V postopku sodnega preizkusa denarne odpravnine, ki so jo ob iztisnitvi (VIDEO: https://youtu.be/DSccjqvZiWo) prejeli mali delničarji družbe MERCATOR, d.d., je VZMD prejel sklep Višjega sodišča v Ljubljani, sodnice Maje Jurak, ki pritrjuje Združenju in iztisnjenim malim delničarjem ter bo pomembno vplival na nadaljnji postopek zaščite njihovih pravic.



V postopku sodnega preizkusa denarne odpravnine, ki so jo ob iztisnitvi (VIDEO: https://youtu.be/DSccjqvZiWo) prejeli mali delničarji družbe MERCATOR, d.d., je VZMD prejel sklep Višjega sodišča v Ljubljani, sodnice Maje Jurak, ki pritrjuje Združenju in iztisnjenim malim delničarjem ter bo pomembno vplival na nadaljnji postopek zaščite njihovih pravic. VZMD se je namreč pritožil na sklep sodišča prve stopnje, sodnice mag. Sonje Ilovar Gradišar, ki je sledil predlogu nasprotnega udeleženca – večinskega lastnika Mercatorja – družbi FORTENOVA GRUPA, d.d., in prepovedal uporabo in razkritje poslovne skrivnosti, ki naj bi jo predstavljalo Poročilo o vrednotenju celotnega osnovnega kapitala družbe Mercator, na dan 31. 8. 2021. Višje sodišče je zdaj sklep spremenilo in zadevni predlog FORTENOVA GRUPE zavrnilo, kar bo omogočilo nepristranski in strokovni pregled dokumentacije, ki naj bi služila za določitev višine pičle denarne odpravnine ter argumentirano razpravo in razsojanje o njeni primernosti.

Iz VZMD namreč že dlje časa opozarjajo na veliko razhajanje med ocenjeno vrednostjo družbe v omenjenem cenitvenem poročilu ter njihovo oceno vrednosti na osnovi javno razpoložljivih podatkov (VIDEO: https://youtu.be/dANbBOSyrfU). Medtem ko sporna cenitev vrednost Mercatorja ocenjuje na vsega cca. 200 mio €, iz javno dostopnih podatkov izhaja, da je vrednost družbe preko 1 mrd € - torej 5-krat več, iztisnjeni delničarji pa bi tako morali - namesto 36,00 € - prejeti okrog 200,00 € za posamezno delnico!    

VZMD pri takšni oceni ni osamljen, saj so razhajanja ugotovili tudi posamezni večji iztisnjeni delničarji, ki so – poleg 340 delničarjev pod okriljem VZMD – tudi sami sprožili sodne postopke. VZMD je v postopku doslej nanizal več argumentov, da je bila metoda, ki jo je poslovodstvo uporabilo za pripravo cenitve vrednosti delnice, neustrezna, predvsem pa so - več kot očitno(!) - ocenjevalcu vrednosti delnice posredovali zavajajoče in povsem napačne podatke oz. svoja predvidevanja o bodočih poslovnih dogodkih ter poslovanju Mercatorja.

VIR: VZMD