napoved dogodkov

e-NOVIČNIK MUZEJA BANKE SLOVENIJE

Spoznajte Muzej Banke SlovenijePred vami je drugi e-novičnik Muzeja Banke Slovenije. V muzeju nudimo brezplačne vodene oglede, delavnice in izobraževalne programe za posameznike in skupine vseh starosti (vrtci, šole, visokošolski zavodi, podjetja, interesne skupine). Naši programi so primerni za skupine do 20 oseb. Za obisk je potrebna predhodna prijava na e-naslov muzej@bsi.si. Za naključne obiskovalce smo odprti vsak tretji četrtek v mesecu od 10.00 do 18.00 ure. V mesecu marcu posebej izpostavljamo aktivnosti, ki jih Banka Slovenije organizira ob svetovnem tednu izobraževanja o financah (Global Money Week). Obeležili ga bomo tudi v našem muzeju.
Danes vam predstavljamo

Telefon ETA 80

Iskrin telefonski aparat ETA 80 je oblikoval slovenski oblikovalec Davorin Savnik.Najbrž se sprašujete, zakaj smo ga umestili v Muzej Banke Slovenije?Pred pojavom spletne banke je bila med komitenti razširjena uporaba telebanke ali telefonskega bančništva. To se je pojavilo leta 1994. Komitenti so po telefonu preverjali informacije o bančni mreži in storitvah, naročali plačilo položnic in računov, vezavo depozitov in podobno. Danes sta telebanko že skoraj v celoti nadomestili spletna in mobilna banka.
Aktualne novice

Svetovni teden izobraževanja o financah

Vsako leto marca poteka svetovni teden izobraževanja o financah (Global Money Week), ki v ospredje postavlja ozaveščanje o pomenu finančne pismenosti. Omenjeni teden bo letos potekal med 21. in 27. marcem. Banka Slovenije ob tej priložnosti organizira različne dejavnosti in dogodke, na katere vabimo tudi vas. Med drugim bomo za naključne obiskovalce v tem tednu odprli muzej v sredo, 23. marca, med 15.00 in 19.00 uro, vodeni ogled muzeja bo ob 17.00 uri. Vljudno vabljeni.

Želim izvedeti več

Napovedujemo



Dan za obisk Muzeja Banke Slovenije

četrtek, 17. marec 2022, od 10.00 do 18.00 ureVsak tretji četrtek v mesecu Muzej Banke Slovenije odpira svoja vrata vsem naključnim obiskovalcem, kar pomeni, da ta dan lahko muzej obiščete kadarkoli med 10.00 in 18.00 uro brez predhodne prijave. Obisk je brezplačen. Lahko se udeležite tudi vodenja po muzeju in sicer ob 11.00 ali ob 17.00 uri.Več »


Nepravilne parcele / Odd lots

od 17. marca do 14. aprila 2022
Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.Študenti s svojimi arhitekturnimi projekti raziskujejo neizkoriščene potenciale nenavadnih parcel v različnih mestnih situacijah. Preozke, predolge, nedostopne in na drug način neobičajne in za komercialno rabo nezanimive parcele, nosijo v sebi potencial, ki se lahko aktivira z alternativnim pogledom.


Mednarodna konferenca ob 30. obletnici Banke Slovenije

sreda, 11. maj 2022 v Cankarjevem domuKonferenca z naslovom 30. obletnica Banke Slovenije: že prehojena pot in sodobni izzivi bo potekala 11. maja 2022 v Ljubljani. Na konferenci bodo kot govorci sodelovali najvišji predstavniki domačih in mednarodnih institucij – nacionalne centralne banke, ECB, BIS, IMF – ter ostali ugledni gostje.Več »Preverite svoje znanjeKviz o arhitekturi, likovni umetnosti in denarju

Na tolarjih in evrih so upodobljene tudi osebe iz sveta likovne umetnosti in arhitekture. Kako dobro jih poznate?

Pelji me na kvizAli ste vedeli?





... da Iskrin telefon ETA 80 velja za največkrat kopiran produkt slovenskega oblikovanja v svetu?



... da smo zaradi drznosti in naprednosti telefon ETA 80 (in njegove naslednike s številkami do 85) imenovali Fitipaldi (po brazilskem dirkaču Formule 1)?



... da je imela telebanka konec leta 2020 še vedno več kot 72.000 uporabnikov?

PR: Muzej Banke Slovenije