napovednik

vabljeni na predstavitev dveh novosti iz uredništva izvirnega leposlovja Mladinske knjige, Živi ogenj gledališča Saše Pavček in Podobe nestrinjanja Mitja Velikonja. Skupaj z avtorjema ju bomo predstavili v sredo, 19. oktobra 2022, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29 v Ljubljani.
 
Živi ogenj gledališča igralke in pisateljice Saše Pavček je hvalnica gledališki umetnosti in pretakanju žive energije med igralci in občinstvom, ki je nastala v času epidemije, ko je vse otrpnilo in so se vrata gledališč zaprla. Zbirko esejev, avtobiografskih zapisov in spominov na živo gledališče je avtorica dopolnila s petnajstimi portreti gledališčnikov od Borisa Cavazze prek Jerneja Šugmana do Dušana Jovanovića – in nastal je mozaik razmišljujočih, napetih in tudi humornih zgodb o prvih stikih z gledališčem, študiju in poučevanju na AGRFT ter igralskih nastopih. Knjigo prežema avtoričino prepričanje, da nas lepota in duhovna moč umetnosti povezujeta v skupnost in pomagata pri razmisleku o nas samih in svetu. »Verjamem, da beseda deluje močneje, kot ji to priznava današnji čas vizualnosti. Beseda vedno sporoča tudi skrito za njo in v njej, od etimološkega izvora do njene simbolike,« zapiše avtorica.
 
 
 
 
»Pred zidom Facebooka je bil – beli zid …« Tako dr. Mitja Velikonja, profesor kultorologije in predstojnik Centra za preučevanje kulture in religije na FDV ter avtor knjige Podobe nestrinjanja s podnaslovom Politični grafiti in street art postsocialistične tranzicije, odgovarja na vprašanje, kako da ga v sodobni, visoko digitalizirani in nenehno spreminjajoči se družbi zanima nekaj tako materialnega, tako tehnično nezahtevnega in tako nepremičnega, kot so grafiti in street art. Podobe nestrinjanja namreč poglabljajo in širijo doslej skoraj popolnoma prezrto polje študij grafitov z močnim teoretskim uvodom in metodološkim poglavjem.
V drugem delu knjige avtor naniza sedem konkretnih študij na stene nasprejane politike, skupin političnih grafitov in street arta. Študije temeljijo na okoli petindvajset tisoč fotografijah, ki jih je posnel sam. Največ je domačih in aktualnih, ki kot lakmusov papir reflektirajo kontroverzna dogajanja našega prostora, Balkana in Srednje Evrope.
 
 
Prisrčno vabljeni v družbo ustvarjalcev!

PR: MKZ