napovednik

Razstavni projekt
Muzej v skupnosti

Sreda v MAO parku I 24. 5. 2023

10.30 I  Srečališče: Travniško cvetje in ocvrti bezgovi cvetovi
Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo cvrli bezgove cvetove, nabirali travniško cvetje, delali šopke in z njimi obdarili tudi tiste, ki do parka ne morejo.

17.00 I Delavnica VOLNA + VODA + MILO = FILC

Osnovni material, s katerim se bodo seznanili udeleženci, je klobučevina (filc), material tradicionalnih obrti. Spoznali bodo tehniko polstenja volne in se prepustili prijetnim občutkom ustvarjanja z vodo in milom. Izdelali si bodo unikatne izdelke, ki jih bodo po delavnici odnesli domov. Ustvarjalna delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti.

Delavnico bo vodila akademska kiparka Tanja Vergles, zaposlena v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Več >>


Paviljon Republike Slovenije je odprt!
18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia

20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Projekt paviljona naslavlja vprašanje ekologije, ki je v preteklem desetletju bistveno vplivala na razvoj arhitekture. V arhitekturi je ekologija največkrat razumljena kot »energetska učinkovitost«, ki vprašanje ekologije praviloma rešuje s tehnologijo, skrito med stenami. V iskanju alternative obstoječim sistemom gradnje so kustosi paviljona s petdesetimi evropskimi arhitekti in ustvarjalci raziskovali in analizirali primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.
Več >>
Plečnikova medalja za skupno v skupnosti!
Ob nakupu knjige Skupno v skupnosti v MAO trgovini vam ponujamo 10 odstotni popust!

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je včeraj podelil Plečnikove nagrade za leto 2023, med njimi je Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture prejel projekt MAO Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov v obliki slovenskega paviljona na 17. mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah leta 2021.

Avtorji in kuratorji paviljona, raziskovalnega projekta, razstave ter knjige so Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko, Anja Delbello, Aljaž Vesel, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Vid Hajnšek in Jana Jocif.


VIR: Muzej za arhitekturo in oblikovanje