Evropskemu tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra 2022, letos še posebno pozornost v okviru različnih dejavnosti posvečajo učenke in učenci v naših vseh treh osnovnih šolah.

Novi kolesarski poligoni za naše osnovnošolce


K temu so jih spodbudila tudi nova kolesarska stojala, ki so učenke in učence Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje in Osnovne šole Brinje Grosuplje pričakala pred šolama še pred pričetkom tedna mobilnosti, v torek, 20. septembra 2022, pa so vse tri naše osnovne šole dobile tudi nove kolesarske poligone.

Prvi so jih preizkusili učenke in učenci 5. razredov, za njih bodo namreč, kot priprava na kolesarski izpit, ki ga bodo opravljali v tem šolskem letu, posebej dobrodošli.

Najprej so se podučili o ustrezni opremi kolesarjev in o ustrezno opremljenem ter izpravnem in tehnično brezhibnem kolesu, potem pa so se na novih kolesarskih poligonih že tudi preizkusili. In kalili svoje spretnosti na kolesu.

Učenke in učence Osnovne šole Šmarje - Sap je ob njihovem prvem srečanju s poligonom obiskala tudi vodja urada za komunalno infrastrukturo na Občini Grosuplje Polona Verbič in se prepričala o njihovi uporabnosti. Je pa seveda vsem zaželela tudi uspešno opravljanje kolesarskega izpita in kar je še pomembneje, da bo vožnja s kolesom varna.

Poligon za spretnostno vožnjo se sicer uporablja v osnovnih šolah, v okviru tekmovanja »Kaj veš o prometu?« ali kot priprava na kolesarski izpit, oziroma služi kot dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil, razvijanje spretnosti in pravilne vožnje v prometu.

Sestavljen je iz 12 ovir, ki se lahko poljubno postavljajo oziroma razvrščajo in tvorijo celoto. Potrebno je vijugati okoli stožcev, peljati čez luknje, pa med ožinami, prevoziti širino, itn.

Vožnja s kolesom bo tako zagotovo ne le okolju prijazna, ampak tudi varna.

Jana Roštan
PR: Občina Grosuplje