KOMUNALNO PODJETJE VELENJE, d. o. o., NAPOVEDUJE PRENEHANJE DOBAVE ZEMELJSKEGA PLINA ODJEMALCEM V SLOVENIJI

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., sporoča, da s 1. oktobrom 2022 prekinjamo z dobavo zemeljskega plina odjemalcem v Republiki Sloveniji. Odločitev o prenehanju dobave zemeljskega plina je bila sprejeta po temeljitem premisleku, saj kljub večkratnim zbiranjem ponudb pri dobaviteljih plina nismo prejeli nobene ponudbe, na podlagi katere bi po 1. oktobru lahko še vedno dobavljali plin končnim uporabnikom.
 
Dodatni razlog k prenehanju dobave zemeljskega plina je tudi analiza poslovanja družbe ter napovedani trendi nadaljnjega razvoja energetske krize po svetu, kar nas je primoralo k temu, da vse odjemalce Komunalnega podjetja Velenje obvestimo, da vam skladno s 15. členom veljavnih Splošnih pogodbenih pogojih za prodajo in nakup zemeljskega plina KPV, sprejetih dne 19. 6. 2019 (vir spletna stran podjetja www.kp-velenje.si), zaradi višje sile odpovedujemo pogodbo o dobavi zemeljskega plina, z upoštevanjem enomesečnega odpovednega roka.
 
Obveščamo vas, da Komunalno podjetje Velenje izvaja in bo izvajalo vse potrebne aktivnosti, da vam zagotovi stabilno in neprekinjeno oskrbo dobave zemeljskega plina, zato vam bomo nudili vso potrebno pomoč pri zamenjavi dobavitelja z natančnimi informacijami z opisom postopkov za zamenjavo dobavitelja, ki jih je potrebno izvesti za nadaljnjo dobavo zemeljskega plina po 1. oktobru letošnjega leta.
 
Informacije postopka zamenjave dobavitelja zemeljskega plina
Pri izbiri dobavitelja so v pomoč informativni podatki o višini letnih stroškov oskrbe z zemeljskim plinom, dostopni prek spletne aplikacije za primerjavo stroškov oskrbe z zemeljskim plinom. Spletna aplikacija prikazuje vse ponudbe dobaviteljev zemeljskega plina, ki jih v aplikacijo vnašajo dobavitelji.
Seznanitev novega dobavitelja o izbiri
Odjemalec posreduje izpolnjeno vlogo z minimalnim naborom podatkov novemu dobavitelju prek spletnega obrazca, elektronske ali navadne pošte oz. vzpostavi telefonski kontakt ter izrazi namero o izbiri dobavitelja. Odjemalec lahko pooblasti novega dobavitelja, da v njegovem imenu izvede vse potrebne aktivnosti za uspešno izvedbo menjave dobavitelja.
Pričetek dobave novega dobavitelja
Po zaključenem postopku menjave dobavitelja začne novi dobavitelj odjemalcu dobavljati  zemeljski plin v skladu s pogodbenimi določili izbrane ponudbe.
Odjemalec ima ne glede na izbranega dobavitelja pravico do plačila storitev dobave plina in uporabe omrežja z enotnim računom, na katerem uporabo omrežja zaračuna dobavitelj v imenu in za račun operaterja sistema.
 
  • Primerjalni seznam dobaviteljev in cen zemeljskega plina je dostopen na spletni strani Agencije za energijo (www.agen-rs.si/primerjalnik), kjer si lahko izberete vašega novega dobavitelja. Izbranega dobavitelja morate v najkrajšem času seznaniti o vaši izbiri in z njim skleniti pogodbo o dobavi zemeljskega plina.
 
Obvestilo o spremembi Splošnih pogodbenih pogojev za prodajo in nakup zemeljskega plina Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., z veljavnostjo 24. 9. 2022
 
S 24. 9. 2022 stopi v veljavo sprememba Splošnih pogodbenih pogojev za prodajo in nakup zemeljskega plina Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., ( v nadaljevanju Splošni pogodbeni pogoji) zaradi uskladitve z veljavnimi predpisi, to je Zakonom o oskrbi s plini (Uradni list RS, št. 204/21).
 
Sprememba Splošnih pogodbenih pogojev se poleg ostalih navedenih v pogojih nanaša tudi na
 
  • 10. člen – Prenos pogodbe, ki se glasi:
''Dobavitelj lahko prenese pogodbo o dobavi na drugo pravno ali fizično osebo, ki opravlja dejavnost dobave zemeljskega plina (v nadaljevanju Drugi dobavitelj). Dobavitelj mora o nameri prenosa pogodbe o dobavi na Drugega dobavitelja, identiteti Drugega dobavitelja in predvidenem datumu prenosa, predhodno obvestiti odjemalca.
Po prenosu, o katerem je odjemalec obveščen skladno s prejšnjim odstavkom, šteje za dobavitelja po teh Splošnih pogodbenih pogojih Drugi dobavitelj, ki je opredeljen v pisnem obvestilu.
Odjemalec lahko v roku štirinajstih (14) dni od prejema obvestila iz prejšnjega odstavka odstopi od pogodbe o dobavi na podlagi pisne odpovedi brez odpovednega roka in brez obveznosti plačila pogodben kazni.
Dobavitelj je pooblaščen osebne podatke odjemalca, ki so potrebni za izvedbo prenosa pogodbe o dobavi, posredovati Drugemu dobavitelju.''
 
  • 11. člen - Obveščanje,  ki se glasi:
''Dobavitelj bo o vsaki spremembi Splošnih pogodbenih pogojev, odjemalca obvestil s pripisom na računu ali drugim pisnim obvestilom ali po elektronski pošti ali na svoji spletni strani, najmanj en (1) mesec pred začetkom veljavnosti spremenjenih Splošnih pogodbenih pogojev.
Če se odjemalec ne strinja s spremenjenimi Splošnimi pogodbenimi pogoji, lahko pisno odpove pogodbo brez odpovednega roka in brez plačila pogodbene kazni v roku 1 meseca po začetku veljavnosti spremenjenih splošnih pogodbenih pogojev. V kolikor odjemalec ne odstopi od pogodbe o dobavi se šteje, da soglaša s spremembo Splošnih pogodbenih pogojev. Spremenjeni Splošni pogodbeni pogoji veljajo kot dodatek k pogodbi o dobavi.
Kot ustrezno obvestilo dobavitelja odjemalcu se šteje tudi obvestilo na računu za zemeljski plin ali na spletni strani dobavitelja.''
 
  • 5. člen – Cena zemeljskega plina, ki se glasi:
''Dobavitelj bo gospodinjskega in malega poslovnega odjemalca o spremembi cene za dobavo zemeljskega plina, uporabo storitev ODS, obvestil na svoji spletni strani ali s pripisom na računu ali z ločenim dopisom pisno obvestil najmanj en (1) mesec pred njihovo uveljavitvijo.
Če se odjemalec ne strinja s spremembo cene, lahko v roku 15 dni od prejema obvestila o spremembi cene s pisnim obvestilom odstopi od pogodbe in zamenja dobavitelja brez odpovednega roka in brez plačila pogodbene kazni.''
 
Celotno besedilo o novih Splošnih pogodbenih pogojev je dostopno na spletni strani https://www.kp-velenje.si/index.php/dejavnosti/energetika/oskrba-z-zemeljskim-plinom.
Če se s spremembami Splošnih dobavnih pogojev ne strinjate imate kot končni odjemalec pravico odstopiti od pogodbe o dobavi v roku enega meseca po začetku veljave spremenjenih splošnih pogojev brez odpovednega roka in brez obveznosti plačila pogodbene kazni.
 
Če potrebujete dodatno pomoč, smo vam na telefonski številki 080 80 34, izbor 4,  na voljo v času uradnih ur vsak ponedeljek, sredo in petek od 8. do 15. ure, in po elektronski pošti na naslovu prodaja@kp-velenje.si .

PR: KOMUNALNO PODJETJE VELENJE