Svetovni dan Zemlje je vsakoletni praznik, ki slavi dosežke okoljskega gibanja in ozavešča o potrebi po varovanju zemeljskih naravnih virov za prihodnje generacije.

 Ljubljana, 17. april 2023 - Svetovni dan Zemlje je vsakoletni praznik, ki slavi dosežke okoljskega gibanja in ozavešča o potrebi po varovanju zemeljskih naravnih virov za prihodnje generacije. Svetovni dan Zemlje praznujemo vsako leto 22. aprila, na kanalu Viasat Nature pa ves vikend posvetimo oddajam o naravi. Ves dan v soboto, 22. in nedeljo, 23. aprila, bodite priča neverjetni raznolikosti in energiji našega planeta, pozorni pa bodite tudi na izzive, ki so pred nami. Spektakularen nabor oddaj tekom vikenda vas bo popeljal v najbolj oddaljene kotičke planeta, od rezervata Maasai Mara v Keniji do skalnatih področij Kanade. 

Pridružite se pustolovcu, ki spoznava divje živali, Nigelu Marvenu, ko potuje vzdolž ožine med Severno in Južno Ameriko in na vsakem koraku odkriva izjemne divje živali in zgodbe, ki ogrejejo srce, v oddaji Nigel Marven: Divja Srednja Amerika. Nadalje potuje še proti severu, in sicer v seriji Divja Kanada, ki na obsežen način poda izjemno podrobno sliko področja ter zajema mogočne zgodbe o tem, kako vsak letni čas vpliva na živali in rastline, ki jih najdemo v Kanadi. 

Sledite toku reke Nil od njenih skrivnostnih izvirov do njene delte na sredozemski obali v oddaji Nil: Neverjetna reka. Pojdite pod krinko v oddaji Afriški nočni lovci in odkrijte smrtonosne strategije, ki jih levi, leopardi in hijene uporabljajo za nočni lov. Zbližajte se s pravimi puščavskimi levi, ki tavajo po razgibanih gorah, peščenih sipinah, neskončnih prodnatih ravnicah in včasih celo po plažah Namibijske obale okostnjakov v oddaji Izginjajoči kralji – Levi iz Namibije. Predvajali bomo tako prvo kot drugo sezono.

Oddaja Skrivnostni planet vas bo popeljala na potovanje skozi največje in najboljše, kar nam nudi narava ter razkrila intrigantno in dih jemajočo zgodbo o nekaterih najosupljivejših dogodkih v živalskem svetu. Odpravite se na oddaljene južne zemljepisne širine našega planeta. V oddaji Shadowlands vam bomo razkrili, kako odporne morajo biti morske živali, da preživijo in se razmnožujejo, drame, ki jih doživljajo divje živali pa se odvijajo tudi v zasneženih fjordih. Potujte po najlepših in najveličastnejših naravnih pokrajinah sveta in iz vseh zornih kotov odkrijte veličastnost rek, džungle in gora v oddaji Najlepše pokrajine sveta.

Druge oddaje v posebnem Vikendu ob svetovnem dnevu Zemlje na kanalu Viasat Nature bodo: Madagaskar: afriški Galapagos, Veliki letni časi Zemlje, Ogromna Afrika, Velike migracije narave, Maasai Mara: Selitve divjih živali in Pravila Serengetija. Oglejte si oddaje, ki vas bodo gotovo presenetile. Na sporedu bodo ves dan, v soboto 22. in nedeljo, 23. aprila, samo na kanalu Viasat Nature.

VIR: Grayling