V Sparu Slovenija že 6. leto zapored podpirajo projekt Kuhnapato, ki mlade spodbuja k obujanju tradicionalnih receptov in trajnostni kuhariji. Osnovnošolci po Sloveniji tako tudi z njihovo pomočjo raziskujejo kulinarične tradicije in posebnosti svojega okolja.

V Sparu Slovenija že 6. leto zapored podpirajo projekt Kuhnapato, ki mlade spodbuja k obujanju tradicionalnih receptov in trajnostni kuhariji. Osnovnošolci po Sloveniji tako tudi z njihovo pomočjo raziskujejo kulinarične tradicije in posebnosti svojega okolja. Od kuharic in kuharjev prejšnjih generacij povzemajo recepte redkih, skoraj že pozabljenih jedi in jim z mladostno energijo dajejo pridih sodobne svežine.  

V letošnjem letu so sodelovanje še nadgradili in posneli serijo šestih spletnih oddaj »Kuhoznalci«, v katerih otroci iz šestih različnih osnovnih šol predstavijo zanimive lokalne jedi. Mlade kuharje pri kuhanju spremlja in njihovo poznavanje tradicionalnega kulinaričnega izročila preverja znani TV voditelj Anže Zevnik. V oddaji ekipe med seboj tekmujejo, končno besedo glede zmagovalcev izziva pa imajo sledilci na družbenih omrežjih, ki bodo glasovali za najboljšo ekipo. Projekt bo potekal od sredine aprila do konca meseca maja.

Vodja projekta Kuhnapato Anka Peljhan je nov projekt »Kuhoznalci« pospremila z naslednjimi besedami: »Motivacija osnovnošolcev k zdravemu in trajnostnemu načinu prehranjevanja je ključni cilj našega projekta. Ob dejstvu, da je Slovenija kulinarično zelo bogata ter se obenem ponaša z edinstveno prehransko (tudi pozabljeno) zgodovino, si prav mladostnike v okviru osnovnih šol, želimo spodbuditi k pripravi tradicionalnih jedi in posledično koriščenju sezonskih sestavin iz okolice.«  Ob tem dodaja, da je za otroke zelo pomembna priprava obrokov v šolskih kuhinjah in medvrstniška spodbuda, ki omogočata prikaz osvojenih veščin v obliki nastopov, degustacij, slovenski publiki.

»Slednje kar se da uspešno udejanjamo v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija in njihovimi izvrstnimi sestavinami. Veseli nas, da lahko z nadgradnjo našega sodelovanja, v obliki »video spotov«, otroci spodbudijo slovensko javnost, pospešijo domišljijo in pogum za pripravo dobrot slovenskih regij in pokrajin, tudi ali predvsem doma. In prepričani smo, da nam bo to kar najbolje uspelo!« še dodaja Peljhanova.
Projekt Kuhnapato sicer deluje na ravni osnovnih šol in enot CŠOD širom celotne Slovenije. Poleg osnovnošolcev sodelujejo tudi predšolski otroci, prav vsi pa pridobljeno znanje uporabe domačih sestavin v okusnih tradicionalnih in zdravih obrokih prenašajo tako na mlajše kot starejše generacije. Kuharijo s kakovostnimi izdelki v gospodinjskih učilnicah slovenskih osnovnih šol in s tem tudi razvoj kulinaričnega znanja mladostnikov pomaga uresničevati podjetje Spar Slovenija, ki projekt Kuhnapato podpira že šesto leto.

Prvi video kuharski izziv je potekal v Ajdovščini, v Osnovni šoli Šturje, kjer so mladi kuharji odkrivali posebnosti in kuharsko tradicijo Vipavske doline. Skupaj so spoznavali jedi, značilne za dolino, kot so fižolovka, skuha in vipavska jota, otroci pa so tekmovali v pripravi šjelnovke* s polentnimi žličniki.
Mlade kuharske upe v akciji pa lahko spremljate tudi vi na povezavi: Kuhoznalci in glasujete za najboljšo kuharsko ekipo ter se tako uvrstite v nagradno igro za super nagrade. Vsi recepti za jedi, ki jih pripravljajo ekipe Kuhoznalcev, so na voljo tudi na Jedel bi.

Seznam šol, ki sodelujejo v spletnih oddajah »Kuhoznalci«:
1.    OŠ Šturje v Ajdovščini
2.    OŠ Jurija Vege Moravče
3.    OŠ Dobje
4.    OŠ Franka Metelka Škocjan
5.    OŠ Drska Novo mesto
6.    OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

*Šjelnovka ali šjelnova mineštra je doma v Zgornji Vipavski dolini, pripravljali pa so jo ob trgatvi in poleg postregli krompirjevo, pogosteje pa tudi koruzno polento. Glavne sestavine šjelnovke so zelena, krompir in malo korenčka.  


Kuhoznalci iz Šturij iz Ajdovščine

Kuhoznalci iz Šturij v akciji

Šjelnovka

Ekipi iz OŠ Jurija Vege Moravče

Kuhoznalci iz Šturij s svojo jedjo

Ekipa v akciji

VIR: Spar Slovenija