Mestna občina Celje že vrsto let sodeluje v tradicionalni akciji medijske hiše Novi tednik&Radio Celje, v kateri na začetku leta obiščemo celjsko porodnišnico in mamicam novorojenčkov v prehodu iz starega v novo leto predamo priložnostna darila.

Celje, 2. januar 2024 - Mestna občina Celje že vrsto let sodeluje v tradicionalni akciji medijske hiše Novi tednik&Radio Celje, v kateri na začetku leta obiščemo celjsko porodnišnico in mamicam novorojenčkov v prehodu iz starega v novo leto predamo priložnostna darila. V letošnji jubilejni 60. akciji je v imenu vodstva MOC porodnišnico obiskala podžupanja Saša Kundih.

"Mestna občina Celje se vsako leto z veseljem pridružuje tej čudoviti in tradicionalni akciji Novega tednika in Radia Celje, s katero obdarujemo novorojenčke. Vsako rojstvo je en mali čudež in na občini si seveda želimo, da bi bilo teh malih in velikih čudežev v našem okolju čim več, da bi naše ulice napolnila otroška igra in smeh ter da bi se otroci radi igrali na infrastrukturi, ki jo pridno gradimo", je ob današnjem obisku povedala podžupanja Saša Kundih. Ob tem je zaželela vsem mamicam, da bi bili njihovi otroci zdravi in da bi odraščali v srečnem otroštvu. Podžupanja je prav tako vse dobro v letu 2024 zaželela osebju porodnišnice in Splošne bolnišnice Celje.

V letu 2023 je v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje luč sveta ugledalo 1384 novorojenčkov, od tega so se devetkrat rodili dvojčki.

"Na žalost je v Sloveniji zadnja leta otrok manj, rodnost pri nas pada. Gre za problem, ki ga izpostavljamo že mnogo let. Ampak življenje se spreminja, s tem naše navade, naši odnosi, spreminjajo se pogledi na življenje in zaradi tega je morda tudi otrok nekoliko manj. S tem seveda ni nič narobe, to so osebne odločitve posameznika v življenju, vseeno pa bi si želeli, da bi imeli stotine in tisoče več otrok, da bi lahko v porodnišnicah uspešno opravljali svoje poslanstvo, za varno rojstvo otrok," pa je povedal predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje, mag. Jakob Koren.

Podatke o novorojenčkih na prehodu iz minulega v leto 2024 je predstavila glavna medicinska sestra porodniškega oddelka Irena Sojč. Zadnji novorojenček v celjski porodnišnici v minulem letu je bil deček, ki se je 31. decembra ob 22.10 uri rodil mami Evi Jurkovnik iz Mozirja. Prvi rojeni otrok v tem letu je bila deklica, ki jo je včeraj ob 10.32 rodila mamica Lucija Orehov iz Celja. Kmalu ji je sledil še prvi letošnji deček, ki se je ob 11.16 uri rodil mamici Iris Jagodič iz Rogatca.

Vsem trem mamicam in njihovim novorojenčkom smo na Mestni občini Celje letos za darilo namenili čestitko župana Matije Kovača, dojenčkov album in knjigo Pustolovščine gosenice Fani (avtor besedila Kristjan Veber, ilustratorka Špela Guček).

Mestna občina Celje sicer novorojenčke, s stalnim bivališčem v MOC, vsako leto obdaruje z enkratno denarno pomočjo. Po občinskem pravilniku znaša višina pomoči 150 evrov. V občinskem proračunu je bilo v letu 2023 za ta namen zagotovljenih 47 tisoč evrov, denarno pomoč ob rojstvu otroka pa so prejeli 303 starši.

V imenu organizatorja akcije, Novega tednika in Radia Celje, je nekaj besed navzočim namenila prokuristka Anica Šrot, ki je povedala, da je letos to jubilejni, 60. obisk porodnišnice in da gre zahvala prejšnjim rodovom njihove medijske hiše za uveljavitev akcije in da jo lahko danes uspešno nadaljujejo. Ob tem se je za sodelovanje zahvalila celjski porodnišnici, Mestni občini Celje in ostalim partnerjem, ki podpirajo akcijo.

Po nekaj letih je akcijo znova bilo mogoče izvesti na porodniškem oddelku, ob navzočnosti mamic novorojenčkov, za slavnostni pridih jubilejnega dogodka pa je poskrbela tudi pevka Anabel, ki je zapela dve pesmi.

VIR: MOC