike v občinskem svetu ter člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Metka R. 

Občina Idrija, kjer je bila volilna udeležba na včerajšnjih lokalnih volitvah 52,28 odstotna, sodi med tiste slovenske občine, kjer ne bo drugega kroga volitev, saj je župana za nov mandat dobila že v prvem krogu. Zmagal je sedanji župan Tomaž Vencelj, ki je prejel 62,72 odstotka oddanih glasov, Vesni Fašink na drugem mestu so volivci namenili 26,97 odstotka, Branku Lapajnetu na tretjem pa 10,31 odstotka glasov.

Znana je tudi za zdaj še neuradna sestava idrijskega občinskega sveta. Največ, to je 6 mandatov, je prejela županova Lista krajevnih skupnosti, s katere so se v občinski svet uvrstili: Dejan Mrak (namesto Tomaža Venclja, ki je bil izvoljen za župana) ter Cirila Hladnik, Erik Logar, Tatjana Majnik, Nada Golija Vastič in Tomaž Kavčič. Lista odgovorni za Občino Idrija bo imela v občinskem svetu štiri svetnike, in sicer Natalijo Kovač Jereb, Davorina Lampeta, Tito Stanek Zidarič in Lovrenca Habeta. Tudi SD ima v občinskem svetu 4 sedeže; njihovi svetniki bodo Bojan Režun, Miranda Groff Ferjančič, Robert Šinkovec in Marija Bizjak Pavšič. Trije svetniki, Andrej Poglajen, Ivan Rupnik in Dorica Gnjezda, bodo občinski svetniki iz vrst SDS, Franca Medica in Metoda Habeta bo v svetu imela NSi, Simon Permozer bo svetnik Državljanskega gibanja Resni.ca in Gregor Rupnik stranke SLS.
Posebnost volitev v idrijski občini je bila, da je volitve na nekaterih naključno izbranih voliščih in brez vnaprejšnje napovedi spremljala mednarodna Opazovalna misija Kongresa regionalnih in lokalnih oblasti Sveta Evrope.
 
Metka Rupnik

VIR: Občina Idrija