Pikino zeleno deželo je obiskala predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, častna pokroviteljica 35. Pikinega festivala. Skupaj s Piko jo je na Pikinem otroškem igrišču s pesmijo sprejelo okrog 300 otrok iz Vrtca Velenje.

Velenje, 12. september 2024 – Pikino zeleno deželo je obiskala predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, častna pokroviteljica 35. Pikinega festivala. Skupaj s Piko jo je na Pikinem otroškem igrišču s pesmijo sprejelo okrog 300 otrok iz Vrtca Velenje. »Samo en planet imamo in zanj moramo poskrbeti vsi,« jim je v duhu festivalskega gesla Na zeleno barvam svet položila na srce. Sprehod po prizorišču največjega dogodka za otroke in družine v Sloveniji, polnem vzgojnih, kulturno-umetniških in športnih vsebin, jo je očaral. Ogledala si je Pikin svet ustvarjalnosti, unikatna didaktična igrala, interaktivne motorične postaje in raziskovalno-poučne poligone. Na slovesnosti v pravljičnem ambientu osrednje festivalske razstave Hane Stupica v Galeriji Velenje je postala Pikina ambasadorka in se pridružila ženskam, ki zagovarjajo in širijo Pikine vrednote. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica Švedske, Nje. eksc. Diana Madunic, ki se je po festivalskih prizoriščih sprehodila že dopoldne.


Dr. Nataša Pirc Musar je vlogo Pikine ambasadorke sprejela z največjim veseljem, pravi. Festival je prej že obiskala kot mama s sinom. Zanjo je Pikin festival pojem druženja z otroki. »Otrokom je treba spodbujati ustvarjalnost. Glavna dodana vrednost festivala pa je, da se otroci družijo. Da gredo iz ustaljenih okvirjev in srečujejo tudi tiste, s katerimi se ne videvajo in igrajo vsak dan.« Dodaja, da Pikin festival potrebujejo tudi odrasli. »Pika ima sporočila tudi za nas, odrasle. Je radovedna, igriva, včasih poredna, ampak je poštena. Mislim, da se zaveda, kaj je prav in kaj je narobe. Morda vsi odrasli tega še nismo ponotranjili. Pika in Pikin festival nas lahko usmerita na to pot, ki je, če mene vprašate, edina prava pot.«

Predsednica pritrjuje Piki, da je tema letošnjega festivala izjemno pomembna, in jo spodbuja, naj na vseh prihodnjih festivalih kaže otrokom in odraslim, kako lahko skupaj poskrbimo za zdravo okolje in zaščitimo naravo. »Premalo se zavedamo, kako pomembne so zelene agende. Nimamo drugega planeta. Če ne bomo znali paziti na ta planet, se nam ne piše dobro. Ustvarjamo politike, ki niso vsem všeč, ampak vsak lahko prispeva svoj kamenček v mozaik bolj zelene prihodnosti.« Narava nas opozarja, da moramo kot globalna družba začeti živeti drugače, pravi. »Slovenija je lahko pri tem svetel vzor. Imamo spodbudne rezultate krožnega gospodarstva in številna podjetja z zelenimi inovacijami.« Klimatske spremembe prinašajo mnogo izzivov, vendar tudi priložnosti, pravi. 

Iz pogovora s Pikino ambasadorko smo izvedeli, da imata s Piko marsikaj skupnega. Obe sta vedoželjni. Vztrajno kažeta močno voljo, včasih jezikata, nesramni pa nista nikoli. Kakor se Pika drži konja, se dr. Nataša Pirc Musar drži motorja. Tako kot Pika zjutraj težko vstajata. Pravzaprav je nočna ptica. Tudi zato je sova njen zaščitni znak. Predvsem pa jo navdušuje inteligenca, ki jo izžarevajo sove. Iz njihovih simpatičnih in bistroumnih pogledov črpa modrost, pravi. Zbirki več kot 2500 sovic je dodala še Pikino. V nasprotju s Piko je rada hodila v šolo. Se je pa tako kot Pika postavila za prijatelje. Če je bilo nujno, tudi s pestmi. Kot novinarka je enako kot Pika zasledovala resnico in kot pravnica pravico. Kot političarka pa za prijazno besedo. Želi odpirati pomembne teme, pri tem pa biti zgled dialoga, pravi. »Kot predsednica nimam veliko pooblastil, imam pa moč besede. Če opazim, da nekaj ni prav, želim na to opozoriti na dostojen način. Gojim kulturo dialoga in to želim prenesti v vse pore družbenega življenja. Ne le pri sprejemanju odločitev, tudi pri dialogu politiki nosimo veliko odgovornost. Nesoglasja se rešujejo dostojno. Kakor politiki govorimo drug z drugim, se prek medijev širi v družbo vse do otrok. Zato želim biti zgled dialoga. To želim pustiti za sabo.« Tako se bo kot Pikina ambasadorka posebej zavzemala za prijazno besedo, solidarne odnose in zeleno prihodnost.

Napovedujemo zaključek 35. Pikinega festivala

Pred nami sta še dva festivalska dneva kulturno-umetniške zabave in ustvarjalnosti. Zaradi dežja bomo prilagodili delovni čas in program festivala. V četrtek in petek, 12. in 13. septembra, se bodo festivalske vsebine odvijale izključno v Rdeči dvorani.

V Rdeči dvorani je 50 kotičkov za ustvarjanje iz naravnih in ponovno uporabljenih materialov. Otroke in odrasle bodo zaposlile kreativne motorične in miselne igre Malo čez les in doživljajski poligon Čudežna popotovanja. V muzejski četrti Muzej Velenje s Koroškim pokrajinskim muzejem v četrtek in Otroškim muzejem Celje v petek vabi na potovanje v preteklost. Poučni interaktivni poligon Iz črnega v belo pa razkriva prihodnost. 

V četrtek bodo na odru v Rdeči dvorani ob 15.30 nastopili harmonikarji Glasbene šole Velenje komornih zasedbah in solistično, ob 17.30 pa bo na ogled interaktivna glasbena predstava Anje Bulič Zaobljuba reki. 

Posebno veseli smo, da letos ponovno gostimo Večer prijateljstva, ki ga pripravljamo v sodelovanju z OŠ Mihe Pintarja Toleda. V Glasbeni šoli Velenje bomo v četrtek, 12. septembra, ob 19. uri sprejeli učence in učitelje OŠ Safvet-bega Bašagića iz Sarajeva. 

Osrednja Pikina razstava je tudi letos na ogled v Galeriji Velenje, kjer bo do 12. oktobra gostovala razstava Stupica – Od dedka do vnukinje. Predstavlja Hano Stupica kot najmlajšo umetnico iz družine, ki v slovenskem kulturnem prostoru že štiri generacije pušča velik pečat. Osredotoča se na vpliv, ki so ga imeli dedek Gabrijel, mama Marija Lucija in babica Marlenka na njeno umetniško pot.

V petek bo v Rdeči dvorani ob 14.30 nastopil orkester Poletnega tabora Pihalnega orkestra Zarja Šoštanj in Pihalnega orkestra Glasbene šole Velenje, ob 16.00 bo Gledališče Pravljičarna uprizorilo Travniške zgodbe, ob 17.30 pa bo po zaključku festivala in podelitvi zlatih pik nastopil BQL Rok. V Galeriji Velenje bo ob 16.00 še ustvarjalna delavnica Sestavljam ilustracijo.

V četrtek dopoldan bo festival odprt le za organizirane skupne, popoldan pa bo odprt od 15. 30 do 18.30. V petek bo festival odprt med 14.00 in 18.30. 

V sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje še vedno poteka festivalska dobrodelna akcija Pika pomaga, zbrana finančna sredstva pa bodo namenjena pomoči družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja. 

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

Pikin festival je rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Muzej Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Galerija Velenje, Kino Velenje, Javni sklad za kulturne dejavnosti - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Športna zveza Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Šolski center Velenje, Turistična zveza Velenje, osnovne šole Velenje in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.


VIR: Festival Velenje