SODELOVANJA EIT Kultura in kreativnost – organizacija, ki spreminja podobo uspešne Evrope




Upravni odbor Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) je za vzpostavitev skupnosti EIT Kultura in kreativnost izbral konzorcij Partnerstvo ICE. Deveta skupnost inovacij naj bi začela delovati leta 2023, njena naloga pa je povečati konkurenčnost evropskih kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij (KKSI) ter okrepiti njihovo vlogo gonilne sile blaginje v Evropi.

Konzorcij Partnerstvo ICE - Inovacije s kreativno ekonomijo, ki ga koordinira Fraunhofer in mu predseduje začasni izvršni direktor Bernd Fesel, je bil v postopku, ki se je 23. junija zaključil v Budimpešti na Madžarskem, izbran med petimi konzorciji. Zmagovalni predlog je zasnovan tako, da bo sprostil skrito vrednost kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij ter postal igralec, ki bo spremenil zeleno, digitalno in družbeno preobrazbo Evrope. Novo vseevropsko partnerstvo lahko pričakuje, da bo razdelilo približno 300 milijonov EUR sredstev EIT v okviru Horizon Europe (namensko financiranje za dve novi skupnosti znanja in inovacij EIT, ki se bosta začeli v obdobju financiranja EU 2021–2027) z možnostjo povečanja finančnih vzvodov iz zasebnega in javnega sektorja.Celotno sporočilo za javnost
Bernd Fesel, začasni izvršni direktor in predstavnik zmagovalne ekipe:

»Raznolikost je vstopna točka za inovacije. Ponosni smo, da smo sestavili konzorcij, ki je raznolik v številnih pogledih, predvsem pa je v čast naravi evropskega KKS: naš sektor sestavljajo številna MSP in posamezniki. ... To bo odprta skupnost inovacij, saj bo odprta tako za podjetnike, umetnike in samostojne podjetnike kot tudi socialne inovatorje in kulturne delavce. Inovacije in spremembe so mogoče, ko se vsi akterji - veliki in mali, profitni in neprofitni - v prostorih sodelovanja srečajo pod enakimi pogoji z namenom reševanja perečih družbenih izzivov.«Anja Zorko, vodja Centra za kreativnost:

»Center za kreativnost je ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Ministrstva za zunanje zadeve RS in Ministrstva za kulturo RS del prijavne dokumentacije in pridruženi partner konzorcija ICE. Veseli smo, da bomo skupaj s številnimi drugimi partnerji iz regije in Slovenije dejavno podprli nastajajoči kolokacijski center JUGOVZHODNA EVROPA & ALPE EIT Kultura in kreativnost pri izgradnji odprte in aktivne inovacijske skupnosti EIT za kulturne in kreativne sektorje in industrije (KKSI) v Sloveniji in širše, ki bo nagovarjala več tisoč študentov, podjetnikov in podjetij ter predstavnikov civilne družbe. Posebne dejavnosti EIT Kultura & kreativnost v regiji, tudi v Sloveniji, se razvijajo v sodelovanju s celotnim evropskim ekosistemom in konzorcijem z začetno fazo leta 2023 in z začetkom leta 2024, ko bodo objavljeni tudi javni razpisi in vabila za sodelovanje.«

SODELOVANJA CzK nadaljuje uspešno partnerstvo z evropsko platformo za oblikovanje Distributed Design Platform
Center za kreativnost tudi v obdobju 2022–2025 nadaljuje uspešno partnerstvo v največji evropski platformi za oblikovanje Distributed Design Platform – ustanovljeni z namenom izmenjave praks, znanj in mreženja evropskega gibanja proizvajalcev, oblikovalcev ter drugih ustvarjalcev. Distributed Design Platform, ki jo od leta 2017 financira Evropska unija s pomočjo sklada Ustvarjalna Evropa, združuje 17 evropskih organizacij s področja oblikovanja, distribucije in produkcije. Vzpodbuja oblikovalce, proizvajalce in ustvarjalce, da inovirajo področje oblikovanja v smeri trajnostnih, odprtih, vključujočih in sodelovalnih praks in alternativnih rešitev trenutni paradigmi množične porabe in produkcije.

Center za kreativnost bo v novem programskem obdobju nadaljeval s serijami »CzK limited editions«, ki naslavljajo aktualne teme s področja bivanja, oblikovanja in sodobne oblikovalske produkcije. Pod okriljem platforme bo v okviru javnega poziva strokovna komisija CzK in MAO izbrala oblikovalce in ustvarjalce, ki bodo s pomočjo finančnih spodbud zasnovali in proizvedli omejeno serijo unikatnih kosov na temo povezovanja oblikovanja, umetnosti, obrti ter dediščine. V CzK in MAO želimo s tovrstnim projektom vzpodbujati sodelovanje med oblikovalci, umetniki ter drugimi strokami, da uporabijo dediščino, muzejske zbirke in gradiva kot vir navdiha in premisleka o sodobni, trajnostni ter lokalni produkciji in distribuciji. Rezultat sodelovanja bo serija unikatnih izdelkov v omejeni seriji slovenskih ustvarjalcev, predstavljena na dogodkih CzK, MAO in Distributed Design platforme doma in v tujini.

PRILOŽNOSTI Nagrade Distributed Design 2022Rok za prijavo podaljšan do 10. julija 2022
Do 10. julija so prijave za Distributed Design Award odprte za vse, ki delujejo na področju ustvarjalnih disciplin in se ukvarjajo z oblikovanjem in ustvarjanjem: kreativcem, ustvarjalcem, oblikovalcem, umetnikom, arhitektom, znanstvenikom, študentom in drugim. Letošnja žirija išče projekte, ki bi morali biti vsaj v fazi proizvodnje, že izdelani/preizkušeni ali v celoti realizirani. Projekti, prijavljeni na javni razpis, morajo odražati vsaj dve od štirih temeljnih načel modela porazdeljenega oblikovanja, člani žirije bodo projekte ocenili posamezno v vsaki fazi po sledečih kriterijih:

→ MOŽNOST DISTRIBUCIJE
Oblikovalska zasnova, ki lahko potuje po vsem svetu, proizvaja pa se lokalno.
→ PONOVLJIVO
Oblikovalska zasnova upošteva lokalno razpoložljivost in temelji na globalno dostopnih materialih in strojni opremi.
→ USTVARJA VREDNOST
Oblikovanje ustvarja vrednost za ljudi, podjetja in/ali družbo.
→ SOCIALNI IZZIVI
Senzibilnost v estetiki in uporabnosti oblikovanja.

Prva nagrada znaša 2.000 EUR.

Center za kreativnost
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

PR: MAO