Danes sta župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič podpisala pismo o nameri za izgradnjo novega študentskega doma v Velenju.

Danes sta župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič podpisala pismo o nameri za izgradnjo novega študentskega doma v Velenju. S tem korakom združujemo moči pri prestrukturiranju gospodarstva in izobraževanja v SAŠA regiji. Univerza v Mariboru bo pripravila javni poziv promotorjem za podajo vlog o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva za gradnjo študentskega doma, Mestna občina Velenje pa bo izbranemu promotorju nudila podporo pri morebitnih spremembah prostorskih aktov.

Razvoj Velenja je osredotočen na prestrukturiranje gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, kar zahteva visoko izobraženo delovno silo. Z odprtjem nove lokacije Fakultete za energetiko v prostorih Stare elektrarne – Centra prihodnosti se je pokazala potreba po novem študentskem domu, ki bo podprl izobraževalne potrebe študentov obstoječih in prihodnjih programov, usmerjenih v tehnološke rešitve, ki so ključne za regijo po prehodu iz premogovne dejavnosti.

Župan Peter Dermol je ob podpisu povedal, da si z novo lokacijo Fakultete za energetiko v Velenju v prostorih Stare elektrarne želimo, da se kje v bližini postavi tudi študentski dom, ki ga bodo lahko uporabljali tudi študenti drugih programov, ki so ali še bodo v Velenju. Podpis pisma o nameri je rezultat uspešnega povezovanja in sodelovanja dveh institucij, ki razumeta, da je za uspešno prestrukturiranje regije, poleg gospodarstva, potrebna tudi širša preobrazba družbenih sistemov. Zahvalil se je Univerzi v Mariboru za prepoznavanje potenciala SAŠA regije za izobraževanje mladih in uvajanje novih izobraževalnih programov.
 
Rektor prof. dr. Zdravko Kačič je ob podpisu pohvalil celovit pristop občinske uprave pri preobrazbi ne le gospodarstva, ampak tudi drugih družbenih sistemov. Izpostavil je pomen novega študentskega doma, ki bo mladim omogočil primerne pogoje za izobraževanje in spodbujal razvoj študijskih programov, ki odražajo potrebe po novi, razvijajoči se gospodarski strukturi. Univerza bo tako še naprej zagotavljala učinkovitejši prenos znanja v okolje.

V Mestni občini Velenje si prizadevamo zagotoviti čim višjo kakovost življenja v Šaleški dolini in širši SAŠA regiji, s poudarkom na gospodarskem in izobraževalnem razvoju ter ustvarjanju okolja, ki bo privlačno za mlade. Z različnimi ukrepi spodbujamo dijake zaključnih letnikov, da s študijem nadaljujejo v Velenju – urejamo poslovne cone (Ekonomsko-poslovno cono Stara vas in Poslovno cono Pesje), v mesto vabimo nove investitorje z novimi programi, omogočamo štipendije študentom za aktivno delovanje in sofinanciramo štipendije za deficitarne poklice, ki jih dodeljujejo delodajalci s sedežem v Mestni občini Velenje.

V Velenju delujeta dve fakulteti – Fakulteta za energetiko in Fakulteta za varstvo okolja. Na Efenkovi 61a imamo v skrbništvu Mladinskega centra Velenje študentsko-dijaški dom za cca 120 dijakov in študentov. V primeru izgradnje novega doma bi lahko obstoječi dom preuredil v neprofitna stanovanja, kar je bila njegova prvotna namembnost.

Pripenjamo tudi fotografijo iz podpisa.
 

PR - Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje