Minuli teden je v New Yorku potekal SVETOVNI KONGRES PRAVA, kjer je kot edini govorec iz Slovenije sodeloval Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Minuli teden je v New Yorku potekal SVETOVNI KONGRES PRAVA, kjer je kot edini govorec iz Slovenije sodeloval Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Na panelu »ANTI-CORRUPTION: LINKS TO ORGANIZED CRIME« (VIDEO: https://fb.watch/lZYztbV8-Y/) je med drugim spregovoril o problematiki sistemske korupcije, različnem pojmovanju le-te na globalni ravni ter se dotaknil tozadevne konceptualne razlike med zahodom in vzhodom. Na njunem stičišču, v Sloveniji, je predlagal vzpostavitev »Mednarodnega protikorupcijskega sodišča«, o katerem je bilo tudi v mednarodni skupnosti že kar nekaj razprav. 

Odmevne konference s kar 53 paneli, ki jo je ob svoji 60-letnici pripravila WORLD JURIST ASSOCIATION (VIDEO: https://youtu.be/5_9_oGlDi_4) - nevladna organizacija s posebnim statusom pri Ekonomskem in socialnem svetu OZN (ECOSOC) - so se sicer udeležili številni ugledni mednarodni gosti, najvišji predstavniki držav, sodniki, aktivisti in ugledne avtoritete s področja prava in pravosodja. Zbrane so med drugim nagovorili tudi Španski kralj, Felipe VI, Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, Predsednik Vlade Kanade, Justin Trudeau, filipinska novinarka in Nobelova nagrajenka za mir, Maria Ressa in številni drugi. Ob tem pa so bila v Palači OZN podeljena tudi častna priznanja in nagrade, medtem ko je prvi dan konferenca potekala na sedežu New York City Bar Association (Odvetniški zbornici mesta New York), izbrani gosti in govorci pa so se zvečer udeležili gala večerje v eminentnem METROPOLITAN KLUBU.

Tokratni obisk OZN sicer ni bil prvi, saj se je Predsednik VZMD leta 2019 aktivno udeležil mednarodnega Foruma neodvisnih finančnih svetovalcev (CIFA), organiziranega s strani ECOSOC in skupine držav v razvoju G77. Že takrat je imel priložnost nagovoriti eminentne goste tudi na sprejemu pokroviteljev v Metropolitan klubu, ob robu konference pa podal tudi nekaj izjav za tamkajšnje medije (VIDEO: https://youtu.be/Zqejvr6V2vM). Tudi v New Yorku je VZMD, s svojima mednarodnima poslovno-investitorskima programoma: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international), redno prisoten že vrsto let. Med drugim se je leta 2015 mag. Verbič udeležil slavnostnega odprtja Konzulata RS ter poslovnega zajtrka s predstavniki tamkajšnje vplivne finančne industrije, kakor tudi srečanja, ki sta ga pripravila Luksemburško združenje finančnih in kapitalskih skladov (ALFI) in Luksemburško združenje zasebnega in tveganega kapitala (LPEA)…

VIR: VZMD