Filmski portret častne občanke Marije Kolar: https://www.youtube.com/watch?v=xHp5dHr3da8

Na slovesnosti ob občinskem prazniku, s katerim občina zaznamuje rojstni dan Antona Tomaža Linharta, ki je bila v petek, 9. decembra v Linhartovi dvorani Radovljica, je župan Ciril Globočnik izročil občinska priznanja. Častna občanka Občine Radovljica Marija Kolar se je občinskemu svetu in županu za priznanje zahvalila in povedala, da je ponosna, da je uvrščena med pomembne može, ki so storili veliko dobrega za Radovljico. Naziv častne občanke je prejela za izjemno delovanje na glasbenem, festivalskem in pedagoškem področju. Poučevanje otrok je bilo zanjo vedno prijetno delo, otroci, ki jih je poučevala, pa se je spominjajo kot odlične in prisrčne učiteljice.

Župan je nagrajencem čestital ob prejemu priznanj in občinskem prazniku, večer pa so obogatili učitelji in nekdanji učenci Glasbene šole Radovljica: Gašper Primožič, Tomaž Cilenšek, Matjaž Kokalj, Tone Iskra, Žan Legat, harmonika, Liza Hawlina, flavta, Ana Resnik, kljunasta flavta, Martina Okoliš, čembalo, Mateja Praprotnik Dolar, sopran, Irena Kolar, klavir, Maša Cilenšek, vokal, Uroš Atanasovski, kontrabas, Tomaž Pinter, violina, Ravi Shrestha, kitara, Žan Legat, bandoneon. Slovesnost je povezoval Peter Kolman, za scenarij in režijo pa je poskrbel dr. Rok Andres.

Iz obrazložitve podelitve naziva častna občanka
Marija Kolar, izvrstna in predana glasbena pedagoginja, v naših krajih že 60 let spodbuja razvoj glasbenih talentov in ljubiteljsko ukvarjanje otrok in mladine z glasbo. Iz rodne Goriške jo je v Radovljico privabila zaposlitev v glasbeni šoli, kjer je štiri desetletja poučevala nauk o glasbi, pripravljala učence na tekmovanja in sprejemne izpite, organizirala obiske koncertov in opernih predstav, vodila otroški pevski zbor in prirejala učne ure s pisatelji, ilustratorji, igralci ter glasbeniki. V 80-ih letih prejšnjega stoletja je na radovljiški glasbeni šoli med prvimi v Sloveniji uvedla delo s predšolskimi otroki.

Otroci, ki jih je poučevala - in teh je bilo v vseh generacijah zagotovo nekaj tisoč - se je spominjajo kot odlične in prisrčne učiteljice. Med njenimi učenci so bili Olga Gracelj, Andrej Arnol, Jože Kocijančič, Mateja Bajt in številni drugi uspešni glasbeniki. Marija Kolar tudi po upokojitvi nadaljuje z glasbeno vzgojo mladih. Svojim učencem ne predaja le glasbenega znanja, temveč jim pomaga vzljubiti glasbo, umetnost in kulturo.

Radovljiška poletja že štiri desetletja zaznamuje Festival Radovljica. Zadnjih 25 let ga vodi in pooseblja prav Marija Kolar, ki je od leta 1997 predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica. Vedno znova poskrbi tako za tehnično izvedbo, prizorišča, oglaševanje kot za navdušenje nastopajočih glasbenikov in obiskovalcev festivala. Svoje delo opravlja prostovoljno. Sloves festivala stare glasbe z najdaljšo tradicijo v slovenskem prostoru in njegov ugled v evropskem kulturnem okolju iz leta v leto nadgrajuje kot uspešna organizatorka ter hkrati duša festivala in s tem pomembno prispeva tudi k prepoznavnosti, ugledu in promociji občine Radovljica.

VIR: Občina Radovjljica