Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je v petek, 25. marca, potekala že 51. podelitev nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča.

Nagrade za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije podeljujejo že od leta 1970. Z leti je nagrada pridobila ugled in prepoznavnost, ki sta povezana s podjetjem Iskra, ljubljansko in mariborsko univerzo ter Združenjem slovenskih elektroenergetikov CIGRÉ-CIRED. Leta 2009 je sponzorstvo nagrade prevzelo Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRÉ-CIRED in v sodelovanju z obema slovenskima elektrotehniškima fakultetama ohranilo njeno kontinuiteto.

Številne nagrade za izjemna akademska dela
Vključno z letošnjim letom je bilo podeljenih že več kot 300 nagrad. Nagrade prejemnikom odpirajo perspektivne kariere, zlasti v času globalnih sprememb, ko predstavlja prenos znanja v praktično uporabo eno od ključnih prednosti hitrejšega razvoja in globalne konkurenčnosti. Dosedanji nagrajenci so danes ugledni raziskovalci, univerzitetni profesorji, gospodarstveniki in strokovnjaki z mednarodnim ugledom v evropskih in svetovnih strokovnih združenjih.

Izjemna doktorska disertacija
Komisija za nagrade prof. dr. Vratislava Bedjaniča je letos za leto 2021 podelila nagrado za doktorsko disertacijo in dve nagradi za pridobitev naslova magistra. Nagrado za doktorsko disertacijo je za nalogo z naslovom Ocenjevalnik stanja srednjenapetostnega in nizkonapetostnega distribucijskega omrežja z uporabo Kalmanovega filtra prejel dr. Mitja Antončič pod mentorstvom prof. dr. Boštjana Blažiča s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Obe nagradi za pridobitev naslova magistra na ljubljansko elektrotehniško fakulteto
Nagrado za pridobitev naslova magistra pa sta prejela Luka Zidarič, mag. inž. el., s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom doc. dr. Urbana Rudeža in somentorja Petra Simončiča za delo z naslovom Vztrajnostne mase v elektroenergetskem sistemu Slovenije ter Blaž Okorn, mag. inž. el., z iste fakultete pod mentorstvom prof. dr. Mateja Zajca in somentorstvom prof. dr. Nermina Suljanovića za magistrsko delo z naslovom Koordinacija aktivnih odjemalcev s platformo Etherum.

O nagradi prof. dr. Vratislava Bedjaniča
Med tehniškimi strokovnjaki uveljavljene in priznane nagrade predstavljajo memorial prof. Vratislavu Bedjaniču - ustanovitelju in direktorju prve Iskrine tovarne Tela v Ljubljani. Prof. Bedjanič je leta 1929 diplomiral na Tehniški fakulteti v Ljubljani in bil nato leta 1940 imenovan za docenta na ljubljanski univerzi. Kot izjemno prodoren strokovnjak za elektroenergetiko je že l. 1945 sodeloval pri nastajanju in organiziranju slovenske elektroindustrije: med drugim tudi Iskre v Kranju, Elme v Črnučah in Elektrokovine v Mariboru. Na osnovi tedanjih potreb in lastnih spoznanj o pomembnosti obvladovanja proizvodnje opreme za avtomatizacijo elektroenergetskih objektov je osebno sprožil pobudo in vodil ustanavljanje Tovarne električnih aparatov - TELA v Ljubljani. Kot zaslužnemu Slovencu in uglednemu strokovnjaku so mu ob 29. podelitvi nagrade in 40-letnici njegove smrti 15. decembra 1999 odkrili doprsni kip v parku Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Visoka raziskovalna strokovna relevantnost in usmerjenost v gospodarstvo
Z namenom, da se ohranja lik univerzitetnega učitelja in gospodarstvenika ter hkrati spodbuja diplomante, magistrante in doktorante v uporabno usmerjene raziskave s področja avtomatizacije, je Iskra na pobudo prof. dr. Antona Ogorelca leta 1970 osnovala omenjeno nagrado in sklad. Njene identitete pa niso razvijali samo ustanovitelji, temveč tudi nagrajenci s svojimi deli in rezultati. Komisija za nagrade vseskozi ohranja zahtevna in selektivna merila s ciljem, da vsa nagrajena dela poleg visoke raziskovalno strokovne relevantnosti izkazujejo tudi dosledno naravnanost v gospodarsko uporabnost rezultatov.

PR: Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani