Skupaj je 19 podjetij, vključno z industrijskimi odjemalci, oddalo zahteve za skupno količino skoraj 34 milijard m3 plina.

Datum objave:
23. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Skupaj je 19 podjetij, vključno z industrijskimi odjemalci, oddalo zahteve za skupno količino skoraj 34 milijard m3 plina.

Evropska komisija je pretekli teden v okviru mehanizma AggregateEU objavila prvi polletni razpis za skupen nakup plina, na katerem so se podjetja lahko potegovala za dobavo plina za obdobje do pet let, do oktobra 2029. Na njem je 19 podjetij oddalo zahteve za skoraj 34 milijard m3 plina, od tega je za več kot 15,3 milijarde m3 povpraševanja po utekočinjenem plinu, in za več kot 18,3 milijarde m3 plina za dobavo po plinovodu.
Dobavitelji se bodo s svojimi ponudbami na povpraševanje odzvali 26. in 27. februarja. Nov mehanizem AggregateEU služi kot posrednik, podjetja pa morajo posle z dobavitelji sklepati sama. 
EU je lani izvedla štiri kratkoročne razpise preko AggregateEU, ki so skupaj pokrili za 42 milijard m3 skupnega evropskega povpraševanja po plinu. 

Kot je povedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, bo mehanizem AggregateEU postal stalni instrument v okviru na novo dogovorjenih predpisov o trgu s plinom, pri čemer bo nadgradil svoj lanski uspeh kot orodje za krizno upravljanje. Mehanizem predstavlja konkretno orodje, ki EU pomaga odgovoriti na resničen izziv – visoke cene energije in negotovo dobavo energentov.

VIR: Naš Stik