Peti dan Evropskega tedna mobilnosti v Celju je bil posvečen dnevu varne trajnostne mobilnosti, s t. i. strukturiranim dialogom, v sklopu katerega so mladi predstavili svoje poglede na bolj prijazen in trajnostno naravnan promet.

Celje, 20. september 2023 - Peti dan Evropskega tedna mobilnosti v Celju je bil posvečen dnevu varne trajnostne mobilnosti, s t. i. strukturiranim dialogom, v sklopu katerega so mladi predstavili svoje poglede na bolj prijazen in trajnostno naravnan promet. Kar 500 dijakov, učencev in vrtčevskih otrok je na Prešernovi znova pripravilo zelo razgibano vzdušje.

Kot je povedala Anja Zagomilšek iz Zavoda Vozim, ki je naš glavni partner pri pripravi letošnjega program ETM v Celju, je namen strukturiranega dialoga spodbuditi mlade k pripravi različnih predlogov o tem, kako vzpodbudi prebivalce Celja, da bi se bolj trajnostno podajali na pot v službo, šolo, po opravkih, na prostočasne dejavnosti itn. Da bi torej več uporabljali Celebus, kolo, e-skiro in hodili peš.

"Projekt izvajamo v sodelovanju z Mestno občino Celje in ob podpori Javne agencije za varnost prometa. Mladi so svoje predloge zapisali na velika panoja, po koncu pa ETM pa jih bomo analizirali in evalvirali skupaj s šolami in MOC. Na Prešernovi smo danes vzpostavili nekaj postaj za prikaz različnih situacij v prometu, mladi so lahko spoznavali simulator e-skiroja, se preizkusili na spretnostnem poligonu s kolesi in skiroji, spoznali gibanje z invalidskimi vozički ter prilagojenimi kolesi za osebe z gibalnimi oviranostmi", je projekt orisala Anja Zagomilšek.

Poleg tega je Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje mladim praktično prikazal nudenje prve pomoči, seznanili pa so se lahko še s problematiko ravnanja z e-odpadki.

In kakšne predloge so mladi zapisali na "zid" ter naslovili na nas? Želijo si še okrepitev javnega prevoza, še več varnih kolesarskih stez in postaj za KolesCE, da bi najem koles bil brezplačen, postaje za e-skiroje ipd.

"Strukturirane dialoge smo v preteklosti že pripravljali in tudi danes smo zagotovo prejeli veliko zanimivih in koristnih idej. Če so ideje dobre in uresničljive, jih zagotovo upoštevamo", je povedal Miran Gaberšek, višji svetovalec v Sektorju za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja MOC.

Živahno dogajanje na Prešernovi ulici so danes oblikovali predvsem dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varstvo okolja Šolskega centra Celje, saj so prišli vsi oddelki, kar pomeni skoraj 400 dijakov. Dogodka so se udeležili še učenci I. osnovne šole in OŠ Ljubečna (na prizorišče so prišli kar peš, vrnili pa so se z avtobusom) ter otroci iz vrtcev Tončke Čečeve, Anice Černejeve in Zarja.

Jutrišnji program ETM v Celju bo za razliko od prejšnji dni potekal popoldan, minil pa bo predvsem v znamenju kolesarstva. Možnosti za dobre kolesarske izkušnje v Celju bodo predstavili Celje Trails, Kolesarsko društvo Knežjega mesta Celje, 2 Simpl in Zavod Celeia Celje. Na voljo bo tudi Decathlonova pregledovalnica koles.

VIR: MOC