napovednik dogodkov Imago Sloveniae

»Jazz ni le glasba, temveč način življenja, način bivanja, način razmišljanja.«
Nina Simone
30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah. UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo.Pri Imagu Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo se vedno znova z veseljem pridružujemo obeleževanju tega glasbenega praznika. Tudi letos v sodelovanju z našimi partnerji po Sloveniji pripravljamo pester program za vse ljubitelje in ljubiteljice jazza. Čeprav je UNESCo za Mednarodni dan jazza razglasil 30. april, se pri nas ta praznik vsako leto krepi, tako se letošnji jazz koncerti vrstijo od 25. aprila pa vse do 10. maja in to širom Slovenije. V 7 krajih bo tako na 13 koncertih nastopilo kar 69 glasbenikov.

DOGAJANJE OB MEDNARODNEM DNEVU JAZZALJUBLJANA30. april POULIČNI NASTOPI
 

Mestni trg, ob 14.00J. J. A. JAZZ TRIO
Gostja: Flora Krampač, vokal
Jakob Jon Doblekar, klaviature
Julij Ogulin, kitara
Aleksander Črtalič, bobniNeverjetna mlada zasedba pod mentorstvom Braca Doblekarja J. J. A. Jazz trio je v prvotni zasedbi (z Jašem Krevhom na kontrabasu) na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG 2022 s popolnim rezultatom prejela prvo nagrado in zlato priznanje ter posebno priznanje za interpretacijo slovenske jazz skladbe »Prijatelji« Braca Doblekarja. Tudi na TEMSIG 2023 je skupina prejela dve zlati priznanji. Od junija 2023 zasedbo tvorijo trinajstletni Jakob Jon Doblekar, petnajstletni Julij Ogulin in sedemnajstletni Aleksander Črtalič. Decembra se je skupini pridružila še pevka Flora Krampač. |

Gornji trg, ob 16.00 SOUL AUGMENTERSSara Krivec, vokal
Anže Istenič, trobenta
Martin Vasle, klaviature in kitara
Jakob Kerže, bas kitara
Lars Johan Kvaternik, bobniRazen pianista, ki je študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, so člani mlade zasedbe dijaki drugega letnika jazz oddelka na Konstervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Zasedba si zaenkrat šele ustvarja ime, a z mehkim vokalom tipa Billy Holiday ter raznolikim kakovostnim a komunikativnim repertoarjem, ki se ne brani niti odličnih starih skladb, niti moderne produkcije, prihajajo nasproti kar najširšem občinstvu. |

Eipprova ulica, ob 18.00TG KVARTETLuka Debelić, kitara
Aljoša Kavčič, klavir
Vasja Caharija, kontrabas
Tijan Grašič, bobniZ mentorjem Petrom Smrdelom je TG kvartet na državnem tekmovanju TEMSIG 2022 v kategoriji komornih džezovskih skupin prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Skupina je doslej osvojila srca občinstev mnogih pomembnih slovenskih jazzovskih prizorišč: ljubljanskega jazz kluba Gajo, Prulčka, Jazz Kampa Kranj, vrta Grand hotela Union, nastopili pa so tudi na hrvaškem otoku Rab ter na eni najbolj aktualnih glasbenih oddaj slovenskega nacionalnega radia, Prvi vrsti. Predstavili bodo jazz standarde s sodobnim pridihom. Dogodki so za obiskovalce brezplačni.
V sodelovanju s:  Pritličje, Ferdinand, Vida, El Patrón, Pizzeria Piccola, Apothéka, Makramé, Rina Bistro, vinoteka Movia
VEČ O DOGODKU |

Torek, 30. april, ob 20.00
PRULČEK
MIHELIČ MATOŠIĆ REVIŠIN TRIO
(SLOVENIJA, SRBIJA)Predrag Revišin, tenor saksofon
Peter Mihelič, klavir
Nikola Matošić, kontrabasS ponosom sodelujemo tudi pri organizaciji koncerta slovenski publiki dobro znanih jazzovskih ustvarjalcev Petra Miheliča in Nikole Matošića z gostom, beograjsko legendo Predragom Revišinom. Predrag kot izvrsten aranžer in kontrabasist z najboljšimi domačimi in tujimi glasbeniki že desetletja redno in uspešno gostuje na slovenskih jazz prizoriščih. Letos se bo končno tudi pri nas predstavil kot saksofonist. Za ljubitelje mainstream jazza se obeta prava poslastica.Vstop prost.
V sodelovanju z barom Prulček.
VEČ O DOGODKU |

Nedelja, 5. maj, ob 16.00USTVARJALNI LABORATORIJ KRATER
ZHLEHTET:
PREDSTAVITEV NOVEGA ALBUMARok Zalokar
, klavir, elektronika
Alja Petric, vokal, tolkala
Lenart De Bock, flavta, saksofonZhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju. Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiu izoblikoval značilen zvok. Rdeča nit zasedbe je kanaliziranje energije koncertnega večera in s tem tkanje kolektivne izkušnje skupaj s publiko.Prostovoljni prispevki.
Dogodek organizira Krater.
VEČ O DOGODKUNOVA GORICA |

Četrtek, 25. april, ob 20.00
KULTURNI DOM NOVA GORICA
ZLATKO KAUČIČ KOMBO A, B, C IN DZlatko Kaučič, glasba in povezovanjeKombo A, B, C in gostje:
Elsa Martin, vokal
Jure Boršič, saksofoni in klarinet
Eduardo Raon, harfa
Jan Jarni, električna kitara
Anton Lorenzutti, električna kitara
Timi Vremec, bas kitara
Jošt Drašler, kontrabas
Urban Kušar, Žiga Ipavec, Marko Lasič, Vid Drašler, Tomi Novak, Robi Erzetič, Gal Furlan, tolkalaKombo D:
Anton Lorenzutti, električna kitara
Aleš Valentinčič, električna kitara
Timi Vremec, bas kitara
Aljaž Pekeč, bobni
Marino Krapež, bobniOb praznovanju 20. obletnice kulturno-umetniškega društva ZVOČNI IZVIRI je Kaučič kot njegov umetniški vodja pripravil poseben album, OBJEMI, ki kot najnovejši v nizu izdaj Kaučičevih zasedb oz. KOMBOV skupaj spleta različne vidike njegovega dolgoletnega dela. Na desetem albumu so združeni člani  formacij KOMBO A, B, C in gostje, ki se podajo na razširjena glasbena polja interplaya, koloristike in zvočnega ujemanja med improvizacijo in melodijo, pri tem pa predstavijo refleksijo časa, v katerem živimo. KOMBO D (mlajša šolska sekcija) bo predstavil novo izdani album "Slavje v času grenkobe".Vstopnina: 10 €, 7 € (za člane društva Zvočni izviri, abonente, upokojence, študente in dijake)
Dogodek organizira Kulturni dom Nova Gorica.
VEČ O DOGODKU |

Torek, 30. april, ob 13.00
BEVKOV TRG
MOZETIČ JAZZ 3David Mozetič
, saksofon
Blaž Pahor, klavir
Jernej Vindšnurer, kontrabasOb Mednarodnem dnevu jazza so se združili trije izredni jazz glasbeniki. Njihov program obsega tako jazz standarde kot avtorske skladbe. Vodja zasedbe, saksofonist, skladatelj in aranžer David Mozetič je doštudiral saksofon na Koroškem konservatoriju za glasbo v Celovcu v razredu pri priznanem saksofonistu Michaelu Erianu. Aktivno sodeluje z različnimi zasedbami, od manjših jazz ansamblov pa vse do big bandov (Big Band Nova, Big Band Gverillaz, Big Band Cerknica). S triom bo poskrbel za izreden jazz program.Dogodek je za obiskovalce brezplačen.
V sodelovanju z barom Fabrika.
VEČ O DOGODKURAVNE NA KOROŠKEM |

Petek, 26. april, ob 16.30
ČEČOVJE
ANSAMBEL ŠOLE JAZZ RAVNE
Mentorja: Samo Kolar (helikon) in Filip Dihpol (trobenta)Anna Taks, bariton
Brina Knez, trobenta
Iza Zala Čebul, flavta
Jakob Jeseničnik, saksofon
Lan Lesjak, bobniUNESCOv Mednarodni dan jazza bo na Ravnah na Koroškem počastila verjetno najmlajša slovenska jazzovska zasedba – ansambel šole Jazz Ravne. Če niso najmlajši, so pa najbolj udarni, zagotovo in vsekakor pa najbolj srčni. Pridite, da vas spravijo v dobro voljo, ki jim je nikakor ne manjka!Dogodek je za obiskovalce brezplačen.
Dogodek organizirajo Jazz Ravne.
VEČ O DOGODKUMETLIKA |

Sobota, 27. april, ob 19.00
METLIŠKI GRAD
MIA ŽNIDARIČ KVINTETMia Žnidarič
, vokal
David Jarh, trobenta
Steve Klink, klavir
Nikola Matošič, kontrabas
Gašper Bertoncelj, bobniKo je bil v 90-ih letih prejšnjega stoletja ikonični glas Mie Žnidarič ovekovečen v slovenskem filmskem hitu »Babica gre na jug« je priznana altistka postala ena od prvih dam slovenskega vokalnega jazza in tako stopila ob bok svojim vzornicam Billie Holiday, Elli Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Nancy Wilson in Etti Jones. Kdo ne pozna njenih slovensko prepesnjenih zimzelenih standardov, kot "A si ti, al’ nisi ti (moj ljubi)". Med pisci, ki so ji posodili slovenska besedila so Svetlana Makarovič, Elza Budau, Milan Dekleva in Feri Lainšček.V Metliki se bo predstavila s svojimi največjimi uspešnicami.Vstopnina: 10 €
V sodelovanju z Zavodom Metlika.
VEČ O DOGODKUGORNJI GRAD |

Torek, 30. april, ob 18.00
GALERIJA ŠTEKL
PETNAJST ČEZManca Fekonja
, vokal
Peter Mandelj Mejač, kitara
Jakob Istenič, kontrabas
Aleksander Črtalič, bobniV Gornjem gradu bo letošnji UNESCOv Mednarodni dan jazza obeležila skupina Petnajst čez. Koncert bo poslušalce popeljal po žanrsko razgibani pokrajini, od hribovitega sveta swinga, preko umirjenih voda balad pa do osamljenih vrhov funka. Neverjetni glas in izpiljena interpretacija Mance Fekonja občinstvo pritegne globoko v jedro skladbe in potopi v njeno zgodbo. Zato nič ne preseneča, da je s svojim petjem v spremljavi Petnajst čez zasedla prvo mesto na merodajnem slovenskem glasbenem tekmovanju TEMSIG. Koncert, ki se ga splača ujeti.Vstop prost.
V sodelovanju z občino Gornji Grad.
VEČ O DOGODKUCERJE |

Petek, 3. maj, ob 19.00
OKREPČEVALNICA CERJE
MOZETIČ JAZZ 3David Mozetič
, saksofon
Samo Turk, kitara
Roberto Franceschini, akustični bas
Ob Mednarodnem dnevu jazza so se združili trije izredni jazz glasbeniki. Njihov program obsega tako jazz standarde kot avtorske skladbe. Vodja zasedbe, saksofonist, skladatelj in aranžer David Mozetič je doštudiral saksofon na Koroškem konservatoriju za glasbo v Celovcu v razredu pri priznanem saksofonistu Michaelu Erianu. Aktivno sodeluje z različnimi zasedbami, od manjših jazz ansamblov pa vse do big bandov (Big Band Nova, Big Band Gverillaz, Big Band Cerknica). S triom bo poskrbel za izreden večer jazza.Vstop prost.
V sodelovanju z Okrepčevalnico Cerje.
VEČ O DOGODKUPIRAN |

Petek, 3. maj, ob 19.00
CAFFE TEATER
JAKOMINI JAZZ TRIO S TANJO FILIPOVIČ
Gostja: Tanja Filipovič, glas
Žan Cesar, trobenta
Tilen Gavranovič, kitara
Jernej Vindšnurer, kontrabasNekega dne, ko so mladi glasbeniki Žan, Tilen in Jernej na Jakominiplatzu čakali tramvaj in si izmenjevali različne glasbene zamisli, so se v skupni želji svoj vsakdan napolniti z ustvarjalnostjo in glasbenim izrazom preprosto združili. Na temeljnem repertoarju jazz standardov so kmalu začeli graditi avtorske kompozicije. S tekočim prehajanjem med pisano in improvizirano glasbo so večino kompozicij definirali znotraj tradicionalnih okvirov, pri tem pa je svojstven izraz pognal kar iz njihove posebne sestave. Namesto klasične jazzovske trio formacije (klavir/kitara, kontrabas, bobni) namreč celotno ritmično podlago prevzame kontrabas, za harmonsko bogatost skrbi kitara, trobenta pa povečini pripoveduje melodične zgodbe.Tokrat bo del svojega pripovednega prostora namenila gostji Tanji Filipovič, izjemni jazzovski pevki, ki petje študira v Grazu.Vstop prost.
V sodelovanju s Caffe Teater.
VEČ O DOGODKU

POSTOJNA

Petek, 10. maj, ob 20.30
JAZZ HRAM
LJUBLJANSKI JAZZ OKTET: PREDSTAVITEV ALBUMA Marko Petrušič
, klavir, kompozicije
Jaka Hawlina, trobenta
Uroš Sever, krilovka
Andrej Vernik, sopranski saksofon
Domen Hafner, tenorski saksofon
Bojan Volk, baritonski saksofon
Thierno Diallo, kontrabas
Jože Cesar, bobniLjubljanski jazz oktet je nastal, ko je akademski pianist Marko Petrušič leta 2020 v času pandemije Covid-19 začel pisati skladbe in aranžmaje za kvintet pihalcev in trobilcev. Skladbe naslavljajo dogodke, ki so se zvrstili v tem težkem obdobju. V aranžmajih so uporabljene klasične aranžerske tehnike, kot so ‘four way close’ z baritonskim saksofonom v oktavi, ‘spreads’, linearno aranžiranje, itd. Oktet se v svojem izrazu še najbolj približa swingu in bebopu. Drugi album zasedbe ohranja tradicijo swinga, ki pa je nadgrajena z originalnimi aranžmaji za 5-člansko brass sekcijo in z raziskovanjem zvoka, ki ga tako velik sestav omogoča.Vstop prost.
Dogodek organizira Jazz Hram Postojna.
VEČ O DOGODKU

VIR: Imago Sloveniae