Arhitektura v živo – Narodna galerija

Arhitektura v živo – Narodna galerija

Četrtek, 7. 12. 2023 ob 16. uri

Vodi: Boštjan Vuga
Zbirno mesto: pred vhodom v NG na Cankarjevi

Narodni dom, kot se je izvorno imenovala neoklasicistična palača današnje Narodne galerije, je delo češkega arhitekta Františka Škabrouta (1894-96). V njej sta od samih začetkov do nedavnega sobivala šport in kultura, hiša pa je bila odtlej deležna nekaj sprememb. Prostorsko širitev je velikopotezno domislila dr. Anice Cevc, ki je skupaj z arhitektom Edvardom Ravnikarjem zasnovala véliko Narodno galerijo. Leta 1993 je bil zgrajen prizidek, novo krilo (zadnje Ravnikarjevo delo), ki ni bilo zaključeno, pri čemer pa je bil porušen Dom poslancev arhitekta Marka Župančiča.

Dobrodošli v dnevno sobo mesta!

Prazno ploščad med obema stavbama naj bi povezoval vmesni trakt, ki je delo arhitekturnega biroja Sadar+Vuga arhitekti. Prostor definira vidna jeklena konstrukcija, pročelje pa je v celoti stekleno. Z višino in zračnostjo prostora avtorja Jurij Sadar in Boštjan Vuga nista želela ustvariti le vhoda v galerijo, temveč “dnevno sobo” mesta, kamor so postavili tudi Robbov vodnjak (2008). Eden izmed zahtevnejših arhitekturnih posegov pri prenovi Narodnega doma v letih 2013 – 2016 je bila horizontalna povezava vseh treh sklopov Narodne galerije. Boštjan Vuga vas bo tudi popeljal po stavbi in razložil vse arhitekturne posege, ki so stavbo zaznamovali.

Prijave zbiramo na izobrazevanje@mao.si.

Več o dogodku na povezavi.



V MAO smo v četrtek, 30. novembra 2023,

slovesno odprli razstavo z naslovom:

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja,

osrednjo razstavo v Ravnikarjevem letu, ki jo je postavil dr. Miloš Kosec s pomočjo sokustosinje Susanne Campeotto. Razstavo je slovesno odprl Matevž Čelik, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo.

Na podlagi podrobne raziskave Ravnikarjeve zapuščine, ki so jo MAO predali njegovi dediči in Fakulteta za arhitekturo, razstava predstavlja kompleksnost razvoja, iskanja, dilem, sprememb in usode nekaterih ključnih Ravnikarjevih del.

Miloš Kosec: »Razstava nima pregledne narave, temveč izpostavlja nekaj ključnih premikov v misli tega velikega modernističnega  arhitekta. Ravnikar  nam pomaga misliti situacijo tukaj in zdaj.«

Edvard Ravnikar (1907–1993) je zakoličil prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Ravnikarjeve zgradbe in javni prostori so bistveno zaznamovali proces osamosvojitve, politične tranzicije in sodobnih družbenih vrenj; danes pa odpirajo tudi vprašanja dostopnega javnega prostora ter energetske, programske in protipotresne sanacije dediščine modernizma.

Razstava bo odprta do 19. 5. 2024.

Več o razstavi na povezavi


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti in Pop Up dogodek:

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI

V sredo, 13. decembra, vas vabimo na prednovoletno druženje v Muzej za arhitekturo in oblikovanje!

Sprehodili se bomo po manjši razstavi Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti, ki naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva, ter po osrednji razstavi MAO Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja.

Na pop-up prodajni razstavi CzK se bodo predstavili oblikovalci in oblikovalke z ročno izdelanimi izdelki, ki sledijo načelom trajnostne produkcije. Večer bomo sklenili v dobri družbi ob lokalni kulinarični spremljavi s Klemnom Koširjem in glasbeno-vizualno izkušnjo z DJ Fejzom in VJ programom.

Vstop je prost. Vljudno vabljeni!

Več o programu na povezavi.

Izšel je katalog

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.

VIR: MAO