Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ...

Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, je dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice.
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je v petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali na programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo.

Vlogo bo možno oddati od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.

V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 102,40 evrov. Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko, tako da lahko dijaki istočasno prejemajo tudi Zoisovo, državno štipendijo ali katerokoli drugo štipendijo.

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Podjetja v gostinstvu in turizmu, kot je znano, že dalj časa opozarjajo na to, da zelo težko najdejo nove sodelavce. Glede na to, da turizem že okreva po pandemiji covid-19, se odpirajo nova delovna mesta tudi na tem področju, v prihodnjih letih pa bo potreb po novih sodelavcih še več. Ocenjujemo, da je za mlade velika priložnost, da se zdaj odločijo za svojo poklicno pot v gostinstvu in turizmu. V času šolanja pridobijo veliko novih znanj in se imajo možnost udeleževati raznih mednarodnih tekmovanj. Po zaključku šolanja bodo takoj našli zaposlitev v prijetnem ambientu, v krogu dinamičnih in motiviranih kolektivov.

Gostinski poklici so uvrščeni v Politiko štipendiranja 2020/2024, prav tako so bili v predhodni Politiki štipendiranja 2015/2020, a so bili doslej v javni razpis za deficitarne štipendije uvrščeni le v šolskem letu 2015/16 ter sedaj za šolsko leto 2022/23.

Prepričani smo, da je tokratna uvrstitev gostinskih poklicev na seznam za upravičenost do deficitarne štipendije tudi eden izmed rezultatov aktivnega pristopa k reševanju kadrovske problematike v gostinstvu in turizmu v okviru delovne skupine za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar Simona Zajc in katero poleg strokovnjakov iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sodelujejo tudi predstavniki turističnega gospodarstva, področnega sindikata ter državni sekretarji na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

PR: MGRT