Mlekarna Celeia načrtuje, da bo letos prihodke, ki so lani znašali 67,5 milijona evrov, povečala za 16,5 odstotka. Pričakujejo tudi dobiček, ki je bil leta 2022 minimalen.

Arja vas, 5. marca - Mlekarna Celeia načrtuje, da bo letos prihodke, ki so lani znašali 67,5 milijona evrov, povečala za 16,5 odstotka. Pričakujejo tudi dobiček, ki je bil leta 2022 minimalen. Glede letošnje odkupne cene mleka so navedli, da trendi trenutno kažejo na zniževanje odkupne cene mleka, so za STA povedali v Mlekarni Celeia.

Razmere v panogi so po oceni Mlekarne Celeia zaradi visokih cen energentov in izrazitega nihanja odkupne cene osnovne surovine nestabilne, kar se posledično odraža tudi na cenah nekaterih njihovih proizvodov.

Januarja je bilo mleko z vsebnostjo 4,29 odstotka maščobe in 3,49 odstotka beljakovin z vsemi dodatki plačano 0,5719 evra na liter.
Mlekarna za letos načrtuje posodobitev proizvodnje, kar jo bo stalo 1,5 milijona evrov, načrtujejo pa tudi dokončanje nadgradnje čistilne naprave. Skoraj pol milijona evrov vredna naložba bo zaradi učinkovitejšega odstranjevanja maščob in manj mulja izboljšala kakovost odpadne vode, posledično bo manjša obremenitev centralne čistilne naprave v Kasazah, pravijo.

Mlekarna Celeia je sicer z januarjem zvišala plače in dodatke zaposlenim. Več kot polovica jih je tako v teh dneh prejela tudi do 15 odstotkov višje plačilo za delo, prav tako bo za 10 odstotkov bolje plačano nadurno delo. S tem v mlekarni sledijo plačnim spremembam v državi in skrbijo za zadovoljstvo svojih zaposlenih.
Kot je povedal direktor Mlekarne Celeia Vinko But, se zavedajo, da v trenutnih razmerah dviga cen življenjskih stroškov nihče ne more ostati imun na posledice draginje. Prav zato so v skrbi za zaposlene in v okviru zmožnosti poslovne slike podjetja dvignili plače in dodatke za leto 2023, pri čemer se najbolj dvigujejo tistim z nižjimi dohodki.

Ob osnovnih plačah so v Mlekarni Celeia dvignili tudi dodatke, ki jih zaposleni prejemajo ob plačah. Za 10 odstotkov bo bolje plačano nadurno delo, za 70 odstotkov pa dodatek za izredne prihode.

"Tudi pri dvigu dodatkov smo sledili finančnim zmožnostim našega podjetja in mislim, da tako dobro kažemo svojo hvaležnost za delo zaposlenih, ki vsak dan v tednu skrbijo, da mleko z več kot 600 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije pride do naše mlekarne in kot mlečni izdelki na police domačih in tujih trgovcev," je dejal But.

V Mlekarni Celeia sicer vseskozi iščejo tudi nove sodelavce različnih profilov, pri tem pa računajo, da bodo z januarskim dvigom plač in dodatkov postali še bolj privlačen delodajalec. Po Butovem mnenju je plača tista podlaga, ki delavcu pove, v kakšno podjetje prihaja. Ob tem veliko pozornosti posvečajo zagotavljanju dobrih delovnih pogojev, skrbi za varnost in zdravju pri delu ter pozitivnim odnosom, kar omogoča kakovostno opravljanje dela.

VIR: Krog STA