Novartis bo z naložbo v višini 111 milijonov evrov vzpostavil največji center za tehnični razvoj inovativnih bioloških zdravil v Sloveniji in enega večjih v regiji. V centru bodo v prihodnjih letih predvidoma odprli več kot 100 novih delovnih mest.

Novartis bo z naložbo v višini 111 milijonov evrov vzpostavil največji center za tehnični razvoj inovativnih bioloških zdravil v Sloveniji in enega večjih v regiji. V centru bodo v prihodnjih letih predvidoma odprli več kot 100 novih delovnih mest.

  • Center za razvoj bioloških zdravil Mengeš bo omogočil večjo hitrost in prilagodljivost pri zgodnjem razvoju bioloških zdravil. 

  • Z novo naložbo bo Novartis v Sloveniji okrepil vlogo prvega farmacevtskega podjetja za razvoj, proizvodnjo in trženje inovativnih zdravil pri nas.


Mengeš, 5. julij 2023 – Novartis v Sloveniji je danes s slovesno obeležitvijo napovedal začetek gradnje Centra za tehnični razvoj bioloških zdravil v Mengšu – BioCampus. Dogodka sta se udeležila predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, ki je bil tudi slavnostni govorec, ter Tanja Fajon, ministrica a zunanje in evropske zadeve. Center bo omogočal nove razvojne zmogljivosti, vključno s klinično proizvodnjo za podporo zgodnjim fazam kliničnih preskušanj bioloških zdravil naslednje generacije. Z naložbo v višini 111 milijonov evrov bo Novartis v Sloveniji okrepil svojo vlogo prvega farmacevtskega podjetja za razvoj in proizvodnjo inovativnih zdravil pri nas, lokacija v Mengšu pa bo okrepila položaj največjega industrijskega središča sodobne inovativne biotehnologije v Sloveniji, kjer potekata razvoj in proizvodnja bioloških zdravil.

Novi center, ki bo predvidoma začel obratovati leta 2026, bo prinesel več kot 100 novih delovnih mest za strokovnjake s področij biotehnološke znanosti in tehnologije. Hkrati bo podprl razvoj kompleksnih bioloških zdravil z najnaprednejšo tehnološko infrastrukturo ter zmogljivostmi. 

Lokacija v Mengšu ima dolgo tradicijo razvoja bioloških zdravil, ki sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Danes je Mengeš največji center za sodobno inovativno biotehnologijo v Sloveniji s približno 800 sodelavci v razvoju in proizvodnji ter tesnim sodelovanjem s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi ustanovami. Skupaj s kemijsko proizvodnjo učinkovin Novartis na lokaciji v Mengšu zaposluje več kot 1.200 sodelavcev. »S prenovljeno strategijo, usmerjeno v inovativna zdravila, smo še bolj odločeni spodbujati inovacije, ki so osnova za prihodnjo rast v spreminjajočem se globalnem okolju. Novartis v Sloveniji je ena ključnih Novartisovih lokacij za razvoj in proizvodnjo inovativnih zdravil. Naložba v izgradnjo Centra za tehnološki razvoj bioloških zdravil nam odpira edinstveno priložnost, da še nadgradimo in razširimo svoje znanje in izkušnje, razvijamo strokovna znanja in pritegnemo nove talente k razvoju in proizvodnji inovativnih bioloških zdravil v Sloveniji. Veselimo se novega poglavja zgodbe, ki jo v Mengšu gradimo že nekaj desetletij in ki bo še dodatno okrepila vlogo naše lokacije pri razvoju prebojnih bioloških zdravil,« je povedala Jana Petek, generalna direktorica Novartisa d.o.o.

Strokovnjaki Novartisa v Sloveniji so pomemben del Novartisove razvojne mreže, vpeljujejo številne tehnološko napredne in izvirne pristope pri razvoju bioloških zdravil za zdravljenje bolnikov po vsem svetu. »V farmacevtski industriji predstavljajo biološka zdravila skoraj polovico vseh v zadnjem obdobju odobrenih zdravil in imajo ogromen potencial za naslavljanje še neizpolnjenih potreb po zdravljenju na različnih terapevtskih področjih. Zato v Novartisu krepimo svoje zmogljivosti za zgodnji tehnični razvoj bioloških zdravil, k čemur sodi tudi nova naložba v Mengšu. Strokovno znanje in dosežki naših sodelavcev v Sloveniji so v Novartisu prepoznani in cenjeni že od samega začetka. Vesel sem, da bomo lahko z novim centrom spodbudili nadaljnje znanstvene inovacije in okrepili razvojne procese kompleksnih bioloških zdravil skozi celoten proces razvoja,« je poudaril Jonathan Novak, globalni vodja bioloških zdravil v Tehničnem razvoju zdravil v Novartisu. 


Novartisova nova poslovna strategija v celoti vključuje tudi trajnostne vidike poslovanja. Pri snovanju stavbe novega centra so zato veliko pozornosti namenili energetski in okoljski učinkovitosti. Z uporabljenimi materiali in uvedenimi sistemi bodo med drugim zmanjšali porabo energije v stavbi, zagotovili toplotno ugodje in izboljšali kakovost zraka. Lokacija v Mengšu je že zdaj vključena v Novartisov pilotni projekt za doseganje ogljične nevtralnosti in utira pot drugim Novartisovim lokacijam po vsem svetu z inovativnimi praksami, kot je proizvodnja elektrike, pare in tehničnih plinov z brezemisijsko turbino. V Mengšu so si zadali cilj, da lokacija do leta 2025 postane ogljično nevtralna.

Novartis nenehno vlaga v slovenske lokacije za razvoj in proizvodnjo inovativnih zdravil. Skupni znesek naložb, ki jih je Novartis izvedel v Sloveniji od vstopa na naš trg leta 2002 pa do konca lanskega leta, znaša 3,4 milijarde evrov. Večina jih je bila usmerjenih v razvojne in proizvodne zmogljivosti ter napredne okoljske tehnologije. Trenutno so v vseh ključnih razvojnih in proizvodnih enotah že v teku odobrene naložbe v skupni višini okoli 400 milijonov evrov za nadaljnjo rast Novartisa v Sloveniji.


* * *

Novartis
Novartis soustvarja medicino, da bi izboljšal in podaljšal življenja ljudi. Z najnaprednejšo tehnologijo v raziskavah in razvoju ter novimi pristopi k dostopnosti zdravljenja zagotavljamo zdravila z visoko dodano vrednostjo, ki lajšajo največja bremena bolezni v družbi. Pri iskanju novih zdravil se stalno uvrščamo med največja svetovna podjetja, ki vlagajo v raziskave in razvoj. Približno 103.000 zaposlenih več kot 140 narodnosti sodeluje pri zagotavljanju Novartisovih izdelkov za skoraj 800 milijonov ljudi po vsem svetu. Več informacij najdete na spletni strani https://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

VIR: Novartis