Lani je bilo v držvah EU na novo dodanih 41,4 GW sončnih elektrarn, kar je bilo kar za 47 odstotkov več kot leto prej. Napovedi za letos so še bolj optimistične, saj naj bi na evropsko omrežje priključili še za dodatnih 50 GW sončnih elektrarn.

Datum objave:
3. februar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay


Po napovedih organizacije Solar Power Europe so pred fotovoltaično industrijo obetavna leta, saj naj bi se število na novo priključenih sončnih elektrarn v državah članicah EU letos povečalo za 50 GW, v letu 2026 pa celo za 85 GW, kar pomeni, da naj bi se glede na lanske rezultate skoraj podvojilo. Obetajoče napovedi izhajajo iz številk minulih treh let, ko je že bilo zaznati skokovito rast postavljanja novih sončnih elektrarn. Tako se je njihovo število leta 2020 v primerjavi z letom prej kljub velikim omejitvam zaradi pandemije, povečalo za 15 odstotkov, že leto pozneje, to je leta 2021 je nato v primerjavi z letom prej poskočilo za 45 odstotkov, da bi lani doseglo rekordno kar 47-odstotno rast.

Drugače pa je tudi lani največ novih sončnih elektrarn bilo postavljenih v Nemčiji, in sicer za 7,9 GW, sledita pa ji Španija s 7,5 GW in Poljska s 4,9 GW. Med peterico držav z največ na novo instaliranih fotovoltaičnih zmogljivosti najdemo še Nizozemsko (4 GW) in Francijo (2,7 GW), do desetega mesta pa jima sledijo še Italija, Portugalska, Danska, Grčija in Švedska. 

V organizaciji Solar Power Europe ob tem izpostavljajo, da bi za nadaljnjo krepitev uporabe sončne energije morale evropske države pri oblikovanju svojih prihodnjih energetskih strategij upoštevati tudi nekaj priporočil, kot je krepitev števila kvalificiranih instalaterjev sončnih elektrarn, vzdrževanje stabilnih regulatornih okvirjev, omogočanje lažjega priključevanja sončnih elektrarn na distribucijsko omrežje ter zagotovitev zanesljivih dobavnih verig potrebne fotovoltaične opreme.

Drugače pa se uporaba sonca za proizvodnjo električne energije povečuje tudi na globalni ravni, pri čemer so se zmogljivosti fotovoltaičnih elektrarn v obdobju zadnjih treh let podvojile in aprila lani že presegle 1 TW. Razvoj naj bi se v naslednjih treh letih še pospešil in leta 2025 na globalni ravni dosegel že zavidljivih 2,3 TW. Sončna energija ostaja tudi med najhitreje rastočimi obnovljivimi viri, saj je njen delež pri vseh na novi nameščenih obnovljivih virih v letu 2021 presegel polovico.

VIR: Naš Stik