Veliko druženje generacij Gimnazije Celje - Center se po dveh letih koronskega premora ob visokem jubileju šole ponovno vrača na GCC v petek, 14. oktobra


Gimnazija Celje - Center je danes z 960 dijaki, s 87 redno zaposlenimi, z 20 zunanjimi strokovnimi sodelavci in razvejano nacionalno ter mednarodno partnersko mrežo ena največjih srednjih šol v regiji. Ustanovljena je bila leta 1912 kot II. osnovna šola v Celju, danes pa izvaja tri izobraževalne programe (gimnazija, umetniška gimnazija - likovna smer in predšolska vzgoja). Letošnjo 110. obletnico izgradnje mogočnega secesijskega poslopja bodo na GCC letos obeležili s številnimi prireditvami, največja med njimi pa bo zagotovo tradicionalno druženje generacij, ki so ga v sodelovanju z alumni Društvom GCC prvič pripravili ob 100-letnici šole. Tokratno bo v petek, 14. 10., ob 19. uri v športni dvorani GCC, naslovili pa so ga s sloganom letošnjega šolskega leta "Prihodnost je zdaj!".
Naših 110 na GCC v prvi vrsti namenjajo sproščenemu druženju sedanjih in nekdanjih dijakov, učiteljev, staršev GCC, pa tudi širši javnosti. Uvodnemu slavnostnemu delu ob 19. uri v športni dvorani bo sledilo dogajanje na šoli, ob 21. uri pa se bo v športni dvorani začel družabni dogodek, ki ga bodo z vznemirljivimi glasbenimi nastopi popestrili sedanji in nekdanji dijaki - zasedbe Kvintet GCC, Gipsy kvintet GCC, Pižoni, Babooni, Samatha Maya & Band, The Takeover, The Šlagers in letošnji "evrovizijci", zasedba LPS. Vstop na prireditev je prost.

GCC slovi po izjemno razgibanem obšolskem življenju, pa tudi po številnih učnih uspehih in dosežkih dijakov na najrazličnejših nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Ponaša se z bogato tradicijo, saj je šolsko poslopje ena največjih secesijskih zgradb v širšem evropskem prostoru. V šoli se je od leta 1912 izvajalo mnogo izobraževalnih programov, po 2. svetovni vojni pa se je proslavila kot eno najprepoznavnejših učiteljišč v našem prostoru. Neposredna vez s preteklostjo je danes program predšolska vzgoja, ki sta ga v samostojni Sloveniji dopolnila še programa gimnazija in umetniška gimnazija - likovna smer. Za delo in dosežke svojih dijakov in učiteljev je šola prejela številne visoke nagrade - Kumerdejevo priznanje, srebrni celjski grb, jabolko kakovosti, nagrado za inovativno poučevanje Evropske komisije, naziv Kulturna šola 2015-2022, priznanje digitalna šola in številna priznanja za naj športno šolo, predsednik države pa je aprila 2022 nagradil GCC tudi z jabolkom navdiha. V zadnjih desetih letih je šola postala prepoznavna po sodelovanju v razvojnih projektih mnogih evropskih programov, kot sta ESS in Erasmus+, v projektih pa sodeluje tudi z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter z Zavodom RS za šolstvo. S svojim delom je močno vpeta tudi v lokalno skupnost.

V oktobru na GCC napovedujejo še eno tradicionalno prireditev, ki jo letos prav tako posvečajo visokemu jubileju. To bo tradicionalni jesenski dobrodelni koncert, ki ga v sredo, 26. 10., ob 10.45 v športni dvorani organizira 4. d-razred. Izkupiček koncerta, ki so ga organizatorji poimenovali Dobrodelnost na vrvici bo tokrat namenjen Mali hiši iz Pilštanja in Zavodu Muri.

PR: