spodaj podpisani stanovalci, ki živimo med Gosposvetsko in Vrbansko cesto ob Vrbanskem platoju, smo se združili v Civilno iniciativo RT-38, ...

Spoštovani občani, novinarji in druga zainteresirana javnost,

spodaj podpisani stanovalci, ki živimo med Gosposvetsko in Vrbansko cesto ob Vrbanskem platoju, smo se združili v Civilno iniciativo RT-38, v kateri nasprotujemo lomastenju mestne oblasti po urbanih naseljih pod krinko Občinskega prostorskega načrta (OPN) in “urbanističnega” urejanja okolja ter ignoriranju javnega interesa in strokovnih urbanističnih zakonitosti zaradi želje po nerazumnem kopičenju zasebnega kapitala peščice izbrancev v škodo večine občank in občanov. Opozarjamo predvsem na dva posega, ki neposredno in zelo negativno vplivata na naše bivalno okolje:
  • rekreacijska pot med rondojem Koroškega mostu in Vrbansko cesto,
  • 18 nadstropna stolpnica in garažna hiša ob samem rondoju.

Kako lepo se je bralo v najavi Mestne občine Maribor, da lahko javnost sodeluje pri oblikovanju OPN s pripombami in predlogi. Prebivalci mesta smo se počutili poklicane, da preverimo svojo okolico in sodelujemo pri vsebinskem oblikovanju s ciljem dviga kakovosti bivanja v našem mestu. Nekaj tednov pred objavo predloga OPN že prišli geodeti, ki so odmerjali traso neke nam do takrat neznane rekreativne poti - kar skozi naselje, tik ob hišah. Kot bi rekreativci in sprehajalci ob vseh naravnih danostih okoliških travnikov in gričevja želeli ravno pogleda v spalnice in vrtove okoliških hiš. Kmalu za tem pa je stanovalce na Njegoševi - na avtomobilih, parkiranih ob hišah, pričakal zataknjen listek za brisalcem, da je zdaj drugače, kot je bilo preteklih 30 let in da tam, pred svojimi hišami, kjer živijo vrsto let, pač ne morejo parkirati. Povračilni ukrep zaradi vprašanja zakaj se izvajajo meritve? Kdo ve. Mi vsekakor ne. Nič hudega, smo rekli. Ostane nam še OPN, kjer lahko podamo predloge!

Izkazalo se je, da sodelovanje pri oblikovanju OPN ni kar tako. Je treba klikati, iskat plasti in predvsem pasti. Hkrati so bili roki za oddajo pripomb nenormalno kratki - le en mesec, da preveriš, ali ni kje kakšen poseg, ki bi tebi in tvojim otrokom, ki so si želeli živeti tukaj popolnoma spremenil življenje. V iskanju (ne)smisla prej opisane rekreacijske poti pa smo naleteli na pravo urbanistično atomsko bombo! Le nekaj metrov od naselja je namreč kot strela z jasnega priletela predvidena dovoljena gradnja P+18 (da - osemnajst!) nadstropne stolpnice z večnadstropno kletno garažno hišo. Govorimo o možnih 1000 novih stanovalcih na območju brez funkcionalnega zemljišča, brez prometne študije, brez infrastrukturne podpore v šolah, vrtcih! Brez razlage, vprašanja, seznanitve. Čisto po tihem, na poti čudovitega pogleda na Kalvarijo, ko se peljemo čez Koroški most, pred naseljem nizkih hiš, kjer ne smeš niti pomisliti na dvig ostrešja. Na samem robu vodovarstvenega območja si je nekdo zadal,  da bo zgradil gigant, za katerega ne rabiš bit krajinski arhitekt, urbanist ali kakšen drug strokovnjak, da vidiš, da je začrtan izključno v prid zasebnemu investitorju, ne javnemu interesu, kaj šele v ponos podobi mesta. 18 nadstropna stolpnica z večnadstropno podzemno  garažo bi naj postala simbol Maribora? Pa ne zaradi tega, ker bi se, skladno s pričakovanji prebivalcev celotnega mesta v okviru OPN-a, ki ga mestna oblast sprejema, lepo zlila z okolico in nas odlično povezala z naravo ter Kalvarijo, ampak zaradi kalvarije, ki jo doživljamo prebivalci, ko samo v sprejemanju OPN-a, ki ima v tem predelu že oznako OPPNp - torej predvideni občinski podrobni prostorski načrt, pomislimo na megalomansko zgradbo, ki bo popolnoma uničila predel Koroška vrata. In ravno ta del očitamo mestni oblasti - kje je tukaj skrbnost in sledenje javnemu interesu, ki je nenazadnje z zakonom zapovedano? Kdaj so potekala pogajanja in kdaj sprejeli predlogi, strokovna mnenja, podlage, prometne in druge študije, za katere mi nismo vedeli in še vedno ne vemo? Ali je kdo imel prednost pri odločanju in vplivanju?

Vsa ta vprašanja in še marsikatero drugo potrebuje odgovore. Ne naslavljamo jih na mestno oblast z županom Sašom Arsenovičem na čelu, ker so bile naše pripombe na OPN z lahkoto zavržene, saj so se zadeve, kot kaže, “pritihotapile” v OPN z namenom, da bi se tam skrile. Nagovarjamo javnost - v prvi vrsti občane in občanke Maribora in mestne svetnike, ki bodo o predlogu OPN že kmalu odločali. Nagovarjamo tudi vsa ministrstva, predvsem Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za okolje in prostor. Tudi na ARSO bi morali reagirati, pa so očitno vse varovalke javnega interesa zatajile. Kaj se je zgodilo z Mestnimi četrtmi, da niso opazile in prestregle tako grobega posega v prostor?

Verjetno se sprašujete, kakšen je bil epilog predloga OPN? Ena pripomba se menda ne nanaša na vsebino OPN, druga pa se ne upošteva in je le ena od 248 neupoštevanih pripomb na OPN. Obrazložitev? Je ni! Pa bi morala bit! Zgolj norčevanje iz pripombe, kjer po uveljavitvi OPN lahko kot mačke lovimo svoj rep, saj povedo, da bo izdelan še OPPN (podrobni prostorski načrt), kjer bomo spet lahko podali pripombe (OPPN pa je podrejen OPN). To ni razlaga, to je metanje peska v oči. Pa razumi, kdor zmore. Maribor se je znašel v Štoparskem vodniku po Galaksiji. In odgovor ni 42. Mi pa se bomo borili dalje! Že 23. avgusta 2022 na srečanju z Mestno četrtjo Koroška vrata v Razstavnem salonu Urban (Grajska 7) ob 17. uri, kamor vabimo vse, ki smo jih tukaj posredno ali neposredno nagovorili.


-- 

Civilna iniciativa RT-38


(po abecednem vrstnem redu) Aleš Železnik, Andrej Veselko, Anton Eferl, Anton Feliks Židanik, Davor Kovačič, Gomar d.d. (Aleksander Golob), Gregor Lednik, Janko Kovačič, Jordana Žniderič, Jože Urbanek, Kaja Eferl Stropnik, Karel Kisner, Katja Weissenstein, Max Rahten, Ljubica Lednik, Maja Lavrač, Manja Kac, Marko Weissenstein, Milan Pernat, Milko Lovše, Miriam Grčar, Nevenka Kisner, Niko Kristanič, Peter Kristanič, Ramiz Derlić, Sašo Uran, Tomas Vaš, Urška Pungartnik, Zala Koren, Zoran Kačičnik...