Letos smo program podpore malih lokalnih akcij občanov zaključili drugič, a prvič za območje celotne občine. Na razpis je bilo prijavljenih devet akcij, od tega je bilo osem odobrenih in tudi uspešno izvedenih.



Urejena okolica izvira Mali Ulbrih


Letos smo program podpore malih lokalnih akcij občanov zaključili drugič, a prvič za območje celotne občine. Na razpis je bilo prijavljenih devet akcij, od tega je bilo osem odobrenih in tudi uspešno izvedenih. Občani, združeni v različnih neformalnih skupinah, ste urejali športna igrišča, prenavljali skupno infrastrukturo ob vodi, dopolnjevali ali menjali klopi in mize za druženje, zasajali korita s trajnicami in cvetlicami in na sploh urejali in polepševali svoje skupno okolje.
Vsaka akcija je lahko kandidirala na razpisu za največ 800 €, ki so pokrili materialne stroške. Bistvo teh lokalnih akcij je, da se ureja prostor, ki ga občani najraje in pogosto uporabljate, ali pa gre za neurejen kotiček, ki bi s prenovo lahko na novo zaživel. Ključno je tudi vzdrževanje prostora vnaprej, ki je na pobudnikih akcije in uporabnikih prostora. S sredstvi se najpogosteje kupijo les, sadike, razno orodje, pesek, barve, tudi kakšna žoga in podobno.
Kot posebno uspešne projekte, ki so izhajali iz lokalnih prebivalcev in pomembno vplivajo na preobrazbo prostora, bi letos izpostavili projekte Rudarski kotiček, obnovo izvira Mali Ulbrih, obnovo kala Črni Potok in obnovo vaške pipe Briga. Vsem akcijam pa čestitamo in se zahvaljujemo za doprinos skupnosti. Že sedaj se veselimo ponovitve projekta prihodnje leto in podpore akcijam, ki izboljšajo skupne prostore za lokalne prebivalce.

Katja G. 

VIR: Občina Grosuplje