Informacijski pooblaščenec obvešča


| 3. SREČANJE INICIATIVE 2020
Na 3. srečanju združenja Iniciative 2020, v katerega so povezani organi s področja dostopa do informacij javnega značaja iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Srbije, Kosova in Severne Makedonije, so udeleženci sprejeli skupno stališče, da je v prihodnje treba na področju dostopa do informacij javnega značaja bolj poudarjati vlogo proaktivne transparentnosti (npr. proaktivna javna objava informacij, posodabljanje že objavljenih informacij, itd.). Nadalje so se udeleženci strinjali, da Konvencija Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov daje vladam pomembno pravno podlago za spodbujanje demokratičnega upravljanja in odprtosti ter tudi za krepitev participativne demokracije pri uresničevanju drugih človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Več o dogodku
| IZJAVA EDPB O DIGITALNEM EVRU
Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) je na plenarnem zasedanju med drugim sprejel Izjavo o digitalnem evru. EDPB svari pred uporabo sistematičnega potrjevanja in sledenja vseh transakcij v digitalnih evrih. V zvezi s tem priporoča, da je digitalni evro na voljo na spletu in zunaj njega ob pragu, pod katerim sledenje ni mogoče, da se omogoči popolna anonimnost dnevnih transakcij. EDPB tudi poziva Evropsko centralno banko in Evropsko komisijo, da okrepita javno razpravo o projektu digitalnega evra, da bi zagotovili, da bo izpolnjeval najvišje standarde zasebnosti in varstva podatkov.
Objava EDPB
| KONFLIKT INTERESOV DPO
IP meni, da položaj oziroma naloge pooblaščene osebe za posredovanje informacij javnega značaja same po sebi niso v konfliktu interesov oziroma nezdružljive z nalogami pooblaščene osebe za varstvo podatkov, vendar je pri tem treba upoštevati tudi morebitne druge naloge, ki jih v okviru upravljavca opravlja pooblaščena oseba za posredovanje informacij javnega značaja, saj so le-te lahko nezdružljive z nalogami pooblaščene osebe za varstvo podatkov in tako vodijo do konflikta interesov.
Mnenje IP
| ZAHTEVA DELODAJALCA ZA UVEDBO DVOFAKTORSKEGA POTRJEVANJA ZA VSTOP V DELOVNO OKOLJE
Za dostop do svojih informacijskih sistemov delodajalec na podlagi analize tveganj lahko zahteva uporabo dvofaktorske avtentikacije z uporabo službenih sredstev v okviru pravne podlage po točki (b) ali točki (e) oz. (f) prvega odstavka člena 6 Splošne uredbe; takrat posebna privolitev posameznikov za prenos osebnih podatkov ni potrebna. Kolikor pa gre za zasebna sredstva kot npr. zasebni mobilni telefon, pa lahko takšna obdelava poteka le na podlagi privolitve posameznika, ki pa mora upoštevati zahteve glede veljavnosti privolitve: biti mora prostovoljna, informirana, specifična, dokazljiva in aktivno podana.
Mnenje IP
| POVZETEK LETNEGA POROČILA EDPB
EDPB je objavil povzetek letnega poročila z naslovom »Poglabljanje in širitev varstva podatkov«, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.
Povzetek letnega poročila EDPB


VIR: IP RS