V nedeljo, 10. septembra 2023, ob 17. uri je v lepo prenovljeni šentrupertski župnijski cerkvi potekal 10. koncert in hkrati jubilejni dogodek ob 20. obletnici delovanja Vaških pevcev iz Šentruperta.

V nedeljo, 10. septembra 2023, ob 17. uri  je v lepo prenovljeni šentrupertski župnijski cerkvi potekal 10. koncert in hkrati jubilejni dogodek ob 20. obletnici delovanja Vaških pevcev iz Šentruperta. 

Vaški pevci so se začeli pod tem imenom organizirano družiti pred dvajsetimi leti, kot sekcija Kulturnega društva Mavrica. Idejni vodja in vodja skupne vse do današnjih dni je predani Maks Kurent, ki je kljub trhlemu zdravju gonilna sila pevske zasebe. 
 
Letošnje leto je za njih zelo žalostno leto, saj sta za vedno ostali prazni mesti dveh nepogrešljivih pevcev: Naceta Kraševca, ki je bil ustanovni član  skupine  in Poldeta Piškurja, ki se je skupini pridružil pred sedmimi leti. 
 
Na nedeljskem koncertu, ki ga je že tretje leto zapored prijetno in domačno povezovala Renta Kuhar, so gostili Ljudske pevce s Trebelnega,  Ljudske pevce Bizeljskega, Ljudske pevke Šmarjetke, domačo Vokalno skupino Lilith pod vodstvom Tanje Udovč ter harmonikaša in člana skupine Vaški pevci, Darka Štamcarja. 
 
Na Vaške pevce smo upravičeno zelo ponosni, na njihovo ubrano petje in ohranjanje ljudskih pesmi. Poleg petja so v teh letih zbrali in izdali dve pesmarici ljudskih pesmi, ki jih prepevajo ali so se ohranile v kraju, ter kar štiri zgoščenke njihovih posnetih izvedb ljudskih pesmi. Vse to je neprecenljiva vrednost za nas in za naše zanamce. 
 
Ob jubileju je Vaškim pevcem v imenu župana Občine Šentrupert, Tomaža Ramovša, zahvalo in čestitke ob jubileju izročila podžupanja Nataža Hribar ter  vodja JSKD OI Trebnje Joži Sinur in njena sodelavka Petra Zorn, ki sta Vaškim pevcem  izročili srebno priznanja JSKD. 
Čestitko ob jubleju so Vaški pevci prejeli tudi od Zveze kulturnih društev Trebnje in pevskih gostov. 
 
Članom skupine Vaški pevci čestitamo ob jubileju in želimo, da ostanejo ustvarjlni, pogumni in močni, da  bodo s svojim petjem še naprej bogatili prireditve, jih organizirali  in tako lepšali in bogatili življenje vseh, še posebno tistih, ki jim radi prisluhnejo.   
 
    Besedilo in foto: Mojca Femec                                                                           Zveza kulturnih društev Trebnje

VIR: Občina Šentrupert