Podjetje Lumar je nedavno prejelo prestižno nagrado SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso, ki jo podeljuje Skupina Generali.

Podjetje Lumar je nedavno prejelo prestižno nagrado SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso, ki jo podeljuje Skupina Generali. Ta nagrada priznava in dviguje prepoznavnost najboljših trajnostnih praks, ki jih izvajajo mala in srednje velika podjetja. Lumar je s svojo predanostjo trajnostnemu poslovanju in inovativnim pristopom na področju gradnje postal prvi slovenski prejemnik te nagrade. S tem dosežkom so se uvrstili tudi na izbor najboljših evropskih podjetij na področju trajnostnega delovanja, ki bo potekal v Bruslju.

Lumar je družinsko podjetje, ki že 30 let deluje na področju gradbeništva. V tem času so postali pionirji trajnostne gradnje v Sloveniji. Njihova strast do trajnostnega poslovanja je zapisana v DNK podjetja in predstavlja njihov smisel obstoja. Lumar je zavezan k ustvarjanju inovativnih izdelkov, celovitemu poslovnemu modelu ter okoljskim ukrepom in ciljem. Njihova prizadevanja ne izboljšujejo le kakovosti življenja ljudi, temveč so tudi zgled industriji in prispevajo k zmanjševanju vpliva na okolje.

Lumar Primus EDITION_prva certificirana aktivna hiša v Sloveniji (1).jpg 1.65 MB


Nagrajeni so bili z nagrado SME EnterPRIZE, ki je strateška pobuda Skupine Generali. Ta nagrada priznava in dviguje prepoznavnost najboljših trajnostnih praks, ki jih izvajajo mala in srednje velika podjetja. Nagrada v višini 10.000 EUR je bila podeljena Lumarju za njihovo trajnostno poslovno prakso na področju okolja. Poleg tega bo Lumar zastopal Slovenijo tudi na zaključni prireditvi v Bruslju, kjer bodo razglasili najboljša podjetja iz desetih evropskih držav na področju trajnostnega delovanja.

V letu 2017 je Lumar zapisal svojo prvo trajnostno poslovno strategijo, s katero so si zastavili cilje na treh ključnih področjih trajnosti: okoljskem, socialnem in upravljavskem. V okviru te strategije so sprejeli Zelene zaveze Lumar in se zavezali, da bodo do leta 2025 postali ogljično nevtralno podjetje. Za dosego teh ciljev so že izvedli številne ukrepe, kot so celostna sanacija poslovne stavbe, vgradnja sončnih elektrarn na strehe proizvodne hale in tehnične stavbe ter elektrifikacija delovnega voznega parka. Ti ukrepi so prispevali k zmanjšanju vpliva na okolje in povečanju energetske učinkovitosti.

Znani so po svojih inovativnih izdelkih za trajnostno gradnjo. Že leta 2009 so začeli z gradnjo pasivnih hiš, ki so pripomogle k hitremu razvoju na področju energetske učinkovitosti. Danes se poleg energetske učinkovitosti osredotočajo tudi na uporabo okolju prijaznih materialov in zmanjšanje vpliva na okolje. Lumar je kot prvo slovensko podjetje za stanovanjsko stavbo pridobil certifikat po certifikacijski shemi Zveze Active House, ki temelji na trajnostnih merilih in ciljih.

Podjetje je močno vpeto tudi v lokalno okolje in izkazuje družbeno odgovornost. Ob prejemu nagrade SME EnterPRIZE so se odločili, da bodo nagrado v višini 10.000 EUR namenili družbeno odgovornim projektom v lokalnem okolju. Polovico sredstev bodo namenili Društvu prijateljev mladine Maribor, preostalo polovico pa bodo podelili organizacijam in institucijam v lokalnem okolju, ki jih bodo izbrali skupaj s svojimi sodelavci.

Lumar_poslovna stavba_1 (4).jpg 2.94 MB


Lumarjeva predanost trajnostnemu delovanju je prepoznana tudi s strani drugih organizacij. Lani so prejeli certifikata Green Star in nagrado Horus za družbeno odgovornost. Ta priznanja potrjujejo, da je usmeritev podjetja na področju trajnostnega delovanja in razvoja pravilna ter da so že implementirali številne trajnostne rešitve ter zasnovali strategije za trajnostno delovanje v prihodnosti.

Postali so prvi slovenski prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso. S svojo predanostjo trajnostnemu poslovanju in inovativnim pristopom na področju gradnje so postali pionirji trajnostne gradnje v Sloveniji. Nagrada priznava njihova prizadevanja za izboljšanje kakovosti življenja ljudi, zmanjšanje vpliva na okolje in prispevek k trajnostnemu razvoju. Lumar je z zgledom in inovativnostjo vodilna sila na področju trajnostnega poslovanja in gradnje ter predstavlja ponos Slovenije na evropskem odru.