V soboto, 8. junija 2024, se je pisana druščina kolesark in kolesarjev vseh generacij v jutranjih urah zbrala na Rimski cesti v Ivančni Gorici pri miljniku z željo, da se udeleži 27. popotovanja s kolesi po rimski cesti od Ivančne Gorice do Valične vasi.

V soboto, 8. junija 2024, se je pisana druščina kolesark in kolesarjev vseh generacij v jutranjih urah zbrala na Rimski cesti v Ivančni Gorici pri miljniku z željo, da se udeleži  27. popotovanja s kolesi po rimski cesti od Ivančne Gorice do Valične vasi. Prav tako so se zbrali kolesarji tudi na Dvoru in začeli kolesariti proti Valični vasi. V Valični vasi so se kolesarji združili, kjer je prisotne na zaključni prireditvi pozdravila tudi direktorica občinske uprave Občine Ivančna Gorica, dr. Andrejka Miše Glavič.  

Trasa kolesarske poti je bila nekoč glavna cestna povezava med Ivančno Gorico in Žužemberkom ter še naprej preko Dvora do Črnomlja. Iz Ivančne Gorice pa do Dvora je speljana lepo urejena kolesarska pot, na kateri je na več mestih možno še vedno opaziti ostanke tlakovane rimske ceste.

Kolesarji, ki so kolesarili iz Ivančne Gorice so si najprej ogledali zelo lepo urejeno Etnološko zbirko Nose, nato pa so se ustavili in ogledali dobro viden del rimske ceste na Bojanjem Vrhu pri katerem je postavljena spominska tabla. Pobudnik nastanka kolesarjenja po rimski cesti in postavitev table je bil g. Leopold Sever, ki je pot organizirano prekolesaril 24x in še neštetokrat pri svojem raziskovanju rimske poti.

Na zaključku v Valični vasi so prijazni vaščani in članice obeh turističnih društev poskrbeli, da so se kolesarji najprej okrepčali, nato pa je v prijetnem druženju potekala podelitev nagrad posameznikom. Nagrado za 5x udeležbo na kolesarjenju je prejel g. JOŽE JANEŽIČ iz Ivančne Gorice, za najstarejšega kolesarja je nagrado dobil  g. FRANC KOLMAN iz Stične, za najmlajša kolesarja pa sta nagrado prejela KAJA in NIK KRALJ iz Ivančne Gorice. 5 letni Nik Kralj je s kolesom prevozil celotno traso od Ivančne Gorice do Valične vasi in nazaj.

Čestitamo vsem!

TD Suha Krajina in TD Ivančna Gorica se zahvaljujeta za pomoč pri organizaciji kolesarjenja vsem, ki so kakorkoli poskrbeli, da so se kolesarji počutili prijetno in domače v naši občini.

 

Zapisala Tatjana Skubic, TD Ivančna Gorica

VIR: Občina Ivančna Gorica