Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javna svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ) in Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP) pripravljajo v sodelovanju s Pomurskim sejmom v času 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javna svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ) in Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP) pripravljajo v sodelovanju s Pomurskim sejmom v času 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA na predstavitvenem prostoru v Hali A predstavitev 3D-modela kranjske čebele, delovanje Javne svetovalne službe v čebelarstvu in dejavnosti v povezavi s projektom promocije shem kakovosti. Predstavili se bodo tudi čebelarji s svojo ponudbo. V sejemskem Medenem hramu bo na ogled razstava nagrajenega medu in medenih pijač, razkrili pa bomo tudi novi kozarec za med.

Za čebelarje bo še posebej svečano na dan čebelarjev v nedeljo, 27. avgusta, ko pripravljajo Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu in Čebelarska zveza društev Pomurja v sodelovanju s Pomurskim sejmom v dvorani 1 čebelarsko dogajanje z naslednjim programom:

Nedeljski dan čebelarjev bomo pod okriljem ČZS pričeli ob 9.30 uri v dvorani 1 s strokovnim posvetom na temo pomena embalaže pri pakiranju čebeljih pridelkov in kakšen vpliv ima embalaža na vedenje potrošnika. Svetovalka specialistka za ekonomiko v čebelarstvu, Tina Žerovnik, nam bo predstavila evropske sheme kakovosti medu, ki jih imamo v Sloveniji, in njihov pomen prepoznavnosti. Jože Stenko nam bo kot distributer embalaže in pisec zgodbe o kozarcu za med slovenskega porekla skupaj z Jožetom Smrkoljem predstavil zgodovino razvoja kozarca za med, strokovni vidik pomena embalaže za potrošnika pa nam bo predstavil red. prof. dr. Klement Podnar s Fakultete za družbene vede. 

Kozarec za med letos praznuje svojo 15. obletnico in ob tej priložnosti bomo ob strokovni razpravi predstavili tudi novi kozarec za med, v katerega je možno natočiti 700 g oziroma 580 ml medu. Pri pakiranju v kozarce za 700 g medu se uporabljajo enaki pokrovčki, nalepke in prelepke kot pri kozarcu za 900 g medu. Pakiranje v novi kozarec za med slovenskega porekla povečuje ekonomičnost pri prodaji, za potrošnika pa pomeni večjo vizualno privlačnost. Hkrati povečuje možnost, da se bo potrošnik zanimal za nakup različnih vrst medu in je lažji za shranjevanje, prenašanje in uporabo. Tako se družini štirih kozarcev za med slovenskega porekla pridružuje še peti. Kozarec bo na voljo v omejenih količinah v trgovini Stenko od 8. septembra naprej.

Po končani razpravi se bo dogajanje iz dvorane preselilo na prireditveni prostor pred upravo Pomurskega sejma, kjer bo potekala slavnostna razglasitev in podelitev nagrad 4. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 22. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo ter svečano obeležbje 20. obletnice delovanja Čebelarske zveze društev Pomurja. Dogodka se bo poleg Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, in Janeza Erjavca, predsednika uprave Pomurskega sejma, udeležila tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Vljudno vabljeni na dogodke!

VIR: Čebelarska zveza Slovenije