Mestna občina Krško bo v sklopu konzorcijskega projekta postavila sončno elektrarno na strehi gasilskega doma Poklicne gasilske enote Krško.

Mestna občina Krško bo v sklopu konzorcijskega projekta postavila sončno elektrarno na strehi gasilskega doma Poklicne gasilske enote Krško.

Projekt je del širše pobude, v kateri sodelujejo tudi občine Kamnik kot vodilni partner, Radovljica, Tržič, Bohinj, Bled in Škofja Loka. Konzorcij je uspešno kandidiral na prvem prijavnem roku Javnega razpisa Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) za sofinanciranje izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 2024 do 2026.

Cilj projekta je povečanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, kar bo prispevalo k zelenemu prehodu in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. V okviru projekta so izbrani objekti, kot so vrtci, osnovne šole, glasbene šole, kulturni domovi, zdravstveni domovi, občinske stavbe in drugi, ki se nahajajo v omenjenih občinah.

Mestna občina Krško se je prijavila s projektom postavitve sončne elektrarne na gasilskem domu Poklicne gasilske enote Krško, kjer bo postavljena sončna elektrarna moči 2 x 50 kW. Ocenjena vrednost je 116.697,37 evrov. Konzorcij prej omenjenih občin je bil na razpisu uspešen, zato je Mestna občina Krško že pristopila k oddaji javnega naročila za postavitev sončne elektrarne.

V mestni občini Krško bo sončna elektrarna nameščena na streho objekta Poklicne gasilske enote Krško, kar bo prispevalo k energetski samooskrbi in večji energetski učinkovitosti javnega zavoda.

Vrednost celotnega projekta, ki vključuje postavitev sončnih elektrarn na različnih javnih objektih v sodelujočih občinah, znaša 2.219.809,77 evrov.

V pripravi je tudi že druga konzorcijska prijava na septembrski rok, v okviru katere namerava Mestna občina Krško kandidirati za sofinancerska sredstva MOPE za postavitev sončnih elektrarn na objektih Vrtec pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem in Podružnična šola Veliki Podlog.

VIR - https://www.eposavje.com/