Moder kitajski pregovor pravi: "Ohrani staro, a poznaj novo."Adam Liaw se poda na kulinarično dogodivščino po Kitajski in ta modrost ga ves čas spremlja.

Začne v maminem rojstnem mestu, prestolnici Beijing, in pot nadaljuje po provincah, ki so rodile osem velikih regionalnih kuhinj Kitajske.Popelje nas na odkrivanje kitajske zgodovine in njenih starodavnih in raznolikih kulinaričnih tradicij. Te tradicije so temelj družbe, ki doživlja izjemne spremembe. Adam potovanje konča na otoku Hainan, kjer je bil očetov dom in kjer se družina Liaw srečuje, tako izve več o preteklosti svoje družine.

Skozi Adamove oči spoznamo Kitajsko, ki jo tujci redko vidijo. Od pekočih jedi Sečuana do enostavne podeželske kuhe Anhuija, od stoletne kuhe Shandonga do modernih jedi v Šanghaju. Adam vse obišče in je priča hitrim spremembam, ki spreminjajo kulturo hrane tega rigidnega in zapletenega naroda.

Ta sprememba se odraža tudi v Adamovi osebni zgodbi. Veliko je že doživel. Prepotoval je Kitajsko v več preoblekah – kot popotnik, kot odvetnik in kot sin, ki obišče mamo. V tej oddaji gre po mnogih istih poteh in se spominja dragocenih kulinaričnih doživetij. Tokrat je vse staro tudi novo.Z Adamom bomo doživljali preporod kitajske kuhinje in ga videli skozi sveže oči – s perspektivo njegovih kuharskih izkušenj.

To popotovanje pa ima še globoko osebno noto. Za Adama Kitajska pomeni družino. Dogodivščino začne z obiskom mame, rojene v Angliji, ki je pred 30 leti prišla v Beijing, konča pa na otoku Hainan, kjer se je rodil njegov oče.

Na tem idiličnem tropskem otoku, ki je tako pomemben družini Liaw, se Adam pokloni svojim prednikom in izve, kar lahko, o preteklosti svoje družine. Z ženo in dvema otrokoma pride na Hainan na družinsko srečanje. Slavje je najboljši način, da strne svoje popotovanje po Kitajski in raziskovanje njene zgodovine skozi hrano, saj s tem izve več o lastni zgodovini, ter hkrati počasti očeta in njegove prednike, ki so živeli na tem idiličnem tropskem otoku. S kuhanjem se Adam spominja svojega odnosa s Kitajsko, povezanosti, ki se je med snemanjem te oddaje še razbohotila in okrepila. To je kulinarična dogodivščina in popotovanje po njegovi osebni zgodovini.

  PREMIERA: 11. februarNA SPOREDU: vsak petek ob13h



PR: AGENCIJA AVI