Skupina Lotrič Metrology tudi po menjavi generacij na čelu podjetja nadaljuje trend rasti. Ustanovitelj Marko Lotrič je podjetje danes obiskal v funkciji predsednika državnega sveta, ki jo je prevzel konec lanskega leta.

Železniki, 18. oktobra - Skupina Lotrič Metrology tudi po menjavi generacij na čelu podjetja nadaljuje trend rasti. Ustanovitelj Marko Lotrič je podjetje danes obiskal v funkciji predsednika državnega sveta, ki jo je prevzel konec lanskega leta. V Železnikih so namreč odprli meroslovni park, pri čemer so pokazali tudi nove prostore v tretjem nadstropju poslovne stavbe.
 
Današnjega srečanja s poslovnimi partnerji se je udeležilo približno 130 ljudi iz več kot 60 podjetij. Zanje so pripravili različne izobraževalne strokovne vsebine, ogled sodobno opremljenih preizkusnih laboratorijev in predstavitve novosti vodilnih proizvajalcev merilne opreme s področja industrije ter jim ponudili možnost individualnega svetovanja.

Marko Lotrič je pojasnil, da se je ideja o meroslovnem parku porodila že pred štirimi leti, ko so ga pripravili prvič. Želeli so namreč pripeljati zahtevne in natančne merilne stroje praktično na prag slovenske industrije, da jih podjetja lahko preizkusijo in se prepričajo, kakšni postopki so možni za njihove potrebe.
Lotrič, ki se je iz neposrednega vodenja podjetja umaknil po nastopu funkcije predsednika državnega sveta pred skoraj letom dni, je zadovoljen z napredkom podjetja, ki se je pokazal v štirih letih od prvega meroslovnega parka. "Res lahko govorimo o viziji, ki jo je spremljal pogum, da danes sedimo že v tretjem nadstropju te stavbe," je izpostavil.

Prvi dve etaži poslovnega objekta v Železnikih so zaradi prostorske stike v matični stavbi v Selcih kupili leta 2018 in v povsem prenovljene 1000 kvadratnih metrov velike prostore leta 2020 preselili hčerinsko podjetje Lotrič Certificiranje ter razvojni oddelek podjetja Lotrič Meroslovje.

Pred dvema letoma se je pokazala priložnost še za nakup tretjega nadstropja z dodatnimi 400 kvadratnimi metri prostorov. "Te smo pravkar obnovili in prostori bodo kmalu zapolnjeni z laboratoriji," je povedala Maja Brelih Lotrič, ki je v začetku tega leta po umiku očeta iz vodenja podjetja prevzela direktorsko funkcijo v krovnem podjetju Lotrič Meroslovje.

"Skupine raste," je izpostavila in pojasnila, da letos v primerjavi z letom pred tem na ravni skupine pričakujejo 10-odstotno rast prometa. Raste tudi število zaposlenih, ki jih je v skupini že 180. Prav tako se vsako leto za okoli tri odstotke poveča dodana vrednost. "Verjamem, da vizija, ki jo je postavil že oče, da se preusmerimo tudi na trg strojev, torej da ne ponujamo samo storitev ampak tudi produkte, pomeni priložnost za podjetje, da začne ustvarjati še več," je poudarila.

Povedala je, da so stalno pozorni tudi na gospodarsko situacijo v Sloveniji in tujini, kjer se je ponekod pokazala recesija. "Smo v rednih stikih s strankami. Nekatere so zmanjšale obseg poslovanja in recimo delovni čas na 32 ur na teden, odpuščanj pa večinoma ni bilo, saj so trendi za naprej pozitivni. "Mi se skušamo partnerjem približati in upoštevati njihove želje, da skupaj rastemo naprej," je poudarila.

O tem, kako se je izkazala zamenjava generacij v vodstvu družinskega podjetja, je Lotrič povedal, da je bila izredno dobra poteza, da so se na prenos začeli pripravljati že pred leti. Podpisali so tudi družinsko ustavo, v kateri so določili podrobnosti in jo predstavili zaposlenim ter poslovnim partnerjem, tako da so imeli zaupanje vseh deležnikov. Ali je bila odločitev za prenos prava, pa se bo še pokazalo, sta se strinjala oče in hči.

Lotrič je sicer vodenje v celoti prepustil mlajši generaciji, na voljo pa je za pogovore in nasvete. Njegova nova funkcija namreč zahteva celega človeka. Kot je izpostavil na današnjem dogodku, ima gospodarstvo v državnem svetu odločnega zagovornika okviru interesnih skupin ter v Komisiji za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, ki v skladu s svojimi pristojnostmi prispeva k sprejemanju bolj optimalne zakonodaje.

"V državnem svetu se zavedamo tudi, da na poslovno okolje poleg ustrezne zakonodaje vpliva tudi realno stanje v naravi: ureditev prometne infrastrukture, dostop do raznih storitev in služb ter podobno," je dejal in dodal, da si zato okviru delovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje prizadevajo za uvedbo pokrajin.

VIR: STAkrog