Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije je danes podelila nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico za leto 2023.

Ljubljana, 23.oktober 2023 - Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije je danes podelila nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico za leto 2023. Po izboru strokovne komisije je nagrada pripadla slikanici Pručka pisatelja Roka Tkavca in ilustratorke Sabine Šinko (izšla je pri KUD Sodobnost International). Komisija je podelila še dve posebni priznanji: slikanici Žiga špaget gre na trnek viset Aksinje Kermauner z ilustracijami Zvonka Čoha (Miš Založba) za kakovost tipne slikanice (tipanke) ter slikanici Kuharica Uharica Svetlane Makarovič z ilustracijami Igorja Šinkovca (Mladinska knjiga Založba) za izvirnost povezave kakovostnih ilustracij in mladinskih pesmi.
 
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije vsako leto ob rojstnem dnevu Kristine Brenkove (22. oktober) podeljuje nagrado Kristine Brenkove za najlepšo izvirno slovensko slikanico. Komisija v sestavi dr. Igor Saksida (predsednik), dr. Barbara Zorman in dr. Robert Potočnik je med 23 prispelimi deli izbrala pet nominiranih slikanic: Naokokoli (Maša Ogrizek, il. Miha Hančič, Miš Založba); Žiga špaget gre na trnek viset (Aksinja Kermauner, il. Zvonko Čoh, Miš Založba); Pručka (Rok Tkavc, il. Sabina Šinko, KUD Sodobnost International); Kuharica uharica (Svetlana Makarovič, il. Igor Šinkovec, Mladinska knjiga Založba, d.d.); Sofija in labodje jezero (Helena Kraljič, il. Tina Dobrajc, Morfemplus d.o.o.).     
 
Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slikanico 2023
Strokovna komisija je danes na sedežu zbornice v Ljubljani razglasila prejemnico nagrade Kristine Brenkove za izvirno slikanico 2023 z naslednjo utemeljitvijo:
 
Slikanica Pručka, ki sta jo soustvarila Rok Tkavc in Sabina Šinko, izšla pa je pri založbi KUD Sodobnost International leta 2022, je sporočilno izrazito večplastna pripoved o deklici Sofiji in njenem zvestem prijatelju Parsifalu Hrabrem, s katerim sta neločljiva pustolovca. A za kakšno pustolovščino v resnici gre v slikanici? Po maminem odhodu na pot mora Sofija nekaj dni preživeti pri babici in dedku, česar se sploh ne veseli in se pri njiju dolgočasi, dokler v vrtni uti ne odkrije pručke. Zdaj se začne velika pustolovščina: pručka Sofijo spremeni v najvišjo deklico na svetu, v žirafo, nato z lahkoto doseže breskve na drevesu, pručka se spremeni v daljnogled, s katerim v daljavi najde svojega prijatelja Parsija ter premaga oviro na poti do njega. Likovna plast slikanice to temeljno dogajanje interpretira tako, da opazno dopolni to, kar je v zgodbi le nakazano. To je vidno že po prvih dveh povedih v slikanici (To je Sofija. Tudi to je Sofija.), ki ju likovna govorica interpretira povsem svobodno (Sofija se guga, Sofija se igra v domišljijski, z igro ustvarjeni hišici ali šotoru), isti ustvarjalni pristop je viden tudi drugje, npr. v interpretaciji pručke kot domišljijske naprave. A kaj simbolizira pručka? Bržkone predvsem moč neskončne otroške domišljije, ki odpraši pozabljeni predmet in ga spremeni v pravljičnega. In ko je Sofijin prijatelj Parsifal? Ob prvem branju se zdi, da je to psiček, toda na koncu pripovedi Sofija mamo vpraša, če bo lahko dobila psa. Je torej Parsi igrača, ki jo je v živo bitje spremenila pručka v Sofijini domišljiji, je morda le Sofiji viden domišljijski prijatelj, je njena želja? Slikanica ostane pri odgovoru na ta vprašanja za razlago povsem naslovniško odprta; mladi bralec bo v njej začutil predvsem pomen otroške igrivosti in poguma, starejši se bo predajal odlično prikazani otroški logiki in njeni neverjetni nepredvidljivosti. Posebej velja pohvaliti tudi izvrstno oblikovanje besedila, predvsem izbiro preglednega, izčiščenega tipa črk, ki jih je oblikovalec Aleš Zupančič mestoma tudi ustrezno likovno nadgradil (npr. večkratni e v besedi vlekli).
 
Posebni priznanji
Na današnji razglasitvi nagrade je komisija podelila tudi dve posebni priznanji.
 
Posebno priznanje za kakovost tipne slikanice (tipanke) je prejela slikanica Žiga špaget gre na trnek viset, za katero komisija meni, da inovativno povezuje tako besedno kot likovno ustvarjalnost ter prinaša bralcem s posebnimi potrebami in polnočutnim bralcem zanimivo slikaniško izkušnjo, ki ni vezana le na preplet besede in podobe, ampak vključuje tudi tip. Slikanica je izšla pri založbi Miš leta 2023. Soustvarila sta jo Aksinja Kermauner in Zvonko Čoh, ki sta zasnovala že slikanico Žiga špaget gre v širni svet (2010).
 
Posebno priznanje za izvirnost povezave kakovostnih ilustracij in mladinskih pesmi pa je prejela slikanica Kuharica Uharica, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga  leta 2023. Soustvarila sta jo Svetlana Makarovič in Igor Šinkovec. Pesnica je pesmi iz te slikanice objavila že prej – na kaseti leta 1986 in nekatere v knjigi avtoričinih zbranih pesmih za otroke Pesmi muce potovke (2019).

Nagrado in priznanji je podelil predsednik komisije dr. Igor Saksida.

VIR: GZS