Mestna občina Celje se pridružuje različnim aktivnostim v Sloveniji pri obeleževanju svetovnega dneva cerebralne paralize, ki je danes, 6. oktobra.

Celje, 6. oktober 2023 - Mestna občina Celje se pridružuje različnim aktivnostim v Sloveniji pri obeleževanju svetovnega dneva cerebralne paralize, ki je danes, 6. oktobra. Kot zadnja leta bomo tudi nocoj Stari grad Celje obarvali v zeleno. V tej barvi bodo sicer zasvetile še nekatere druga javne stavbe po naši državi.

Letošnji svetovni dan poteka pod geslom #CPMilijonRazlogov / #MillionsOfReasons. Gre za družbeno gibanje, katerega cilj je predstaviti svet cerebralne paralize, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki bo bolezen sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s celebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi ljudje.

Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije si kot nacionalna reprezentativna invalidska organizacija (letos praznuje 40 let delovanja) prizadeva za vključevanje odraslih oseb z invalidnostjo in otrok s posebnimi potrebami v družbo v skladu s sodobnimi načeli, zapisanimi v Konvenciji o pravicah oseb z invalidnostjo (MKPI).

V Društvo cerebralne paralize Sonček Celje je vključenih 750 članov, od tega 230 otrok in 520 odraslih. Na Ljubečni v Celju je enota varstveno delovnega centra za osebe s cerebralno paralizo, Center Sonček Celje, ki jo redno obiskuje 10 uporabnikov. Ti v dopoldanskem času tam izdelujejo različne izdelke iz blaga in lesa. Na tem mestu je tudi sedež Društva cerebralne paralize Sonček Celje.

Kot navajajo v Zvezi Sonček, je 6. oktober priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s cerebralno paralizo.

VIR: MOC