V Laškem so se danes nadaljevali četrti dnevi slovenskega lesarstva, ki so se začeli v sredo. Udeleženci so pozornost namenili predvsem digitalizaciji proizvodnje.

Laško, 25. maja - V Laškem so se danes nadaljevali četrti dnevi slovenskega lesarstva, ki so se začeli v sredo. Udeleženci so pozornost namenili predvsem digitalizaciji proizvodnje. Sogovorniki na omizju so se strinjali, da je digitalizacija v lesnopredelovalni industriji zelo pomembna, na različne izzive pa se je treba odzivati pravočasno in pravilno.
 
Kot je povedala Barbara Šubic iz podjetja M Sora, je njihova proizvodnja že postala brezpapirna, uvedli so tudi črtne kode. Dejala je tudi, da se njihova največja transformacija dogaja s prehodom iz srednjega v veliko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo oken. Lotili so se tudi digitalizacije procesov, ki niso vezani na proizvodnjo, saj potekajo predvsem na terenu.

Meni tudi, da se je treba na različne izzive pravočasno odzivati in se pravilno odločati.

Predstavnica podjetja Lumar Ig Nataša Teraž Krois je ocenila, da se je treba spremembam hitro prilagoditi. Spomnila je, da so se med covidno krizo veliko prilagajali, saj so ljudje bili doma, zato so se soočili z velikim povpraševanjem po njihovih izdelkih.

Po njenih besedah so današnje nove hiše pametni dom z vgrajeno sodobno in pametno tehnologijo. Dom je treba narediti prijaznega uporabniku, je še izpostavila Teraž Krois. Podjetje Lumar Ig se sicer ukvarja s proizvodnjo skoraj ničenergijskih hiš.

Samostojni podjetnik Matej Malenšek, ki iz starih rolkarskih desk pod imenom Morning Wood Skateboards ustvarja dovršene izdelke, je povedal, da je izdelovanje skateboardov njegov konjiček. Po njegovih izdelkih je čedalje več povpraševanja, med drugim izdeluje tudi lesene trofeje za različna podjetja, ki potem s tem izdelkom nagrajujejo svoje zaposlene.

Za proizvodnjo svojih izdelkov Malenšek uporablja hrast, oreh in češnjo.

Letošnji dnevi slovenskega lesarstva, ki so v Laškem potekali v organizaciji Javne agencije Spirit Slovenija in ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, so v dveh dneh posebno pozornost namenili aktualnim energetskim izzivom, dobavnim verigam v lesnopredelovalni industriji, razvojnim spodbudam, kadrom v lesarstvu, promociji poklica lesarja, razvoju novih izdelkov in blagovnih znamk, krožnemu dizajnu ter digitalizaciji.

VIR: STAkrog