Dirke me navdušujejo že vse življenje, odkar je oče prvič prižgal televizor in gledal dirko za Veliko nagrado Monaka. Dirke so postale moja strast, zdaj pa tudi delo, kar je zagotovo sanjski scenarij.

Avtor: Mark Rushbrook, direktor globalnega oddelka Ford Performance Motorsports
 
Dirke me navdušujejo že vse življenje, odkar je oče prvič prižgal televizor in gledal dirko za Veliko nagrado Monaka. Dirke so postale moja strast, zdaj pa tudi delo, kar je zagotovo sanjski scenarij. V mladosti in vse od takrat je bil Mustang v središču mojega zanimanja, od tistih prvih dni, ko sem gledal legendarnega Parnellija Jonesa, do zdaj, ko vodim naše globalne programe dirk z Mustangi na petih od sedmih celin sveta.
 
V vsem tem obdobju je imel videz teh avtomobilov na televiziji ali v živo velik del zaslug za to, zakaj imam tako rad Mustanga.
 
Izraz ‘oprava’ (tudi livreja ali angleško livery) se običajno nanaša na edinstveno oblikovanje ali oznake, ki kažejo pripadnost, in jih pogosto vidimo na ljudeh ali vozilih. Za navdušence, kot sem sam, vzbuja spomine na kultne Fordove dirkalnike in njihove znamenite dizajne. Mnogi med vami se morda celo spomnite svoje najljubše dirkaške oprave ali nepozabne voznikove številke.
 
V čast nekaterim najbolj kultnim Mustangom iz sveta avtomobilskih dirk v zadnjih 60 letih Ford Performance s ponosom predstavlja nove tovarniške dirkalnike Mustang GT3 IMSA z edinstveno opravo Champion Spirit Livery. Ta oprava je spoj umetnosti in zgodovine, saj slavi barve in oblike osmih pomembnih dirkalnikov Mustang z ustvarjanjem nove, edinstvene oprave, ki povzema Mustangove dosežke na področju avtomobilskih dirk od leta 1964. Izbira samo osmih modelov z dolgega seznama kultnih oprav je bila zahtevna naloga.
 
Ko sem si ogledal dokončano različico, sta me takoj presunila bogato izročilo in šampionski duh (Champion Spirit), ki ga utelešajo dirke z Mustangi. Od prvega mednarodnega uspeha na dirki Tour de France leta 1964, le nekaj mesecev po predstavitvi modela, do nezamenljive oprave Motorcraft iz leta 1985, ko je Mustang dominiral v razredu IMSA GTO – ta oprava predstavlja res pomembne trenutke v Mustangovi zgodovini.
 
Oblikovalci so z umetniškim pristopom združili različne vzorce in ustvarili novo opravo, ki je poklon Mustangovemu dirkaškemu izročilu, hkrati pa poudarja moč modela Mustang GT3. Vsaka zgodovinska oprava je upodobljena, kot bi bila obrabljena v bitkah, in je po plasteh vdelana v dizajn Mustanga GT3, kar označuje njegovega globoko zakoreninjenega duha. Vsaka pomembna zmaga na dirki in prvenstvu je Mustanga pognala naprej in verjamemo, da bo ta šampionski duh pognal Mustanga k prihodnjim zmagam.
 
Tovarniški dirkalniki IMSA GTD PRO Mustang GT3, ki dirkajo pod okriljem Ford Multimatic Motorsports, bodo v opravi Champion Spirit prvič nastopili na dirkališču WeatherTech Raceway Laguna Seca (10. in 12. maja), nato pa se bodo udeležili domače dirke za Veliko nagrado Detroita (31. maja in 1. junija). To posebno opravo bodo uporabljali vse do dirk v Watkins Glenu (20.–23. junij), ko se bodo spet odeli v svojo tradicionalno opravo za celotno sezono.
 
Mustang za dirko Tour de France leta 1964: samo pet mesecev po debiju so Mustangi, ki jih je pripravila ekipa Alan Mann Racing, končali petletni niz zmag Jaguarja na dirkah razreda turnih avtomobilov in osvojili prvo in drugo mesto na naporni dirki Tour de France – desetdnevni, 3500 milj (več kot 5630km) dolgi seriji dirk in gorskih vzponov. Od 56 vozil, ki so začela dirko, sta bila med 19 finalisti dva Mustanga, ki sta na prestižnih evropskih dirkališčih, med drugim v Le Mansu in Monzi, osvojila devet trofej, vozila pa sta ju Peter Proctor in Andrew Cowan.
 
1965 SCCA B Production Mustang GT350: leta 1964 se je Ford v okviru kampanje Total Performance za pomoč pri homologaciji Mustanga za dirke v prvenstvu SCCA obrnil na ekipo Shelby American. Nastali GT350 je s svojimi številnimi izboljšavami pod vodstvom Jerryja Titusa prevladoval v prvenstvu SCCA B-Production leta 1965 in osvojil tri zaporedne naslove prvaka.
 
1966 Shelby American Mustang: Tom Yeager in Bob Johnson sta na dirki Mid-America 300 poskrbela za prvo zmago Mustanga na dirki Trans-Am v uvodni sezoni SCCA Trans-Am leta 1966. Mustang je v tej sezoni zmagal na štirih od sedmih dirk in si zagotovil naslov prvaka.
 
1970 Mustang Boss 302: v sezoni 1970 je ekipa Buda Moora z voznikoma Parnellijem Jonesom in Georgeom Follmerjem prevladovala v prvenstvu SCCA Trans-Am, zmagala na šestih dirkah in si z dirkalnikom Mustang Boss 302 zagotovila prvo mesto med proizvajalci in med vozniki.
 
1981 IMSA GTX Mustang: leta 1981 je dirkaški program družbe Ford Motor Company doživel ponovni vzpon na področju dirkanja s športnimi avtomobili, ko je na stezo prvič poslal dirkalnik Zakspeed No. 6 Miller Mustang s turbopolnilnikom, za njegovim volanom pa je sedel Klaus Ludwig. Kljub temu da je Mustang na prvi dirki za desetinko sekunde zgrešil zmago, je nato na dirkališču Brainerd International Speedway in ponovno na dirkališču Sears Point dosegel prelomni zmagi v razredu GTX, kar je pomenilo začetek Fordovih obnovljenih uspehov na področju dirkanja s športnimi avtomobili.
 
1985 Roush IMSA Mustang: Willie T. Ribbs and Wally Dallenbach Jr. sta z dirkalnikom Roush Mustang GTO z zmago na dirki v Daytoni odlično zaključila sezono IMSA leta 1984 in postavila temelje za sezono 1985. Tega leta je Mustang osvojil devet zmag na dirkah IMSA. John Jones je osvojil prvenstvo med vozniki, Lynn St. James pa je dosegla tri zmage in postala prva ženska, ki je zmagala na prvenstvu, ter prispevala k Fordovi zmagi v prvenstvu proizvajalcev.
 
1987 Roush IMSA Mustang: na 24-urni dirki Daytona leta 1987 je dirkalnik št. 11 Roush Mustang, ki so ga vozili Tom Gloy, Bill Elliott, Lynn St. James in Scott Pruett, osvojil prvo mesto v razredu GTO.
 
1997 Mustang Cobra Trans-Am: v sezoni 1997 SCCA Trans-Am je Ford Mustang pokazal prevladujočo moč. Tommy Kendall je z dirkalnikom Roush All-Sport Mustang Cobra dosegel 11 zaporednih zmag, Mike Borkowski pa je zmagal na zadnjih dveh dirkah sezone. Kendall si je že tretje leto zapored zagotovil prvenstvo med vozniki.

###
 
O družbi Ford Motor Company


Ford Motor Company (NYSE: F)je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan, ki si prizadeva pomagati graditi boljši svet, v katerem se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje. Načrt družbe Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti združuje obstoječe prednosti, nove zmožnosti in stalne odnose s strankami, da bi obogatili izkušnje teh strank in poglobili njihovo zvestobo. Ford razvija, proizvaja in trži inovativne, nadvse priljubljene poltovornjake, športne terence, gospodarska in osebna vozila ter razkošne modele vozil Lincoln, vse to pa dopolnjuje s povezanimi storitvami. Podjetje je v ta namen ustanovilo tri na uporabnike osredotočene poslovne segmente: Ford Blue, ki razvija legendarna vozila z motorji z notranjim zgorevanjem in hibridna vozila, Ford Model e, ki orje ledino z razvojem revolucionarnih električnih vozil in vgrajene programske opreme za stalno navzoče digitalne izkušnje za vse stranke in Ford Pro, ki komercialnim strankam pomaga preoblikovati in razširiti svoja podjetja z vozili in storitvami, prilagojenimi njihovim zahtevam. Poleg tega si Ford prizadeva za rešitve na področju mobilnosti v okviru programa Ford Next in zagotavlja finančne storitve prek podjetja Ford Motor Credit Company. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 177.000 ljudi. Za več informacij o Fordu ter Fordovih izdelkih in storitvah obiščite spletno stran corporate.ford.com.  
 
VIR: Summit motors Ljubljana