V novem paketu knjižne zbirke Žametna Beletrina se odpirajo vrata raznolikim ženskim glasovom iz vsega sveta. Ženske pisateljice nas v svojih zgodbah popeljejo skozi labirint življenjskih izzivov, negotovosti in družbenih pritiskov, s katerimi se spopadajo v sodobnem svetu.

V novem paketu knjižne zbirke Žametna Beletrina se odpirajo vrata raznolikim ženskim glasovom iz vsega sveta. Ženske pisateljice nas v svojih zgodbah popeljejo skozi labirint življenjskih izzivov, negotovosti in družbenih pritiskov, s katerimi se spopadajo v sodobnem svetu. »Majski paket knjig v zbirki Žametna Beletrina je tako žanrsko kot tematsko nadvse pester in ubira pestro paleto tonov, od bolj elegično obarvanih do izrazito komičnih. Vanj smo umestili pretresljivo avtobiografsko delo slovenske avtorice, v katerem se mati sooča z izgubo otroka ter se uči živeti na novo, subverzivno pisanje o fingirani nosečnosti izpod peresa nove zvezde japonskega leposlovja, filmsko izpisano grenko-sladko komedijo britanske scenaristke, ki razgalja negotovost sodobne ljubezni in prijateljstva, ter osupljivo delo, ki osvetli eno najskrivnostnejših zgodb druge svetovne vojne – zgodovino elitnega berlinskega bordela za pomembne stranke, ki je bil hkrati tudi vohunsko središče,« je povedala urednica zbirke Žametna Beletrina Branka Fišer.Emi Yagi: Briljantna domislica gospodične Šibata

Na police prihaja mednarodna, nagrajena uspešnica izpod peresa nove japonske literarne zvezdnice Emi Yagi. Briljantna domislica gospodične Šibata je prvoosebna pripoved mlade ženske, ki ji impulzivna odločitev spremeni življenje; v službi se zlaže, da je noseča, in pri predrzni laži neomajno vztraja. Ker je noseča, ji ni treba več streči kave in delati nadur, dolge ure lahko gleda televizijo in se namaka v kadi. Vpiše se celo na vadbo za nosečnice. Po novem živi bolj zdravo in sproščeno in tudi sodelavci so uvidevnejši.A ko njena domišljena prevara postane vrtinec, ki jo srka vse globlje vase, se meja med krinko in resničnim življenjem usodno zabriše. »Nagrajeni, vznemirljivo subverzivni prvenec, ki ga morate prebrati,« so zapisali na Associated Press. Duhovito, subverzivno feministično branje, ki je mestoma ironično-sarkastično, v njegovem podtalju pa vznikajo pomembne teme družbenih pritiskov in pričakovanj do mladih japonskih žensk.

Doris Kukovičič: Pisma Maticu

Pisma Maticu je iskreno, pogumno in presunljivo delo o izgubi, ki hkrati slavi ljubezen in voljo do življenja. Smrt otroka – kako preboleti nekaj tako grozljivega, končnega, nepojmljivega, najhujšo nočno moro vsakega starša, ki brezpogojno ljubi? Pisateljica Doris Kukovičič je začela preminulemu sinu Maticu, ki ga je zgolj pol leta po dopolnjenem osemnajstem letu izgubila zaradi raka, pisati pisma. Na e-naslov matic@heaven4ever.sky je poslala več sto zapisov, v katerih je dala prosto pot vsem čustvom, s katerimi se je srečala na poti sprejemanja nesprejemljivega in se spominjala lepih trenutkov s sinom.»Globoko v sebi sem čutila, da če želim preživeti smrt svojega otroka, moram živeti. A da če želim živeti, moram najprej vase, v tisto najtemnejšo globel, vrzel, ki je nastala z izgubo Matica. Čutila sem, da so vsi odgovori, ki jih potrebujem, v meni. Ker ni priročnika, ki bi mi pomagal pri sprejemanju nesprejemljivega. Pisanja nisem izbrala sama, pisanje je izbralo mene. Še danes pravim, da se prepustim svojim prstom. Pisma Maticu so postala moja terapija in nekje na tej poti so postajala nekaj življenjskega, vrednega tudi mojim najbližjim, prijateljem in tudi mamicam, ki so, tako kot jaz, izgubile otroka zaradi raka,« je povedala pisateljica. Delo prinaša izbor najmočnejših pisem, polnih bolečine, obupa, žalosti, pa tudi ljubezni, radosti in navdihujoče volje do življenja, predstavljajo presunljiv opis poti žalovanja matere, ki bo nagovoril vse, ki so se kadarkoli soočili z izgubo.Nigel Jones, Urs Brunner in Julia Schrammel: Salon Kitty: Seksualna zgodovina tretjega rajha
Salon Kitty je bil ekskluziven berlinski bordel za prvovrstne VIP-stranke, tako v weimarski republiki kot tudi po Hitlerjevem vzponu na oblast. Vodila ga je madame Kitty Schmidt, katere dekleta so slovela po lepoti in uglajenosti. Razvpiti salon je imel tudi svoje skrivnosti. Po nacističnem prevzemu oblasti se je sprevrgel v napredno prisluškovalno središče, kjer so s pomočjo skritih kamer in mikrofonov vohunili tako za tujimi kot domačimi obiskovalci. Vse to pod taktirko Reinharda Heydricha, ki mu je sam Hitler pravil »mož z železnim srcem«.Pomembno vlogo pa so imele tudi posebej izurjene vrhunske prostitutke, ki so med rjuhami izvlekle še tako skrbno očuvane skrivnosti iz mož, ki so krojili potek vojne in zgodovine. Salon Kitty: Seksualna zgodovina tretjega rajha avtorjev Nigela Jonesa, Ursa Brunnerja in Julie Schrammel je odličen prikaz nacističnih metod nadzora, prisile in zlorabe seksa za doseganje izprijenih ciljev.

Monica Heisey: Pravzaprav krasno
V tokratni pošiljki knjig boste lahko uživali tudi v krasni satiri o milenijskih strahovih, obsedenostih in slabih odločitvah, ki je spisana tako, da lačno požiraš stavek za stavkom. Pravzaprav krasno je delo v Londonu živeče kanadske pisateljice Monice Heisey, ki je grenko-sladka LOL-komedija, polna bistroumnih dognanj, ki razgalja negotovosti sodobne ljubezni, prijateljstva in iskanja tistega, čemur pravimo »sreča«. Maggie je stara 28 let in po 608 dneh zakona se ločuje. Nima denarja, ni zadovoljna s svojo službo in tudi prijatelji so se je začeli izogibati, ampak ona se ima dobro – pravzaprav krasno. Prvič v svojem odraslem življenju je samska in to namerava izkoristiti. Brez slabe vesti jé v postelji, bere knjige za samopomoč, odkriva nove dimenzije spolnosti, preizkuša nove konjičke, se poglablja v družbena omrežja in spoznava, katere lastnosti so samo njene in katere je pridobila v dvoje. Na vse mogoče načine skuša pozabiti, da je osamljena, prizadeta in izgubljena, a vsakič znova se znajde na dnu. Toda ločitev ima poleg bridke tudi komično plat in pri Maggie jo srečamo na vsakem koraku, saj mora, čeprav se ji je podrl svet, priznati, da se za druge ni ustavil.

VIR: Beletrina