Osrednji dogodek drugega dne letošnjega MOS-a je tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia.

Osrednji dogodek drugega dne letošnjega MOS-a je tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia. Za uvod v dvostranska poslovna srečanja so strokovnjaki s področja obvladovanja kibernetskih tveganj osvetlili problematiko in poudarili pomen preventive in nujnih ravnanj v podjetjih na tem področju, v nadaljevanju pa se je več kot 100 podjetnikov iz 13 držav med sabo pogovarjalo o potencialnem poslovnem sodelovanju. Ta odmeven dogodek že petnajst let organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v partnerstvu z javno agencijo SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Advantage Austria Ljubljana ter v okviru mreže Enterprise Europe Network.
 
Zbrane na največjem poslovnem srečanju v regiji so najprej pozdravili predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar, direktor javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije Rok Capl, direktor Advantage Austria za Slovenijo in Kosovo Wilhem Nest in Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo v imenju ministra za gospodarstvo Matjaža Hana. Med drugim so izrazili zadovoljstvo, da je MOS že petnajst let prostor za druženje podjetnikov iz držav vzhodne Evrope, in poudarili pomen tovrstnih srečanj, ki so nepogrešljiva, sploh v luči ne najbolj rožnate gospodarske situacije, ki se napoveduje.
Na srečanju je več kot 100 predstavnikov malih in srednje velikih podjetij, startup in scaleup podjetij iz 13 držav opravilo skupno kar 160 dvostranskih pogovorov. Med njimi jih je bilo največ  s področja avtomobilske industrije, kovinske industrije, električne energije in elektronike, mobilnosti, prometa in logistike ter takih, ki se ukvarjajo s tehnologijami za industrijo 4.0, z digitalizacijo, raziskavami, razvojem in prenosom tehnologij.
Tradicionalen uvod v dvostranska srečanja pa so letos organizatorji posvetili obvladovanju kibernetskih tveganj, ki so ključna za uspešno poslovanje. Kibernetske grožnje in napadi se pojavljajo vse pogosteje, poleg tega pa so tudi vse bolj prefinjeni. Predvidevanja pa kažejo, da jih bo v prihodnje, glede na število internetnih povezav, še več. SI-CERT je lani zabeležil kar 4280 kibernetskih incidentov. Po oceni tujih strokovnjakov je zabeležena le tretjina vseh, poleg tega pa se ne ve, koliko pa je še takih, ki niti niso bili zaznani.
Gorazd Božič, vodja nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT, je v oceni trenutnega stanja na področju kibernetske varnosti v podjetjih dejal, da so večja podjetja, ki so del kritične infrastrukture, že zavezana višjim standardom varnosti, manjša podjetja, ki nimajo kadra, ki bi se ukvarjal s tem področjem, pa imajo več težav. »Zavedamo se, da je prav te treba podpirati, zato zelo veliko pozornosti namenjamo informiranju in ozaveščanju. Navadno jim svetujemo, naj spremljajo svoje sisteme in se nemudoma obrnejo na nas, ko v podjetju zaznajo kaj sumljivega,« je povedal. Sicer pa je podjetnikom svetoval, naj poskrbijo za varnostne kopije, segmentacijo omrežij, predvsem pa za izobraževanje zaposlenih, ki morajo biti nujno seznanjeni, katere so najbolj tipične grožnje v določeni dejavnosti.
Matej Matija Grobelšek, direktor za poslovni trg v A1 Slovenija, je izpostavil dva mita, ki jih pogosto uporabijo podjetniki za izgovor, da ne namenjajo dovolj pozornosti varnosti v podjetju: »Prvi mit je 'jaz tega ne rabim', drugi pa 'to je predrago'. Statistika je neusmiljena, nekateri podatki kažejo, da se podjetju v dveh ali treh letih zagotovo kaj zgodi. Glede stroškov pa naj rečem le, da nobena investicija ni prevelika glede na tveganja, ki so prisotna. Ob tem pa naj poudarim, da so prvi koraki večinoma brezplačni.«
Gregor Spagnolo, direktor podjetja SSRD, d. o. o., pa je spregovoril o dobrih praksah na tem področju in tudi sam poudaril, da je cena prevečkrat odločilni faktor, da se podjetja ne odločajo za investicije v varnost. Poleg tega je opozoril še na nujnost zgodnjega ozaveščanja o nevarnostih, ki prežijo na spletu, tako v zasebnem kot poslovnem svetu, in na pohod umetne inteligence, ki bo tudi na področju varnosti v prihodnje stvari še bolj zapletla.

PR - OZS