sejem so obiskali

Na sejmu Agra je bilo danes šest ministrov: Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve, Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleksander Jevšek, minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki si je ogledal tudi izvajanje projekta Natura Mura v Tišini in obiskal Krajinski park Goričko, ministrica  za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je na sejmišču vse sejemske dneve.  

Ministrica Tanja Fajon ter ministra Matjaž Han in Aleksander Jevšek so se na sejmu pogovarjali z razstavljavci ter po ogledu čestitali sejmu oziroma njenim graditeljem ob 60-letnici.  

Minister Han Han je povedal, da je zadovoljen z udeležbo na sejmu, ki kaže, da se želi gospodarstvo po pandemiji odpreti, na ministrstvu pa se zavedajo, da so pred velikimi izzivi, zlasti glede na vojno v Ukrajini, kako se spoprijeti z energetsko krizo. Ni pulta  na razstavišču, kjer ne bi gospodarstveniki rekli, da je to težava in da ne vedo, kaj bodo prihodnje leto zaradi povečanja cen energije, je povedal Han in dodal, da vlada težave spremlja in da bo sprejemala ukrepe, ker se zaveda, da so nujni, če želimo gospodarstvo obdržati v tej kondiciji in da bo še bolj konkurenčno ter da zadržimo delovna mesta. 

Zato bo po Hanovih besedah država morala intervenirati s subvencijami, pri čemer predvideva, da bo za to namenila milijardo evrov. Kako bo denar razdeljen, pa se bodo dogovarjali z gospodarstveniki in socialnimi partnerji. 

Minister Jevšek je dejal, da na ministrstvu pričakujejo potrditev partnerskega sporazuma konec avgusta in da aktivno pripravljajo program za naslednjo finančno perspektivo, pri čemer program nastaja od spodaj navzgor in se usklajuje z ministrstvi.   

Ministrica Fajon pa je povedala, da lahko na sejmu slišijo realne probleme pridelovalcev, da se lahko  Slovenija pohvali z marsičim pohvali, sama se je zato pogovarjala predvsem s podjetji, ki so izvozno naravnana.  


___________________________________________________________ 

PR: Pomurski sejem