Makalonca je pravljica z mednarodnim motivom, pisatelj Fran Saleški Finžgar jo je slišal v rani mladosti med čredniki in pastirji v planinah, leta 1944 jo je zapisal ter arhitekta Jožeta Plečnika prosil, naj knjižico opremi z ilustracijami.

Foto: Lin Gerkman

Nedelja v MAO / 8. 1. 2023 / 11:00

Makalonca je pravljica z mednarodnim motivom, pisatelj Fran Saleški Finžgar jo je slišal v rani mladosti med čredniki in pastirji v planinah, leta 1944 jo je zapisal ter arhitekta Jožeta Plečnika prosil, naj knjižico opremi z ilustracijami. Na ustvarjalni delavnici bomo prebrali nekaj odlomkov iz knjige, nato pa otroke povabili, naj Plečnikove ilustracije, povečane na listih, barvno dopolnijo. Seznanili se bodo s pojmom ornamenta (okras) v likovnem delu in pojmom iniciale (velike začetnice). Iskali bomo podobnosti pri motivih, ki jih je Plečnik uporabil bodisi v naslonjalih stolov, svečnikih, lestencih ali drugih arhitekturnih elementih.
 
V času ustvarjalne delavnice bo potekal voden ogled razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita.
 
Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja. Prostor, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.
 
Prijave na ustvarjalnico: izobrazevanje@mao.si

VIR: MAO