Portret skladatelja v glasbeno-dokumentarnem filmu

Ob 100-letnici rojstva enega najpomembnejših sodobnih slovenskih skladateljev Uroša Kreka je v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija nastal njegov portret Magna Vita. Prvič ga bomo predvajali v nedeljo, 18. decembra, ob 22.20 na TV SLO 1.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
12. december 2022 ob 10:29
Ljubljana - RTV SLO


Uroš Krek. Magna Vita je glasbeno-dokumentarni film, ki predstavlja osebnost in življenje velikega skladatelja in sočloveka. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

Glasbeno-dokumentarni film Magna Vita predstavi Uroša Kreka kot skladatelja, pedagoga, glasbenega urednika in glasbenonarodopisnega raziskovalca, ki je močno zaznamoval slovensko glasbeno življenje. Med drugim je bil avtor uvodne glasbe za oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi in uvodne špice RTV Ljubljana.

Televizijski portret nam predstavlja Uroša Kreka tudi kot ljubitelja vlakov, donatorja ter velikega ljubitelja narave in okolja. Bil je hudomušen, radoveden in pronicljiv človek s široko razgledanostjo in znanjem in je na sogovornika vedno napravil vtis.



Uroš Krek je bil velik ljubitelj vlakov. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

Spremljanje njegove ustvarjalne poti je televizijsko ekipo vodilo po glasbenih ustanovah v Ljubljani, v katerih je bil dejaven in s katerimi je bil tesno povezan. To so Akademija za glasbo, Glasbenonarodopisni inštitut, Društvo slovenskih skladateljev, Slovenska filharmonija in Radio Slovenija. Njegova življenjska pot pa jih je peljala do čudovite narave v osrčje Gorenjske pokrajine, v okolico Lesc in Radovljice, kjer si je skladatelj v drugi polovici življenja našel in ustvaril svoj dom.



Ljubitelj železnice - tudi to je bil Uroš Krek, fotografiran ob svoji maketi. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

Uroša Kreka je občudoval širok krog ljudi, od najvidnejših predstavnikov tistega glasbenega časa, skladateljev, glasbenikov, muzikologov, glasbenih urednikov, etnologov do ljudi, ki so ga obdajali v njegovem vsakdanjem življenju, sosedi, ljubitelji železnice, narave, humanizma, prijatelji.



Slovenska zemlja v pesmi in besedi, oddaja, ki ji vsa ta leta lahko prisluhnete na Prvem Radia Slovenija. Avtor uvodne skladbe je prav Uroš Krek. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

O Krekovem življenju in delu v oddaji spregovorijo Jani Golob, Samo Hubad, dr. Matjaž Barbo, Mojca Menart, Andraž Hauptman, Julijan Strajnar, Mirko Ramovš, Uroš Rojko, Alojz Ajdič, Nina Prešiček, Eva Novšak – Houška, Uroš Lajovic in skladateljevi sosedje iz Lesc. Nastopajo tudi Dejan Prešiček, Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.



Hudomušen, radoveden in topel človek, tako povedo o Urošu Kreku. Na fotografiji je z ženo Lili Krek. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

Bogato zbirko arhivskega materiala in osebnih fotografij Uroša Kreka vse od njegove smrti skrbno varuje dedinja Mariana Pauer Gult, sestra njegove žene Lili Krek. Za pripravo portretne oddaje je material velikodušno predala tudi ustvarjalcem filma. Obsežno zbirko njegovih dokumentov zdaj hrani Mestni muzej Radovljice, večino filmskega materiala, ki ga je posnel Uroš Krek, je ohranjenega v Slovenskem filmskem arhivu pri Arhivu RS, njegove etnomuzikološke filme in materiale pa hrani Glasbeno-narodopisni inštitut v Ljubljani.

Pomen Krekove vloge v slovenski glasbeni ustvarjalnosti prepoznavajo tudi sodobni glasbeni izvajalci, ki so prav za portretni film pripravili izvedbe njegovih del. Komorni godalni orkester Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom Janeza Podleska je v prenovljeni dvorani Palače Kazina zaigral prvi stavek njegove največkrat izvajane Sonatine za godala. Mladinski zbor RTV Slovenija je pod vodstvom Tomaža Pirnata pripravil izvedbo njegove priredbe belokranjske pesmi, Aj, zèlena je vsa gorá. Posneli so jo v botaničnem parku Arboretum Volčji Potok. Profesionalna glasbenika, pianistka Nina Prešiček in saksofonist Dejan Prešiček, pa sta v radovljiški graščini predstavila izvedbo njegovo sodobnejše skladbe Invocazione.



Rokopis glasbe za TV-špico. Foto: iz arhiva Mariane Pauer Gult

Urednik glasbeno-dokumentarnega filma je Daniel Celarec, scenarista sta Peter Bizjak in Daniel Celarec, režiser Valentin Pečenko, direktor fotografije in snemalec Uroš Hočevar, strokovni sodelavec dr. Matjaž Barbo, redaktorica oddaje Zarja Zavodnik, mojster montaže pa Andrej Modic.

Vir fotografij: iz arhiva Mariane Pauer Gult