Minuli konec tedna je Lavričev trg v Ajdovščini pokal po šivih: do zadnjega kotička so ga napolnili ljubitelji testenin, ki so obiskali Pašta Fešto, največji slovenski festival testenin. Vrhunski kuharji iz Vipavske doline so obiskovalcem postregli s 700 kilogrami te priljubljene jedi v preko 20 različicah.

Minuli konec tedna je Lavričev trg v Ajdovščini pokal po šivih: do zadnjega kotička so ga napolnili ljubitelji testenin, ki so obiskali Pašta Fešto, največji slovenski festival testenin. Vrhunski kuharji iz Vipavske doline so obiskovalcem postregli s 700 kilogrami te priljubljene jedi v preko 20 različicah.


Da Primorci vedo, kaj je dobra pašta in kaj je najboljša fešta, so tokrat ponovno dokazali organizatorji največjega in edinega festivala testenin pri nas - Pašta Fešte, ki je na glavni trg v mestu burje privabil več tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije. Na dogodku, ki sta ga »zakuhala« Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte, se je izpod rok vrhunskih kuharskih mojstrov skuhalo kar 700 kilogramov ajdovskih testenin. 

»Plac« so napolnile stojnice zvenečih imen najboljših chefov vipavske kulinarike, ki so pripravili kar 20 različnih gurmanskih jedi iz testenin. Matjaž Cotič, svetovni podprvak v kuhanju testenin, ter Matija Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezentance; kuharska mojstrica Julijana Krapež; zmagovalka Masterchefa Sara Rutar ostali mojstri in virtuozi kuhinje, ki so presenečali s svojimi edinstvenimi kombinacijami okusov.

Festival testenin ne bi bil pravi kulinarični festival, če ne bi postregel tudi z nominacijo za najboljšega kuharja oziroma z nazivom Naj pašta 2023, ki si ga je letos s svojim originalnim receptom za durum vretena s pestom iz smrekovih vršičkov, čemaža in koprive po mnenju obiskovalcev prislužila kuharska mojstrica Julijana Krapež

Je pa Pašta Fešta bila prizorišče še enega tekmovanja – na odru se je namreč odvilo finala Mlinochefa, tekmovanja v kuhanju testenin za osnovnošolske ekipe. Za laskavi naziv Mlinochef 2023 in bogate nagrade so se potegovale ekipe iz OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in OŠ Kanal ob Soči, ki so v predtekmovalnem delu v aprilu s svojim znanjem najbolj prepričale strokovno komisijo in občinstvo. Pokal Mlinochef je tokrat šel v roke ekipi iz Goriških brd.  Največ znanja, inovativnosti in harmoničnosti okusov in tekstur je po mnenju strokovne komisije – Matjaža Cotiča, Julijane Krapež in Mateje Tominec, vodje razvoja v Mlinotestu – pokazal Briški duo iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki je pripravil jajčne rezance z omako iz mrkndele (posebna klobasa iz krvavega mesa) in češenj.

Da so testenine resnično priljubljene pri vseh generacijah in vsepovsod po Sloveniji – pa najsi bo to v bolj tradicionalnih omakah ali v bolj inovativnih receptih, pa je poleg tekmovalcev in strastnih kuharjev dokazala predvsem množica, ki je pred stojnicami čakala na svojo degustacijsko porcijo in želela pokušati prav vsako izmed jedi ter se zadovoljno predajala vrhunskim okusom izbranih testeninskih mojstrovin.

»Fenomenalno! Vedeli smo, da Slovenci radi jemo pašto, a vseeno nas je pozitivno presenetilo, da smo zbrali toliko ljubiteljev pašte na kupu! Res neverjetno!«, je povedal Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga pri Mlinotestu, ter dodal: »navdušenje obiskovalcev nad jedmi in nad dogodkom nasploh, pa tudi entuziazem ponudnikov nam že daje zagon in nove ideje za naslednje leto. Obljubljamo, da bo Pašta Fešta 2024 še boljša, s še več ponudniki!«

VIR: Mlinotest