Robotski sesalniki so boljši v zaznavi prostora in predmetov, učinkovitost je ostala na doseženi ravni ter priča smo inflaciji modelov, ki zlahka zmede, da se odločite za napačnega.

Popolnega robotskega sesalnika, ki mu je najbližje Rosie iz prastare ameriške risanke Jetsonovi, še ni in ga še dolgo ne bo. Vsak, ki sva ga za Matjažem testirala, je imel poleg prednosti, ki so naju navdušile, kakšno večjo slabost. Če me ni zmotilo, da se ne stisne za zaveso, brisačo ali pod posteljnim pregrinjalom ali da ga ni preprosto vzdrževati, potem sem z ušesi zastrigel zaradi cene. Kitajski izdelovalci, ki so bili dolgo časa sinonim nizkih cen, so napredovali in izničili prednosti v učinkovitejšem sesanju in robustnejši izdelavi Roomb ameriškega Irobota. Toda takoj je v ospredje stopil zimzeleni rek. Če je nekaj enako dobro in učinkovito, potem ne more biti polovico cenejše. Natanko to se je zgodilo. Polne (priporočene) cene so podobno kot v primeru najboljših telefonov zletele v nebo in pri podobnih zmogljivostih primerljive. Robote se zato splača kupovati takrat, ko so popusti najvišji!

Strošek nakupa še dodatno napihnejo polnilne postaje s samočistilnimi funkcijami, ki s prevzemom dela vzdrževanja, največkrat praznjenja posode za smeti in redkeje še čiščenje krpe, lepo podpirajo lenobo. Poleg višje cene prinašajo še drugačne težave. Ker ni potrebe, da bi po vsakem čiščenju ali vsaj enkrat na teden pregledali robota, radi pozabimo na čiščenje filtrov in krtač. Kar ni najboljše v luči optimalnega sesanja. Pa še prostor kazijo z velikostjo in ne najbolj prefinjenim dizajnom.

Ti so me letos najbolj prepričali

Irobot Roomba i3 (najboljše razmerje med učinkovitostjo sesanja in ceno).
Da ne bo pomote. Celo falango cenejših robotov boste našli, toda od teh ne boste imeli veliko, če ne poberejo večine smeti, zaradi slabih filtrov vračajo prah v prostor ali odpovedo poslušnost že po nekaj letih. Irobot je vstopni model izboljšal z nadgradnjo programske opreme s sposobnostjo hranjenja tlorisa in pošiljanja robota samo v izbrane sobe. Toda bolj kot to sta pomembni učinkoviti gumijasti krtači in kakovostna izdelava, ki obeta dolgoživost robota, za katerega je na voljo tudi postaja s samočistilno funkcijo praznjenja posode za smeti. Nekateri se boste obregnili, da dolgo sesa in gre večkrat preko že posesanih površin. Ravno to mi je pri njem všeč. Dlje, kot se mota pod nogami, bolje bo posesano.

Dreame bot w10 (z naskokom najboljši pomivalec).
Večina kitajskih robotov je kombiniranih, kar pomeni, da poleg sesanja s krpo na zadku po potrebi še brišejo tla. A ve se, katera funkcije je prednostna. Pri tem robotu je drugače. Prioritetna je pomivanje. Zato ima namesto ene krpe dve na nasproti vrtečih nastavkih. Učinkovitost pomivanja je vsaj za razred boljša. Robotu je dodana postaja s samodejno funkcijo pranja in sušenja krpic ter polnjenja posode s tekočino. Le posode za smeti ne more sprazniti. Primeren je za prostore z malo ali nič preprogami, čeprav jih na tlorisu po potrebi označimo, da jih pusti pri miru. Če se odločite zanj, potem se morate sprijazniti z oblino postajo in s pogostim čiščenjem pladnja z mehanizmom za pranje krpic.

Roomba Combo j7 (najboljši kombinirani robot, če imate veliko preprog).
Irobot se je spusti v neposredni boj s kitajskimi tekmeci, tako, da je tudi sam predstavi kombiniranega robota. To je seveda storil na samosvoj način. Roomba Combo j7 krpe nima ves čas pod zadkom, temveč jo roki, ko ni v uporabi, dvigneta na hrbet. Ker gre za izvedenko robota j7, sposobnega prepoznave predmetov na tleh, izredno natančno prepozna površine s preprogami ali tekstilnimi talnimi oblogami in prepreči, da bi te krpa po nepotrebnem močila. Kot dodatek je na voljo postaja s funkcijo samodejnega praznjenja posode za smeti.

Roborock s7 MaxV Ultra (najbolj vsestranski robot).
Zanj sem se odločil, ker je v kombinaciji s postajo Ultra od vseh robotov najbolj avtonomen. Ima vsa najboljša tipala, vključno s spredaj nameščeno kamero za prepoznavanje in izogibanja predmetom. Krpo za brisanje tal dvigne za približno centimeter, kadar zazna, da vozi po preprogi, medtem ko je cel zadek obtežen, da je brisanje tal optimalnejše. Sesalni del ima eno samo krtačo, vendar »slabost« izniči visoka sesalna moč. Postaja poskrbi za napolnjenost posode za tekočino, pred čiščenjem navlaži krpo, jo po dokončanju čiščenja očisti in obenem izprazni posodo za smeti. Edino, česar ne zna, je sušenje krpe. Hkrati dokazuje, da kar zmogljivo in kakovostno, ne more biti poceni.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (najcenejši med najboljšimi).
Kot je ugotovil Matjaž, se sicer zaradi površnosti ne more enakovredno kosati z najboljšimi tekmeci, kot sta Roomba i7 ali omenjeni Roborock s7 MaxV, toda hkrati ne morem spregledati, da za zahtevano ceno nudi pravzaprav vse, kar od robota pričakujejo zahtevnejši uporabniki. Kombinacija sesanja in pomivanja ob zmogljivi navigaciji in polno funkcionalni mobilni aplikaciji. Njemu podobnih robotov je kar nekaj, omenim lahko še Dreame Bot L10 Pro in Roborock Q7 Max, toda Xiaomijev je nekoliko cenejši in pogosto v kakšnih akcijah, zato sem ga uvrstil na začelje najine lestvice TOP 5 leta 2022.

Ta dva kažeta, kam gre razvoj

Kot večjo novost je ameriško podjetje izpostavilo operacijski sistem Irobot OS. To kaže, da bo prihodnost robotov bolj kot zasnova in mehanska konstrukcija, odvisna od napredka programske opreme ob hkratni odvisnosti od storitev v oblaku. Prej ali slej bodo sposobnost izmikanja predmetom dobili roboti ne glede na cenovni razred, pri čemer je bolj kot ne jasno, da se funkcija ne more v popolnosti naslanjati na procesorske sposobnosti, ki jih vozijo s sabo. Zanašanje na oblak bo zato vsako leto večje in zanimivo bo opazovati, kako bo poskrbljeno za varovanje zasebnosti. Dva lastovki kažeta, da bo razvoj stopal po tej poti.

Roborock s6 MaxV (najbolj dostopen robot s funkcijo prepoznave).
Čeprav je na voljo neposredni naslednik, prej omenjeni s7 MaxV, mi je všeč preprosto zato, ker ponuja skoraj vse, kar nudi ta, vključno s prepoznavo predmetov, ob nižji ceni.

Roomba j7 (robot z najbolj dovršeno prepoznavo).
Ko ga je Irobot pred dobrim letom predstavil, je prepoznal nekaj predmetov s poudarkom na izmet domačih živali. V tem času se število »znanih« predmetov bliža meji sto. Če odmislimo spredaj postavljeno kamero, potem gre za čistokrvno Roombo, z vsem, kar to prinaša. Robustnost, optimalna navigacija in učinkovitost čiščenja. Še najbolj mi je všeč, da se kljub »vidu«, še vedno zanaša na tipalo dotika, zato se odpravi za zaveso in pod posteljo, čeprav do tal sega posteljno pregrinjalo.