Družbi Petrol in Fraport Slovenija sta na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana odprli polnilni park s štirimi e-polnilnicami, od tega je ena ultra hitra, ki naenkrat lahko zagotovijo energijo za osem električnih vozil.

Datum objave:
11. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Petrola
Družbi Petrol in Fraport Slovenija sta na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana odprli polnilni park s štirimi e-polnilnicami, od tega je ena ultra hitra, ki naenkrat lahko zagotovijo energijo za osem električnih vozil. 

Kot so sporočili iz Petrola, so bile polnilnice postavljene v okviru evropskega projekta MULTI-E, katerega glavni cilj je med drugim tudi razvoj storitev mobilnosti in polnilne infrastrukture za električna vozila. Ljubljansko letališče je tako poslej bogatejše za tri javne AC (22 kW) polnilnice s šestimi polnilnimi mesti in javno ultra hitro polnilnico (150 kW na polnilnico) z dvema priključkoma. Slednje so postavljene znotraj parkirišča P1. Polnilni park so postavili tudi z mislijo na prihodnost, saj naj bi ga v prihodnje še širili, in sicer z dodatnimi tremi 22 kW polnilnicami in eno ultra hitro polnilnico, kar pomeni možnost polnjenja še dodatnih osem električnih vozil.
 
»V Petrolu si že dlje časa prizadevamo, da tudi s širjenjem polnilne infrastrukture izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se tako dodatno pozicioniramo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji. Tako se lahko danes pohvalimo, da v naši mreži, razširjeni po celotni jugovzhodni regiji, upravljamo 476 e-polnilnic, največ v Sloveniji in na Hrvaškem, pa tudi v Srbiji in Črni gori. Načrtujemo pa še nadaljnjo širitev. Več kot 40 e-polnilnic, od običajnih do ultra hitrih, je bilo postavljenih v okviru projekta MULTI-E. Naš razvoj polnilne infrastrukture sloni na ključnih partnerstvih in eno od teh je tudi partnerstvo s Fraport Slovenije, s katerim smo postavili ta polnilni park. Poleg ljubljanskega letališča smo v okviru projekta MULTI-E polnilnice doslej skupaj s partnerji postavili še v Ljubljani, Mariboru in Kopru. V skladu s projektom in našo strategijo, pa tudi izven naših meja, v Zagrebu, Reki, Zadru, Šibeniku in Splitu. Do konca projekta želimo postaviti še dodatnih več kot 40 e-polnilnic in s tem slediti naši zastavljeni viziji - postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo,« je ob odprtju polnilnega parka na Brniku povedal Robert Surina, izvršni direktor Petrolovega področja Proizvodnja energije, energetske rešitve in mobilnosti. 
Urška Binter, vodja komercialnih storitev v Fraportu Slovenija, pa je ob tej priložnosti izpostavila:»Z obogatitvijo ponudbe polnilne infrastrukture za električna vozila letališče odgovarja na naraščajoč trend uporabnikov trajnostne mobilnosti. Nadgrajujemo tudi naša prizadevanja v smeri razogljičenja letališča, ki je načrtovano do leta 2045. V partnerstvu s Petrolom zdaj našim potnikom ponujamo polnilni park za hitro in priročno polnjenje električnih vozil z osmimi mesti ter tako pomembno nadgrajujemo ponudbo letališkega parkiranja. Storitev bo tako  zaokrožila odlično izkušnjo potnikov, ki izberejo zeleno obliko prevoza na letališče.« 

V okviru projekta MULTI-E naj bi uvedli tudi nove storitve 

Evropski projekt MULTI-E, ki se je začel maja 2018, ima za cilj elektrifikacijo javnega potniškega prometa v Kopru in Mariboru, razvoj storitev mobilnosti ter razvoj polnilne infrastrukture za električna vozila v Sloveniji, na Hrvaškem in na Slovaškem. Do zaključka projekta, konec leta 2024, si partnerji v konzorciju prizadevajo za nadgradnjo storitev javnega prevoza s prehodom na čisto gorivo kot ključni element postopnega opuščanja vozil na klasična goriva v mestih do leta 2050. To želijo doseči z delno elektrifikacijo javnega potniškega prometa v Kopru in v Mariboru, ter medmestnega prometa iz Ljubljane. Uvedli pa naj bi tudi nove storitve, ki bi nudile inovativne možnosti prevoza brez emisij prek e-carsharinga, e-taksija in podobnih storitev, ter pametne tehnologije, ki združujejo več storitev čiste mobilnosti v platforme za javno souporabo, e-taxi in upravljanje s flotami. Predvsem pa je fokus na širitvi mreže polnilne infrastrukture za električna vozila in vozila na stisnjen zemeljski plin v mestih in na avtocestah.

VIR: Naš Stik